A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

A világ kulináris fővárosa, Lyon egy exkluzív gálavacsora erejéig közelebb húzódott Budapesthez a gasztronómia világtérképén. Az ínyenc konyhájáról híres tartományközpont neves séfjei a Rhone-Alpes régió, a Francia Idegenforgalmi Hivatal és az Air France jóvoltából mutatták be konyhaművészetüket a hazai érdeklődőknek.

Az esemény főfogásaként ardéch-i gesztenye-krémleves szarvasgombával és az eredetvédett, kukoricán és tejen nevelt bresse-i csirkéből készült különleges ételek kerültek az asztalra. A vacsoráról a két Michelin-csillagos La Mére Brazier séfje, Mathieu Viannay és Joseph Viola, egy jellegzetes lyoni házias étterem főszakácsa gondoskodott. A főételek előtt Bernard Mure Ravaud sajtmester kínálta kitűnő érlelt sajtjait, melyek különösen kellemes kombinációkat alkottak Georges Dos Santos mester sommelier boraival. A borszakértő az eseményt megelőző napokban tetemes mennyiségű bort vásárolt hazánkban, magyar palackokkal gazdagítva egyébként is kiemelkedő gyűjteményét.

A magyar gasztronómia iránt a lyoni vendégek több tagja is élénk érdeklődést mutatott; a séfek magyar szakácsok kalauzolása mellett ismerkedtek a Vásárcsarnokban kínált hazai alapanyagokkal. A két ország konyhaművészei az itt vásárolt hozzávalókból együtt készítettek francia ihletésű fogásokat, például bőrös malacoldalast paprikával és mézzel vagy rakott krumplival töltött gombát mangalicaszalonnával.