A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. november 6.

Megnyílt a Hotel Merops Mészáros. Szekszárdra nemcsak híres-neves vörös borai, hanem gazdag természeti és kulturális kincsei miatt is érdemes ellátogatni. Akik pedig a luxus színvonalú kényelmet szeretik, és igazi élményeket keresnek a gasztronómiában, a tolnai megyeszékhelyen, alig egy órányira Budapesttől, már azt is megtalálják.

A Mészáros családban évszázadok óta apáról-fiúra száll a szőlőtermesztés és borkészítés tudománya. Borászatuk nem csupán a hagyományaira lehet büszke, de arra is, hogy a legsikeresebbek közé tartozik a borvidéken: 2012-ben kiérdemelték az Év Pincészete elismerést, azt pedig, hogy múltjuk ellenére fiatalos a lendületük és izgalmasak a boraik, számos nemzetközi borverseny aranyérme bizonyítja. A legnagyobb elismerést a Merops Cuvee-vel aratták, Bordeaux-ban nyertek vele aranyérmet. Erről kapta nevét a család újonnan megnyílt szállodája és étterem is, Szekszárd belvárosában. A névválasztás nem volt véletlen: a gyurgyalag (latinul merops) gyönyörű, színes madár, de csak ott lehet megcsodálni, ahol háborítatlan a nyugalom, tiszta a levegő, és nem szennyezett a környezet. A Mészáros család pontosan ilyen szállodát álmodott meg, ahol zavartalanul lehet pihenni, de minden kincs, amit a borvidék kínál, könnyen elérhető. A környék egyetlen négycsillagos szállodája a borászat tőszomszédságában épült fel, ahol a modern wellness-szolgáltatások, a kifogástalan kényelem és kiszolgálás mellé családias vendégszeretet és páratlan gasztronómiai kalandok is járnak. 

A Mészáros-borokhoz méltó színvonalról Segal Viktor kreatív chef, gasztronómiai tanácsadóként gondoskodik, aki a környék tradicionális ételeiből merített ihletet, az igényes vendégek mai elvárásainak megfelelően. A konyha szezonális, helyi és hazai alapanyagokat, kézműves termékeket használ, hogy minden vendég számára meghatározó élmény legyen az étkezés. 

„Több szálloda megnyitásában is közreműködtem már szerte a világon. Szekszárdon, a Meropsban az volt a legnagyobb élmény számomra, hogy ez az első olyan hely, ahol a tulajdonosok tényleg mindent úgy alakítottak ki, mintha maguknak csinálnák – mondja Segal Viktor. – A Hotel Merops Mészárosban 22 szoba áll a vendégek rendelkezésére, tehát ez olyan családias hely, ahol a vendég igényét gyorsan meg lehet ismerni és könnyű valóban személyre szólóan gondoskodni róla. Éppen ezért a reggeli étkezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Mi sütjük a kenyereket, házi lekvárok kerülnek az asztalra, frissen sütött péksütemények és házi kalács várja az ébredőket, de a reggeli ételek nagy része is olyan, ami a környéken beszerzett hozzávalókból, a vendégek előtt, frissen készül. A szálloda étterme nem csak a szállóvendégeké, mindenki előtt nyitva áll, ezért arra törekedtünk, hogy a helyiek is könnyen megszerethessék. A Mészáros pincészet borai természetesen markáns szerepet kaptak az ételsor összeállításakor. Helyi, ismerős alapanyagokat használunk néha talán a megszokottól eltérően, mégis érthetően, kifinomult egyszerűséggel.”

Segal Viktor kedvence a Merops Étterem étlapjáról:


Vörösboros kacsamájpástétom házi kaláccsal

HOZZÁVALÓK:

  • 1 üveg (7,5 dl) Mészáros Merops cuvée (vagy más kiváló minőségű, száraz vörösbor, merlot vagy cabernet sauvignon)
  • 3 db salottahagyma, nagyobb darabokra vágva 
  • 3 ág friss kakukkfű
  • 1 db babérlevél
  • 1 db nagy, kb. 70 dkg-os hízott kacsamáj
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A vörösbort egy lábasba tesszük a salottával, kakukkfűvel és a babérlevéllel. Erős lángon forraljuk, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Addig főzzük, amíg 1 dl-re csökken. Leszűrjük. A kacsamájat kierezzük, és nagyobb darabokra szedjük. A májdarabokat egy frissen tartó fóliával bélelt, 8 x 30 cm-es formába (pl. terrin- vagy sütőforma) vagy üvegtálba helyezzük. Szorosan egymás mellé nyomkodjuk. Sózzuk, borsozzuk. 

A beforralt vörösbort újra felforrósítjuk, és a kacsamájra öntjük, úgy, hogy mindenütt egyenletesen érje a felületét. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd a fóliát ráhajtjuk, és legalább 24 órára hűtőbe tesszük.

A lehűlt májat elővesszük, és kb. 1 óra alatt szobahőmérsékletre hozzuk. Kiterítünk egy 30 x 50 cm-es tiszta konyharuhát, amelyre ugyanakkora méretű, duplára hajtott alufóliát, majd duplára hajtott frissen tartó fóliát helyezünk. A ruha segítségével szorosan feltekerjük, úgy, hogy kb. 6 cm átmérőjű hengert kapjunk, majd legalább 12 órát hűtjük.

Tálalás előtt vajon megpirítjuk a kalácsszeleteket. A májat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és szőlőlekvárral tálaljuk.

www.hotelmerops.hu

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra