A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. január 26.

A polgári hagyományok iránti elköteleződés jegyében 2016 elején megalakult a Magyar Bálok Szövetsége. Az összefogás olyan báli szervezőket tömörít, amelyeknek az elmúlt években kifejtett munkája hozzájárult a magyarországi báli kultúra népszerűsítéséhez, hagyományai ápolásához.

A szervezet három alapító tagja a Magyar Borok Bálja, a Budapesti Jogászbál, valamint a Menedzserek Bálja. Hazánkban az utóbbi két évtized hozta vissza a társasági élet évszázados hagyományát, és ebben meghatározó e három esemény szerepe. A szövetség tagjai az elkövetkezendő időszakban összehangolják szervezési, illetve kommunikációs tevékenységüket, amellyel a bálok kedveltségének, társadalmi elfogadottságának további növekedését szeretnék elérni.

Napjainkban a báli szezon a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó vidám összejövetelek időszakát jelenti. Különösen a húsvéti böjtöt megelőző néhány napja mozgalmas, bár a bálok megszaporodása miatt ez az időpont mostanában március végéig is kitolódik.

A krónikák szerint először 1385-ben, a franciaországi Amiensben rendeztek bált. A középkori mulatságokon merev ruhákban lejtették a táncot a bálozók. Medici Katalin vezette be azt, hogy a nők könnyű, kivágott ruhában is megjelenhetnek, de akkor még kötelező volt az álarc viselése. A díszruhákat sok esetben évekig varrták, hímezték-gyöngyözték. Az újkori bálok fénykora a XIX. század közepére, a XX. század elejére tehető, amikor már nemcsak az arisztokrácia kiváltásága volt ez a szórakozási mód.

A Magyar Bálok Szövetségének alapító tagjai

Magyar Borok Bálja: A borbál azért különleges, mert nemcsak a hazai üzleti, kulturális és diplomáciai élet szereplőinek megjelenése emeli fényét, hanem a legjobb magyar borok készítői is. Itt könnyedén előfordulhat, hogy egy felszolgált borról épp azzal beszélget a borkedvelő, aki elkészítette azt. A rendezvény célja, hogy a magas minőségű magyar borokat hozzájuk méltó környezetben mutassa be az exkluzív vendégeknek.

A bál honlapja: www.borbal.hu

Menedzserbál és Díjátadó Gála: A Menedzserek Országos Szövetsége a hazai vállalati és intézményi felsővezetők első számú együttműködési szervezete, melynek fő célja a hazai menedzsmentkultúra fejlesztése. A szervezet az idén immáron 22. alkalommal rendezi meg díjátadóval összekötött exkluzív bálját, melyen az országban egyedülálló, nagy presztízsű Év Menedzsere és az Év Fiatal Menedzsere díjak is kiosztásra kerülnek. A bál különleges alkalmat teremt arra, hogy a legbefolyásosabb hazai felsővezetők megosszák egymással tapasztalataikat egy olyan eseményen, melyen a kiváló társaság, a kötetlen hangulat és a nagyszerű programok minden évben garantáltak.

A bál honlapja: www.manager.org.hu/menedzser-bal-2015.html

Budapesti Jogászbál: A Budapesti Jogászbál hazánk - az Anna bált (1825) - követően második legrégebbi tradíciókkal bíró estélye, a főváros tekintetében pedig az első. A csaknem két évszázados tradíció újrakoncepcionáltan követi a régi hagyományokat, így évről-évre vendégül látja a hazai jogásztársadalom mellett a gazdasági élet, közélet és kultúra területéről érkező vendégeit.

A bál honlapja: www.budapestijogaszbal.hu

„A Magyar Borok Bálja a magyar bor ünnepe. Hazánkban mérföldkőhöz ért mind a borkultúra, mind a báli kultúra fejlődése, célunk, hogy mi is részt vállaljunk mindkettő további építésében.” (Tábor István, a Magyar Borok Bálja szervezőbizottságának elnöke)

„Mikor a joghallgatókból és jogászokból álló szervezői csapat az estély újrakoncepcionálásába kezdett, fontos vezérelv volt a hagyományok tisztelete, ugyanakkor egy leheletnyi újítás, s a végső felépítés is ennek köszönhető. Célunk egy olyan polgári hagyomány újraindítása, melyen a jogászi hivatás, gazdasági élet, közélet, kultúra és gasztronómia összhangja érhető tetten. Röviden összefoglalva egy olyan esemény részeseivé tenni a vendégeinket, melyen egy ünnepi percet szentelhetnek hivatásuknak, azaz egy olyan esemény részeseivé, amilyen a Budapesti Jogászbál csaknem kétszáz éven át volt.” (Keczán Pál, Budapesti Jogászbál szervezőbizottságának elnöke)

„A Menedzser Bál valódi találkozási pont, ahol Magyarország legfontosabb vállalatainak vezetői tudnak találkozni és kikapcsolódni. A Bál megszervezésekor azt tartjuk szem előtt, hogy a kapcsolati tőkék alakításán kívül az igényes szórakozásé legyen a főszerep, miközben az is kiderül, ki Magyarország legjobb menedzsere... Ez a Bál az utóbbi években valóban a legnívósabb eseménnyé nőtte ki magát a felsővezetők, menedzserek körében.” (Szirmák Botond, Menedzserszövetség elnöke)

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra