A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. június 25.

Ahogy ragaszkodunk a fodrászunkhoz vagy az autószerelőnkhöz, éppoly szükséges, hogy saját zöldség-, gyümölcs, méz, sajt, túró és kolbászkészítőnk legyen. A legjobb kapcsolatok a termelői piacokon jönnek létre, ahol ne restelljük megkérni a kistermelőt, hogy egyszer családdal is látogathassuk meg a gazdaságot. Ehhez segít az új termelői piac kereső portál.

Nő a termelői piacok száma, tavaly már 261 működött az országban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint, de ennél valószínűleg sokkal több helyen kaphatók a termékek maguktól a termelőktől. A termelői piacokon elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el közvetlenül a fogyasztóhoz.

A termelőnek és a fogyasztónak is érdeke, hogy minél többen válasszák a termelői és hagyományos piacokat rendszeres bevásárlásuk helyéül, továbbá, és a termelők, élelmiszer-előállítók és a fogyasztók közötti közvetlen kapcsolat erősödjön. A NAK internetes portálján országos, térképes piackereső szolgáltatással is segíti a vásárlókat és a termelőket: a felület segítségével a piacokról, valamint konkrétan az egyes termelőkről, árusokról és termékeikről is lehet informálódni: www.nak.hu/termeloipiac-kereso 

Bár még sok hibát találtunk a térképen (például a tihanyi Agora piacot a Balaton déli partjára tűzték), kevés a fotó és nem működik rendesen, de érdemes szörfölni, mert találhatunk a környékünkön piacot helység szerint, termelőt a termékei szerint, például nagy örömmmel olvastunk a somogyi Erdőkertről, amely szárított gombát kínál vagy a kiskőrösi Mezei Gyöngyike lekvárjairól.

Feltűnő, hogy a legtöbb piac a Balaton körül, Szeged környékén és Pest megyében van.

A hazai lakosság körében is egyre hangsúlyosabban jelenik meg a helyi értékek és a helyi termékek védelme, az élelmiszerek eredetének ismerete, így a termelőkkel kialakított személyes kapcsolat iránti igény is – ennek a termelői piacok teljes egészében meg tudnak felelni. 

A termelői piacokon elsősorban a friss, szezonális zöldségek, gyümölcsök, valamint az ökológiai termékek jutnak el – közvetlenül – a fogyasztóhoz, miközben nemcsak vásárolhatunk, de kóstolhatunk is, és megtudjuk, honnan jön a termék, mit kínál az árus, hová kerül a pénzünk.

Az elmúlt években – a bővülő lehetőségeknek köszönhetően – a helyi vagy rövid ellátási láncon keresztül történő értékesítés iránt mind a fogyasztói mind a termelői oldalról növekszik az igény.
A termelői piacok száma évről évre növekszik, 2016-ban már 261 termelői piac működött az országban. A termelői piacokon a kistermelők csak a saját maguk által megtermelt, illetve előállított terméket értékesíthetik.

A Piackereső segíti a fogyasztókat, mind a termelőket, akik akár a hozzájuk legközelebbi piaccal kapcsolatos információkat, akár egy-egy termelő vagy termékeinek adatait is megtalálhatják az új felületen. A jelentős tartalommal bíró, és folyamatosan bővülő adatbázis tartalmazza a közvetlen értékesítést segítő helyi termelői piacokat, valamint a hagyományos piacokat.

A felület többféle keresési lehetőséget is kínál, így „Piac”, „Termelő” vagy „Termék” szerint – a kívánt megyét vagy termék esetén a kívánt termékcsoportot kiválasztva. A kamara munkatársai a Piackeresőt folyamatosan frissítik, biztosítva a naprakész információk elérését.Mindehhez készséggel fogadják további termelők, élelmiszer-előállítók és agrárgazdasági tevékenység keretében piacon értékesítők jelentkezését, akik számára a NAK Piackeresőben díjmentesen biztosított a megjelenési lehetőség. Aki élni kíván a lehetőséggel, a lakhelye szerinti NAK megyei igazgatósággal, illetve a kamara megyei vidékfejlesztési referensével veheti fel a kapcsolatot.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra