A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

Hétvégén Budapestre költöztek a Balaton part legnevesebb borászai. Az Erzsébet téren kóstolhattunk borokat a csopaki Tamás pincéből, a Jásdi pincéből, megvásárolhatjuk a káptalantóti Istvándy pincészet, a Kislaki Bormanufaktúra borait, a Villa Tolnay vagy a Szeremley Birtok nedűit.

A Magyar Konyha egyéves fennálása alatt körbejárta a Balaton legismertebb pincészeteit. Interjúkat készítettünk neves borászokkal, kóstoltuk és teszteltük az északi és a déli part fehér illetve vörösborait.

Álljon itt egy kis ízelítő a megjelent cikkekből:

Légli Géza, a kézműves borász

Sokáig senki sem gondolta a borrajongók közül, hogy egy nap önmagában a "Légli" jelző kevés lesz egy bor leírásához. Amikor azonban Ottó után fivére, Géza is önálló borkészítésre adta a fejét, újra kellett írni a balatonboglári borvidéket.

Légli Géza teljesen új oldalról közelített Balatonboglárhoz. Szinte kizárólag a dűlőhöz köthető, a természetességben kibontakozó egyediséget kereste. Ráadásul mindezt nem a bevett "fehérboros" úton, hanem a vörösborra fókuszálva tette, ami határozott szakítás a Balaton déli partjáról mint fehérboros termőtájról kialakult képpel. Nemsokára eljöhet az idő, amikor Balatonboglár környékét is a nagy Dél-Pannon vörösboros vidékek közé sorolhatjuk majd.


 

Tamás Ervin a jó bor titkáról mesélt:

"A borkészítés során mindent, de mindent, amennyire csak lehetséges, természetes módon végzünk, úgy, ahogyan három, ötszáz vagy akár ezer évvel ezelőtt. Nem akarjuk megállítani az időt, csak visszatértünk az ökológiai szőlőműveléshez, aminek nemcsak évezredes múltja, de jövője is van" - mondja a családfő. A 2,5 hektáros szőlőbirtok 60 százalékán olaszrizling, 30 százalékán cabernet franc, 10 százalékán syrah és pinot noir terem, és legújabban merlot is. "A merlot-t is azért telepítettük, mert nem huszonöt évre tervezünk. Nem fogom megérni, de annak örülnék, ha a rizlingünk is százéves lenne már. Minél öregebb ugyanis a tőke, annál kevesebbet hoz, de a termés annál értékesebb, koncentráltabb."

A jó bor titka a finom oxidáció. A hordóban, a dugó alatt keletkezik ugyanis egy pici űr, ami vákuumot okoz, ami nagyon vékonyan szívja be a pórusokon keresztül az oxigént. Így folyamatosan esnek szét a molekulák, új vegyi kötések keletkeznek, amelyek új ízeket is jelentenek. Az acéltartályba zárt must megőrzi ugyan az elsődleges ízeket, de nem fejlődik. A fehérborok nálunk egy évig, a vörösek kettőig érnek hordóban, amit féléves palackban érlelés követ. Mindig nagy törés ugyanis a bor életében, amikor szűrik és palackozzák, ezért időt kell hagyni arra, hogy megnyugodjon. Ahhoz, hogy hosszú életű, komplex, testes borok szülessenek, hozzájárul az is, hogy a lassú erjedés során egy rozsdamentes acéllánccal naponta felkeverjük a nedűt néhány héten át. Hogy ez hogyan és miként hat, senki nem tudja pontosan, de az eredményt a francia borászok évszázados gyakorlata is igazolja.

A Szeremley pincészet

Az Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft. 2001-ben vált világszerte ismertté, mint hazánk vezető pincészete, amikor a magyar érmek és díjak egyharmadát nyerte el a meghatározó nemzetközi borversenyeken, a bordeaux-i Challenge Internationalon és a veronai Vinitaly-n. A pincészet három aranyérmet is nyert a strasbourgi Riesling du Monde világbajnokságon.

A badacsonyi borok különös ízvilágát a Badacsony dűlőinek vulkanikus eredetű teraszai adják. Az északi szelektől védett lejtőkre egyedülálló módon mediterrán jellegű, a tó által egész évben temperált mikroklíma jellemző. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét, és lágy tüzű, jelle­gzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak.

Nem véletlenül vásárolt itt birtokot - épp Szeremley Huba ösztönzésére - a híres francia színész, Gérard Depardieu is.