A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. március 13.

Főztek a maláj királynak és a Guns N’ Rosesnak, megjártak Michelin-csillagos konyhákat és nyertek Bocuse d’Ort, a múlt héten pedig kétszer is Budapesten csillogtatták meg tudásukat a világ egyetlen utazó szakácsbandájának séfjei.

A Flying Culinary Circus, azaz Kulináris Repülő Cirkusz négy norvég szakácsvirtuóza először budapesti konyhafőnököknek tartott tanulságos bemutatót a Szamos Gourmet Házban, majd a VinCE közép-európai borfesztivál látogatóit kápráztatta el a Corinthia Grand Hotelben.

A magyar szakácsok mindenekelőtt kreativitást és gyors helyzetfelismerést leshettek el a huszonéves séfektől: miután pénteken késő délután leszálltak a Liszt Ferenc repülőtéren, azonnal a Szamos Gourmet Házba szállították őket, s ott szembesültek azzal, hogy milyen alapanyagokból kell három óra leforgása alatt nyolcfogásos vacsoramenüt készíteniük több mint hatvan vendégnek. A Fjordin Kft. által felajánlott kosarakban talált halakból, húsokból és zöldségekből maguk osztozkodhattak, és mind a négyen két-két fogással rukkoltak elő.

A szakértő közönségnek pontoznia is kellett a fogásokat, és a győztesnek járó kupát nagy fölénnyel a csapat – és a két Michelin-csillagos oslói Bagatelle étterem – hússzakértőjének, Hans Kristian Larsennek ítélték oda. A 29 éves szakács első fogása sült kacsamell volt libamájjal, mangószósszal, kelkáposztával és céklával, majd petrezselyempürével, áfonyás vörösborszósszal és spenóttal tálalt szarvassal koronázta meg a vacsorát.

Mivel társai főleg halakkal és a tenger gyümölcseivel szálltak versenybe, Larsen magyar ízléssel kompatibilis húsos fogásai könnyű győzelmet jelentettek. A másik három norvég is megpróbált a magyarok kedvében járni: Matthias Spieler Bugge szósz- és levesspecialista a folyami ráklevesbe magyar kolbászt és balatoni fehérbort csempészett a chili és citromnád mellé, kékkagylós articsókalevesét pedig füstölt sonkával dobta fel. Tor Jørgen Kramprud Arnesen főtt tőkehalat tálalt ugyancsak magyar kolbásszal, a 2003-as norvég Bocuse d’Or-on diadalmaskodó Trond Svendgård pedig Szent Jakab-kagylót szarvasgombakrémmel. Konyhájukat mégsem fúziósnak, hanem inkább konfúziósnak nevezték.

A fogások között a séfek elmesélték: a Repülő Kulináris Cirkusz egyszeri bulinak indult egy közös New York-i nyaraláson, de az improvizált főzés akkora siker lett, hogy egy héten belül hat helyre hívták őket Los Angelesben, köztük a Guns N’ Roses partijára. Azóta közel ötven országba hívták fellépni őket, Magyarországon azonban most jártak először. A magyar szakácsoknak tartott bemutatót a budapesti Norvég Királyi Nagykövetség támogatta, a Szamos Gourmet Ház a helyszínt, a Fjordin Kft. pedig az alapanyagokat biztosította, míg az ötletgazda a skandináv – elsősorban norvég – turistákat megcélzó Budapestagency volt.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra