A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Nagy Hal Budapesten

Magyar Konyha

2013. július 22.

Sok vendéglős azzal indokolja csekély halétel kínálatát, hogy a magyar ember nem eszik halat csak karácsonykor. Az első magyar halétterem megcáfolta ezt az állítást. Fél év alatt az egyik legsikeresebb éttermi vállalkozássá vált Budapesten.

Márciusban járta be a sajtót a hír, hogy megnyílt az első, csak halat áruló étterem és máris sorok kígyóznak az Andrássy úton. Sőt. A legnagyobb kritika azért érte az éttermet, hogy sorba kell állni. A Bigfish Seafood Bistro sikere azóta is töretlen, a fish&chips híre az itt élő külföldiek körében is népszerű.

De mi vajon a siker titka? Aki gasztronómiával foglalkozik, tudja, hogy az alapanyagon minden eldőlhet. A hal esetében ez duplán igaz. Ha egy hal nem friss, akkor hiába locsolgatjuk citrommal, az íze már nem olyan, mint kellene. És itt az ötlet. Palotás Péter, a Budaörsi Halpiac vezetője, akit egyébként a szakma „a Halkupec” becenéven ismer, felismerte, hogy a belvárosban is elkelne egy jó tengeri halakat kínáló étterem. Régi kollegájával, Sári Tamással (akivel a Scampi étteremben dolgoztak együtt) és még két másik tulajdonostárssal mertek nagyot álmodni és az Andrássy úton megnyitották a Bigfish tengeri haléttermet. Tehát friss hal van bőven, minden nap kétszer érkezik szállítmány, sokszor egyenesen a horvát tengerpartról. A friss hallal meg nem sok a tenni való, jó olívaolaj, fokhagyma, petrezselyem, és a rostlapon már kész is egy jó fogás. Az étterem séfje Gátfalvi Béla, aki  Hemingway étteremből igazolt a halbisztróba.

A rendszer egyedi. A vendég a pultnál választja ki a halat, illetve tengeri herkentyűt, megbeszéli az elkészítési módot, kap egy számot és a pincérek az asztalhoz viszik a kész fogást. Ez néha valóban sorban állást eredményez, de így a hal valóban frissen elkészítve kerül a  tányérra.

És akkor nézzük a választékot. Aki Budaörsön már vásárolt a halboltban, tudja, hogy a választék széles. Aranydurbincs, tengeri süllő, kardhal, vajhal, ördöghal, makréla, tintahal, lazac és pisztráng is előfordul az étlapon. Emellett kagylók (fekete, Szt. Jakab és szívkagyló), rákok (homár, garnéla, királyrák) és friss osztriga is kapható. Nagy sláger a fish&chips, a roston tintahal. Étlap nincs, minden nap 8-10 féle egész halat és többféle filét kínálnak. Többnyire salátával fogyasztják a vendégek.

Kínálatban van még tengeri halleves, tészta és külön cukrászlány készíti a desszerteket, amelyek naponta változnak.

Sári Tamás elmondása szerint ez egy küldetés, hiszen a magyar fogyasztó talán még nem is látott skorpióhalat vagy kardhalat, sőt a hekknek is csak a farkát kóstolta meg. Meglepetésükre a vendégek 75%-a magyar, a külföldiek sem turisták, többen járnak ide a Magyarországon élő külföldiek közül. 

A nagy sikernek köszönhetően máris azt tervezik, hogy jövőre két új üzletet nyitnak. Még egyet Pesten és egyet Budán. Friss hal van, és ha továbbra is napi 100 kilogramm hal fogy az Andrássy úton, végül beigazolódik, hogy mégiscsak halevő nemzet vagyunk.