A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. szeptember 1.

Márai Sándor csalódna, ha ma szülővárosában a magyar konyha nyomait keresné vagy akár csak inna egy pohárral kedvenc somlói juhfarkjából. Kassán a szlovák gasztronómia megújítása is az elején tart, de legalább a jobb éttermekben magyar mangalicazsírral sütnek.

"A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából - olvassuk Márai Sándor Füves könyvében. - Ez a magyar borok fejedelme. Illata olyan, mint a fehér burgundié, de annál nemesebb. A föld sava és titkos ereje, a nap tüze, esős őszök bölcsessége, a természet vegykonyhájának rejtett párlatai, mindez aranyszín bölcsességgé nemesedett ebben a különös borban."

Bajban van, aki e sorokon felbuzdulva meginna egy pohárral Márai városában Márai kedvenc borából. Nem azért, mert szülővárosa nem vállalná a magyar írót. A második legnagyobb szlovák város 240 ezer lakosából alig hatezer vallja magát magyarnak, de Márait a szlovákok is egyre inkább magukénak érzik. 2004-ben Gáspár Péter szobrával állítottak neki emléket, 2011-ben Márai-emlékházat alakítottak ki, 2013. januárban teret neveztek el róla. Júniusban pedig - az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat részeként - kortárs táncjátékkal elevenítették fel életét, méghozzá nem a város magyar teátrumában, a Thália Színházban, hanem a Kassai Állami Színházban, többségében szlovák művészekkel.

A magyarok törzshelye

De somlói juhfark, az nincs. Mint ahogy más magyar ital sem a kassai éttermek borlapján. A rohamléptekkel fejlődő szlovák pincék tételei után olasz, spanyol, francia és újvilági borok sorakoznak, csak elvétve egy-egy magyar. Egy hely azért van a szép főutcán, ahol somlóit ihatunk: a Világ Kávéi (Kávy Sveta) nevű kávézó. Itt viszont egyenesen Márai társaságában borozhatunk az egyik asztalnál - hála Tóth József falfestményének -, s a Füves könyvbe is belelapozhatunk (magyar és szlovák nyelvű példány is kivan készítve). És magyarul rendelhetünk: a helyet Dudás Péter színész, a Thália Színház társulatának tagja nyitotta 2012 októberében.

"Bár a kassai magyarok egyik törzshelye lettünk, több a szlovák vendég. Mégis, aki odaül Márai asztalához, mind beleolvas a Füves könyvbe - meséli a tulajdonos. - Rövid, magvas gondolatok vannak benne, melyek az egész napot végigkísérik. Egyszer két szlovák apáca tért be. Megvárták, amíg megüresedik az asztal, és odaültek imádkozni. Gyakran jönnek szlovák egyetemisták, és már egyenesen Márai borát kérik."

Magyar borok, brindzás pirog

A somlói juhfarkat a Tornai Pincészet szállítja Kassára. Dudás már nagykereskedőként is próbált magyar bort eladni Szlovákiában, de mindig falakba ütközött. Most cselhez folyamodott, és már nem magyar borként szerepelteti őket a borlapon: "Közép-Európa szép borai" jelszóval egy szlovák és egy morvaországi pincészet tételei mellé teszi a magyar borokat. Van itt csopaki Irsai Olivér Feind Lajostól, egribi kavér Demeter Csabától, egri olaszrizling Gál Lajostól, villányi vörösök Bock Józseftől, tokaji furmint a Chateau Dereszlától. A legtöbb tételt persze a felvidéki Bott Frigyes szállítja. És mi a helyzet a magyar ételekkel? Abból nem sok maradt Kassán. Bár a gasztronómiai reklámanyagok szerint a kassai konyára a magyar, a lengyel és a ruszin is nagy hatással volt, a város éttermeiben nagyítóval kell keresnie nyomokat, sőt bármiféle helyi sajátosságot. Az uniformizált szlovák konyha jelenik meg itt is, néhány apróbb eltéréssel - a brindzás pirogot például itt olajban sütik ki, míg máshol csak beteszik a sütőbe -, aki pedig másra vágyik, az legfeljebb mediterrán (olasz) ételeket talál.

Magyar ízek

A helyzet azonban nem reménytelen. A város évente megrendezett gasztrofesztiválján, a Gurmán Festen kiderül: több séf is zászlajára tűzte a szlovák konyha megújítását, a szokatlan ízkombinációkat, a szezonalitást figyelembe vevő, a helyihagyományokra és alapanyagokra építő konyhát. A dicséretes törekvésekbe a magyar múlt egyelőre nemigen fér be, de vannak kivételek. A Baránok étteremben a - szegediesen elkészített - halászlé a legkelendőbb leves, a Camelot séfje pedig Magyarországra jár húsért. "Kazincbarcikáról hozzuk a mangalicát - mondja magyarul Miroslaw Tima. - Mangalicaszalonnába tekerjük a gorgonzolás ökörpofát, és mindent mangalicazsírban sütünk ki, ahogy a jobb éttermek mindegyike Kassán."

Kassa a dualizmus idején jelentős szerepet játszott a magyar gasztronómiában. Az arisztokraták és művészek körében is kedvelt Schalkház Nagyszálló az ország egyik legjobb konyháját vitte, tulajdonosa, Schalkház Lipót a magyar konyha megújításának apostola volt. "Szerény kis munkám szolgáljon aztán némi útbaigazításul a "fin de la siecle" féle magyar szakácskönyvek íróinak is, hogy műveik megszerkesztésében ezentúl nagyobb lelkiismerettel járjanak el. Kutassák a régi szakácskönyveket, tanulmányozzák a magyar és a székely nép konyháját, s ezeknek nyomán teremtsék meg a legújabb magyar szakács irodalmat. Mert eddigi könyveik nagyobbára a bécsi Kochbuchok hű utánzatai, csupán itt-ott egy kis magyar sallanggal kicifrázva" - írta Salkaházi Sára édesapja 1894-es, Magyar Konyha című könyvében. Sajnos a Nagyszálló a fényes gasztronómiai hagyományokkal együtt mára a múlté: 1971 óta tizenöt emeletes szocialista betonförmedvény, a Hotel Slovan áll a helyén, a Fő utca végén. Csak kicsivel járt jobban két másik gasztroemlék. Kassa egyik legrégebbi épületében, a XIII. században épült Lőcsei-házban - ahol 1569 óta működik fogadó, s ezzel Európa egyik legrégibb vendéglátóhelye, a helyi legendárium szerint - ma is étterem működik, bár színvonala nem méltó illusztris múltjához. Az egykori Megay cukrászda helyén pedig - itt ismerkedett meg Márai későbbi feleségével, Lolával - jellegtelen olasz étterem üzemel.

 

 

1. Camelot Steak Castle

Kassa, Kovácˇska 19
Tel.: +421 (55) 685-4039
www.restaurant-camelot.sk

A XIII.századi épület pincéjében hiteles a középkori hangulat. Hozzá mangalicazsírban sütött, nehéz húsételek és mérsékelt újító szellem társul. Azon kevés kassai helyek egyike, ahol magyar ételeket - például babgulyást - is készítenek.

2. Med Malina

Kassa, Hlavná (Fő utca) 81
Tel.: +421 (55) 622-0397
www.medmalina.sk

Családias vendéglő a Fő utcában. Konrad Schonfeld tulajdonos és séf a "slow food" jelszót tűzte zászlajára, ami sallangmentes, de korrekt, regionális fogásokat jelent. A szlovák alap mellett a lengyel konyhát fedezzük fel a kínálatban (z˙urek és céklaleves).

3. Villa Regia

Kassa, Dominikánske námestie 3
Tel.: +421 (55) 625-6510
www.villaregia.sk

Rusztikus étterem recsegő fapadlóval, ódon fabútorokkal és a kandallóban lobogó tűzzel. Az étlapon tradicionális és megújított szlovák fogások. A ház specialitása a macˇanka (gombaleves) és az enyhén monarchikus hangulatot árasztó apfelstrudel (almás rétes).

4. Le Colonial

Kassa, Hlavná (Fő utca) 7/8
Tel.: +421 (55) 729-6126
www.lecolonial.sk

Kassa sok nemzetközi étterméből a legjobb. Az olasz konyha dominál, de az indiai curryt és az argentin steaket is korrekten készítik el.

5. Baránok étterem

Kassa, Cˇermel´ská cesta 67
Tel.: +421 (55) 633-4318
www.baranok.sk

Kassa egyik legrégebbi, 1897 óta működő étterme, mely a város szélén, erdőben fekszik. Új séfje a slow food jegyében újít, magyar halászlét és gulyást is készít, de specialitása a 18-féle halétel.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra