Cikkek

Milyen az üzleti ebéd, ha házhoz jön?

Magyar Konyha

2020. április 2.

Az utóbbi hetek az otthoni főzésről vagy éppen a házhozszállításról szóltak. Rengeteg étterem menekült előre, s a megszokott asztalos, ültetős, vendégfogadós metódus helyett választották azt, hogy a koronavírus miatt otthon kiváró vendégnek az ajtajukhoz viszik az ebédet.

Olyanok cégek is belevágtak, akik korábban egyáltalán nem próbálkoztak ezzel – a kijárási korlátozások azt eredményezték, hogy a futárok most már olyan minőségű, magasabb kategóriájú fogásokat is kiszállítanak, amelyekkel eddig nem nagyon találkozhattunk az éttermeken kívül.

Sok szülő ugyan otthon van, de a napi munka, a home office mellett a gyerekek iskolai feladatai is elég nagy időterhet jelentenek – nem magától értetődő az, hogy változatos és tápláló ebéd elkészítésére marad idő.
Kíváncsiak voltunk, mit kapunk, ha a normál menüs szint fölötti ételt kérünk házhoz.

Központ deli olyan, zárt láncban készített, minőségi és a higiénés követelményeknek megfelelő élelmiszereket kínál, amelyek egy üzleti ebéd, egy kellemes bisztrós beülés hangulatát idézik fel. Taktikájuk, hogy profi séfek által összeállított menüt adnak, amelyeket előkészítve, szuvidálva, vákuumozva, majd hőkezelve küldenek el futárral.

A hagyományos csomagoláshoz képest az étel így nem veszít a minőségéből, nem éri semmilyen külső szennyeződés, sőt sokkal tovább friss marad. Egy rendeléssel több napra is bespájzolhatunk – mi két-két levest, főételt és desszertet kértünk házhoz, hogy leteszteljük, jól járunk-e, jóllakunk-e ezen metódus segítségével?

Minden fogás minden alkotóeleme külön zacskóban érkezett – tény, hogy így könnyű szépen tárolni és tálalni, de sajnos elég sok hulladékkal jár. Ezt a problémát jelenleg egyik étterem sem tudja áthidalni, jó lenne, ha már rövidtávon kialakulna valami élelmiszerbiztos, de környezettudatos módszer, hogy ne terheljük ebédünkkel fölöslegesen az így is műanyagszeméttel teli Földet.

A zacskókra kis kártyákat csatoltak, amelyen a fogás neve és az optimális melegítési hő olvasható. Meleg vízbe téve egyben fölmelegítettük, amit kellett, majd kitálaltuk – ezt a zacskóból nem mindig egyszerű szépen, éttermi szinten kivitelezni.

Hideg erdei gyümölcsleves - 750 Ft

Nem csak a színe szép, az íze is rendben: édes és kellően savas, pont annyi gyümölcsdarabbal, hogy megfelelő sűreje legyen – a gyerekek is imádták, sajnos túl hamar elfogyott.

Tárkonyos szárnyasraguleves - 790 Ft

Klasszikus fogás, jó állagú zöldségekkel, sok hússal, gazdagon – fűszerezése izgalmasabb, mint a klasszikus menzás változatoknak, jóval több harapnivaló is van a tányérban. Nem akarták megváltani vele a világot, de jó érzés volt bekanalazni.

Malaccsászár petrezselymes újburgonyával és sült fokhagymás pecsenyemártással - 2690 Ft

Ugyan a levákuumozott, majd alacsony hőfokon sokáig készített húsok szinte elronthatatlanok, omlósak és ízesek, de talán pont a bőrös császár az a fogás, amit jobb sütőben, ultraropogósan, hólyagos bőrrel elkészíteni. A melegítés után serpenyőben még körbe pirítottuk, de a beirdalt bőr sajnos így sem lett igazi – ezt leszámítva az íze és a hús állaga korrektnek bizonyult. A krumpli hibátlan, a mártás pedig selymes, ízes volt: szerethető, laktató főételt kaptunk a Központ delitől.

Grillezett gomolya aszalt gyümölcsös bulgurral - 2690 Ft

A két szelet gomolya mennyisége optimális, a bulgurral sem spóroltak – egy pici szaft hiányzott talán, de az aszalt gyümölcsök jól passzoltak a melegített, majd picit pirított sajthoz.

Tejberizs erdei gyümölcsraguval - 980 Ft

Krémes desszertet érkezett a zacskóban. A rizottórizs állaga tökéletes volt, amelyhez a szósz is nagyon jól illett. Mindkét hozzávaló mennyisége bőséges volt, az ízekkel is elégedett voltunk – egyszerű dolog a tejberizs, de ha jól készítik, öröm belőle minden falat.

Triplacsokis brownie - 990 Ft

A kísérő cédula szerint mikróban kell annyira felmelegíteni, hogy a középső csokiréteg kellemesen meglágyuljon – mivel mikrohullámúnk nincs otthon, pár percre az amúgy is meleg sütőbe került a süti. Jó állagú, valóban nagyon csokis desszertet kóstolhattunk – mire felocsúdtunk, a gyerekek lecsaptak rá és másodpercek alatt a morzsákat is eltüntették.