A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. november 8.

Párkereső főzőestek, gluténmentes ételek készítése, nyelvtanuló kurzusok. Csakhogy párat említsünk a legújabb főzőiskolai kínálatból. Sorozatunkban bemutatjuk a budapesti főzőiskolák kurzusait, az új trendeket, hogy eldönthessék, hol fejlesszék főzőtudományukat.

A januári Magyar Konyhában megjelent Top10-es listánk sokat változott. Az élvonalba továbbra is a Csillagánizs, az Essencia és a Maki Food kurzusai tartoznak, megszűnt a Kitchen Factory, fellendült a Gastropolis , a Salt'N Pepper továbbra is a családi főzőestekre esküszik és vannak újonnan nyílt iskolák is, mint a Lecsó.

Essencia Főzőiskola

A legrégebbi főzőiskola, 2001-ben alakult és filozófiája mai napig nem változott: a legjobb szakemberektől érdemes tanulni és ehhez a legjobb alapanyagokkat használni. Mivel ez a két tényező magasan tartja a működési költségeket, ezért a gasztronómiailag tudatos és érdeklődő vendégekre támaszkodnak, akikből rendszeresen visszajáró vendégkör alakult ki az elmúlt években. A villányi és tokaji Sauska Pincészetekhez való kötődés miatt komoly erősségük a bor- ételpárosítás, a borkóstolás, a pincészet fiatal borászai és séfek együttműködésével.

Gyakori előadó a kurzusokon Vomberg Frigyes, Kiripolszki István az olasz konyhával ismerteti a vendégeket és mindig teltházzal mennek a kenyérsütő kurzusok Tukacs Roland pékmesterrel. 2013-ban a főzőiskolában otthoni konyhákra hangolt cukrásztanfolyamot terveznek Kolonics Zoltánnal, a Gerbeaud kreativ cukrászával, valamint inditanak hidegkonyha kurzust is.

www.essencia.hu

Csillagánizs Főzőiskola

A Csillagánizs Főzőiskola a napokban lett három éves. Továbbra is az egyik meghatározó helyszín a budapesti főzőtanfolyamok kínálatában. A kezdet kezdetén megfogalmazott feladathoz mai napig is próbálnak hűek maradni: "Hisszük, hogy visszahozhatjuk a családok asztalára a jó minőségű és friss, az évszaknak megfelelő alapanyagokból otthon elkészülő ételeket, az asztalok körül ülőket pedig a kulináriára igényes, a jó hagyományokat megőrző, és a világ újdonságai iránt is érdeklődő emberré, kifinomult ízlésű és tájékozott éttermi vendéggé tehetjük."

A Csillagánizs ma már egy közösség, ahol a hallhatók maguk kérnek kurzusokat és nemcsak egy-egy estére gyűlnek össze, hanem táborokat szerveznek, közös kirándulásokon ismerkednek a gasztronómiai kultúrával, például Abruzzóban egy olajbogyószüreten vettek részt . Az iskolában nyitott apró "gourmet-butik" a különlegesebb alapanyagok beszerzésében segíti vendégeinket. A legközelebbi esemény a november 14-i vezetett vacsora a Borkonyhában és tervük szerint egy Csillagánizs-különítmény szurkol majd (hatnapos lyoni gasztrotúra keretében) Széll Tamásnak a Bocus d'Or döntőjében. Az iskola vezetője Mach Tímea, az oktatók között találjuk Várvizi Pétert, Segal Viktort, Juhos Józsefet, Rigler Dávidot és Frideczky Andrást.

www.csillaganizs.com

Maki Food Főzőiskola

A Maki Food ötödik születésnapját ősszel egy új modern tankonyhával ünnepelte a XIII. kerületi Aquamart Szalonban. A Makifood tanári kara folyamatosan bővül jelenleg hat rezidens tanár oktat. Igyekeznek a jó ár/érték arányt figyelembe venni, így már 8000 Ft-ért is indítanak kurzusokat. Egyre nagyobb az igény a nemzetközi konyhák ízvilága iránt és egyre több multinacionális cég kér angol nyelvű csapatépítési főzőestet is.

Az új tankonyhában az órarend igen változatos. Hagyományos francia cukrászat, Flexiteriánus tanfolyam, ahol Chef Maki a húsos és vegetáriánus formában egyaránt elkészíthető fogások rejtelmeibe vezeti be hallgatóit. A Marmorstein péksége órán a kovászos kenyerek világába vezetik be a hallgatókat, a Melengető ételek órán Poór Balázs mutatja meg, hogyan viselhetjük el legjobban a hideget és a téli sötétséget, a Nemzetközi zsidó konyháról Raj Ráhel mesél és lesznek karácsonyikurzusok, Ünnepi lakoma és Karácsonyi desszertek újragondolva címmel. Havonta egy alkalommal tartják a Húsmentes hétfői vacsora klubot,, amelyen Maki mellett olyan ismert személyiség látják el a házigazda szerepét mint Nagy Ervin és Péterfy Bori.

www.makifood.com

Salt'N Pepper Főzőiskola

A Salt'N Pepper főzőiskola két éve alakult. A kétfunkci­ós belvárosi helyszín nappal a konyhabútoroknak és lakberendezési tárgyaknak ad helyszínt, este pedig a konyha szerelmeseinek. Családias, kiscsoportos foglalkozások, újdonság a délelőtti program elsősorban  kismamáknak, kisgyermekes anyukáknak és indulnak a PCOS diabetikus kurzusok. Tartanak hat alkalmas alaptanfolyamot és tematikus esteket. Van bonbonkészítés, steaksütés, szezonális vacsoramenü. Most épp a Márton-napi vacsora van soron.

www.saltnpepper.hu

Gastropolis Főzőiskola

2011. májusában nyitotta meg kapuit a Gastropolis a 13. kerületben, egy bérház udvarában, egy háromszintes rendezvényhelyszínen. Jelszavuk: Főzni jó, trendi és igazán "szexi". Olyan közös program, ami örömet okoz, és összehozza a résztvevőket. Főzni jó egyedül, párban, gyerekekkel, barátokkal.

Novemberben ők is Márton-napi menüvel kezdenek, de lesz francia est, Rák és lazac fogások készítése, karácsonyra pedig ünnepi menüsort kínálnak a tanfolyamokon. Ördögöt a pokolba címmel pedig a kulináriát párosítják a színházzal. Januárban indul a következő alap tanfolyam kezdőknek: " Úristen nem tudok főzni" címmel. A séf: Bérci Krisztián

www.gastropolisz.hu

Lecsó Főzőiskola

A legfiatalabb főzőiskola, a Lecsó augusztusban kezdte meg működését. Kurzusaikat a négy évszakhoz kötötték, a menüket a magyar konyhára támaszkodva állítják össze. A főzőkurzusok most a karácsonyi készülődésről szólnak, ezt a szilveszteri menük folytatják. Fürstner Csaba, Menyhárt István, Kazai Norbert és még néhány séf és cukrász tartja a tanfolyamokat, konyhai alapokról, steak készítéséről, karácsonyi pulykáról és szilveszteri meglepetésekről. Főzz és randizz címmel opárkereső főzőtanfolyamot is hirdetne.

www.lecsofozoiskola.hu

Folytatjuk...

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra