A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. május 2.

Megjelent a Gault&Millau Magyarország étteremkalauz első magyar kiadása. A kötetben 328 magyar étterem tesztje szerepel.

Csütörtökön, a Boscolo Hotel dísztermében mutatták be a világ egyik legismertebb gasztronómiai kalauzának első, magyar nyelvű kiadását. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke bevezetőjében arról beszélt, hogy annak idején az osztrák kalauz megjelenése milyen nagy hatással volt a szomszéd ország gasztronómiájára, bátorította az étteremtulajdonosokat és megindított egy folyamatot, amely ahhoz vezetett, hogy Ausztria az európai vendéglátás élvonalába került. Molnár B. értékelte a magyar vendéglátás jelenlegi helyzetét, és reményét fejezte ki, hogy a kalauz Magyarországon is hasonló folyamatokat indít el.

A könyvben 328 éttermet, 407 szállodát és 107 borászatot teszteltek az anoním ítészek. Alapvetően 5 szempontot vettek figyelembe: az alapanyagok minőségét, frissességét, szezonalitását; az elkészítési módok professzionalitását; a fogások harmóniáját; a kreativitást, valamint az ár-érték arányt. Bár a Gault&Millau Magyarország 2012 étteremkalauz a konyha teljesítményét pontozza, a szöveges részben azonban kitér a hely hangulatára, stílusára, a szervizre és a borkínálatra is.

A Gault&Millau szakácssapkákkal és húsz pontos rendszerben értékeli az éttermeket. A húsz pont az "elméleti tökéletesség, amire törekedni lehet" kategóriát jelöli. A kalauz történetében ezt a pontszámot mindössze egyszer, 2004-ben ítélték oda egy étteremnek.  Magyarországon a legmagasabb pontot és három szakácssipkát az Onyx és a Costes étterem kapta.

A színpadra először Horváth Józsefet ("Ráspi") hívták fel. Ő nyerte el 2012-ben az Év gasztronómusa címet. Az Év főszakácsa, a Bocuse d'Or lyoni döntőjébe bejutott Széll Tamás, az Onyx séfje lett, az Év felfedezettje pedig Forster Zoltán, a Jankovich Kúria vezető szakácsa. Kiosztották az Év cukrásza díjat, amelyet Balatoni Brigitta kapott, az év éttermi étele pedig a Véres kolbász alma-mustárral (Mogyorósi Gábor és Tálas Kata, Laci! Konyha!) lett. Az Év főpincére Maul Gergely, a Fausto'sból és a Legjobb ár-érték arányú déli menü pedig az ítészek szerint az Olimpia étteremben van.

A neves étteremkalauz szerint az (elvi) maximális 20 pontból 17-et ( három szakácssapkát) kapott a Costes és az Onyx, két szakácssapkát ítéltek a Mák bistronak (16 pont), a Csalogány 26-nak és a Nobunak (15-15 pont).

Egy szakácssapkát és 14 pontot kapott az Alabárdos, a Bock bisztró, a Borkonyha, a Boscolo Salon, a Chateau Visz (Visz), a Fausto's, a Hotel Hertelendy Kastély (Kutas), a JT Enoteca  (Pécs), a Laci!Konyha, az Olimpia, és a Ráspi (Fertőrákos), a 13,5 pontot az Arany Kaviár, 13 pontot a Baraka, a Brill Bisztró (Békéscsaba), a Café Pierrot, a Gresham Kávéház, a Jankovich Kúria (Rácalmás), a Kistücsök(Balatonszemes), az Iberostar Hotel La Plaza, a Mandula (Villány) és a Villa Medici (Veszprém).

Az eseményen ezután a Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztesei vehették át a díjakat.