A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. március 6.

Nem véletlenül lett Today a Szamos Kossuth téri üzletének a neve. A márka eddigi imázsától eltérően trendi reggelikkel, üzleti ebéddel és újhullámos kávéval frissül fel a klasszikus cukrászda, ahol államilag elismert csokimúzeum is helyet kapott.

Milyen kép rajzolódik ki az olvasó lelki szemei előtt, ha meghallja a Szamos nevet? „A legtöbb üzletben, például a svábhegyi cukrászdában gyakori látvány, hogy betér egy idős házaspár vagy három barátnő klipszben és kosztümben. Nemrég jártak fodrásznál, és valódi program számukra, hogy elmennek egy Szamos cukrászdába, megisznak egy kávét, és megesznek egy indiánert.” Ez nem egy véletlenül kiválasztott járókelő benyomása, hanem a patinás cég egyik tulajdonosának és vezetőjének, Szamos Gabriellának a tapasztalata. Az alapító Szamos Mátyás lánya azonban mindezt olyan üzletben mondja el, amelyre nem illik a kép.

A Kossuth téren tavaly nyílt Szamos Today közönsége nagyrészt fiatalokból, az Országházat megcsodáló turistákból és környékbeli irodák dolgozóiból áll. Az 1935-ben alapított, ma 26 üzletet működtető és mintegy ötszáz embert foglalkoztató Szamos igazi családi vállalkozás. Gabriella mellett férje, Kelényi Gyula áll a cég élén, öccse cukrászati szaktudásával segíti a vállalatot, az operatív vezetői feladatokat pedig fiai látják el. Ők beszélték rá a szüleiket, hogy frissítsék fel a Szamos cukrászdák koncepcióját. Megvették az egykori Parlament Café évek óta üresen álló helyiségét, és megnyitották új üzletüket, ami egyszerre cukrászda, kávézó, bisztró, reggelizőhely, csokoládéműhely, -bolt és -múzeum.

Az új vonal a földszinten érvényesül: a fehér abroszos eleganciával szakító, fiatalos dizájn vár mindenkit, aki belép a térre pazar kilátást nyújtó helyiségbe. A pultban trendi szendvicsek a Fekete-erdő sonkával, kecskesajttal és mangó-curry krémmel készített sokmagvas biostanglitól a mozzarellás paninin át a croissant au jambonig. Mellé rendelhetünk akár ristrettót vagy flat white-ot is klasszikus bécsi pörkölésű kávéból vagy a folyamatosan váltogatott ültetvénykávé-választékból. De ihatunk smoothie-t is, zöldet, pirosat vagy sárgát, melyek közül mindegyik az adott színű gyümölcsökből készül, utóbbi például narancsból, mangóból és ananászból. A Szamos Today márkanevű új tételeket rövidesen más Szamos-üzletekben is bevezetik, és dolgoznak glutén-, laktóz-, cukormentes, valamint paleo desszerteken is.

Délben kétfogásos ebédmenü várja a betérőket egyszerű, de minőségi alapanyagokból elkészített fogásokkal, de az igazi nagy dobás a reggeli. Kevés hely van Budapesten, ahol kapható eggs Benedict (pirítóson és baconszeleteken bébispenót és buggyantott tojás hollandi mártással) vagy eggs Florentine (pirítóson marinált lazac, bébispenót, buggyantott tojás és hollandi mártás). Tojást omlettként vagy ham and eggsként is kérhetünk. Van gourmet reggeli (omlett vagy tükörtojás számtalan feltéttel), francia reggeli (croissant, briós, vaj, lekvár) és a helyhez méltón „képviselők reggelije” (császárzsemle, két minicroissant, baracklekvár, füstölt főtt sonka) is. Ráadásul vasárnap is reggelizhetünk itt egy jót, ami szintén ritkaságnak számít.

A földszint önkiszolgáló, a galérián elhelyezett asztaloknál viszont teljes szerviz várja azokat, akik a klasszikus Szamos-élményre vágynak. Az emblematikus Szamos-sütemények java, a dobostorta vagy a szilvagombóctorta is megmaradt az újdonságok mellett. Még feljebb, az emeletre érve már a Szamos gazdag múltjának sűrűjében találjuk magunkat.

A csokoládébolt mellett itt is működik a Szamos Csokoládé Iskola és Tortaműhely, ahol bárki betekinthet a bonbonöntés vagy a szaloncukor-készítés fortélyaiba. És itt van a Szamos Csokoládémúzeum, amely a család évtizedeken át gazdagított magángyűjteményét nyitja meg a közönség előtt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által hivatalos múzeumként elismert kollekciót S. Nagy Anikó történész-muzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi igazgatóhelyettese dolgozta fel és rendezte egyszerre dekoratív és informatív kiállítássá – nem minden konfliktus nélkül, de persze nem vérre menő csatározásokra kell gondolni. „Anikó mindig kijózanított, hogy nem rakhatunk egy XVII. századi porcelán csokoládézó-készletet egy XIX. századi díszes bonbonosdoboz mellé. Pedig olyan szépek lettek volna együtt!” – avat be a kiállítás rendezésének kulisszatitkaiba Szamos Gabriella. A kiállítás nemcsak az érzékekre hat, hanem abba is beavatja a látogatót, hogy miből készül az ét-, a tej- és a fehér csokoládé. Sokan itt tudják meg például, hogy a csoki alapanyaga a kakaóbab, és hogy a fehér csokiban nincs kakaópor, csak kakaóvaj, tej és cukor.

A kultúra nem csupán a múzeumon keresztül szövi át a Szamos Todayt. Sass Géza belsőépítész friss, de patinás dizájnban ötvözte a cég örökségét a Kossuth tér szellemével és a fiatalos iránnyal, s helyet szorított Kürthy Hanna festőművész alkotásának is: a lépcső melletti falat az ő műve alkotja Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes egy-egy idézete mellett. Kürthy a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasa volt, a Cziffra Alapítvány emblémáját is ő tervezte, a 2017. februári Cziffra Fesztivál alatt kiállítása is nyílt itt. A fesztivál atyja, Balázs János pedig a Szamos a Kultúráért Alapítvány kuratóriumának vezetője, és e minőségében is azért dolgozik, hogy mélyszegénységben élő tehetségek előtt nyissa meg az utat a Zeneakadémia felé.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra