Cikkek

Tízéves az első magyar Michelin-csillag

Magyar Konyha

2020. március 12.

Különleges vacsorával ünnepelte meg a Costes Restaurant azt, hogy tíz éve kapták meg a Michelin-csillagot: igyekeztek meghívni minden olyan séfet, aki valaha náluk dolgozott, és mindegyikőjük elkészített egy fogást.

A Costes életében kulcsszerepet játszó két portugál séf, Tiago Sabarigo és Miguel Rocha Vieira mellett a Michelin-csillag tizedik évfordulóján megrendezett vacsorán főzött Jóvér Ferenc, Mászáros Ádám, Tivadar György, Mede Ádám és Mártha Róbert is. (Az étterem talán legmeghatározóbb egykori séfje, Palágyi Eszter külföldön tartózkodott, így nem tudott eleget tenni a meghívásnak.)

Mindannyian dolgoztak a Ráday utcai étterem konyháján,

és azóta olyan helyeken bizonyítanak, mint az Essência Restaurant, a Liszt Étterem, a két Michelin-csillagos Onyx, a Caviar and Bull vagy a Laurel Budapest.

Így Gerendai Károly társtulajdonos tulajdonképpen abból épített fel egy jó történetet, amiről más alkalmakkor inkább panaszkodni szokott, nevezetesen, hogy nehéz megtartani a jó munkaerőt, mert néhány hónap után továbbállnak, az önéletrajzukban azonban jól mutat, hogy Michelin-csillagos étteremben dolgoztak.

Erről most Gerendai is nevetve beszélt, hiszen tudja, hogy egy jó séfet nem lehet „bezárni”, és tulajdonképpen még büszke is arra, hogy a Costes egyfajta műhelyként is funkcionál, kinevel jó szakembereket a hazai gasztronómiának. Ráadásul

a séfek mindegyike jókedvvel vett részt az eseményen,

szívesen tért vissza az „anyaintézménybe”, még ha főnökként nincsenek is hozzászokva ahhoz, hogy a konyhán más séfekkel kell osztozni: örömmel segítettek egymásnak.

A Costestől egyébként sem áll távolt az úttörő szerep. Gerendai felidézte azt az időszakot, amikor még 2005 táján a feleségével gyakran a mostani Costes étterem helyén működő Costes Restobarban vacsoráztak: szerették a helyet, és egy alkalommal megkérdezték a tulajdonost, hogy nem akarja-e eladni.

Az üzlet megköttetett, ezután következett a konyhai csapat képzése, megerősítése, majd egy olyan séf kiválasztása, aki fel tudja venni a versenyt a legszínvonalasabb külföldi vendéglőkkel is.

Mindenféle séfek jelentkeztek, külföldről is, és az szólt Miguel Rocha Vieira mellett, hogy különleges ambíciókkal rendelkezett. „Azt mondta, hogy

ha Kelet-Európában Michelin-csillagot kap egy étterem, az megjelenik a portugál sajtóban. Ha Portugáliában kap valaki sokadik csillagot, az már föl sem tűnik.

Ezért neki Kelet-Európába kell jönnie” – idézte fel Gerendai.

Az elképzelések aztán valóra is váltak, a Costes 2008-ban nyitott, és 2010-ben megszerezte Magyarországnak az első Michelin-csillagot, amit aztán Palágyi Eszter vezetésével mind a mai napig meg is tartott. (Az idei Michelin Guide a legfrissebb értékelésekkel március végére várható – lehet izgulni újabb magyar éttermekért!) Az elismerés tizedik évfordulóján minden séf olyan fogással készült, ami kicsit rá is jellemző, és a Costes kínálatára is.

Volt libamájtrüffel, mangalica, szivárványos pisztráng, de érlelt marha és grillezett fürj is: a magyar alapanyagok mellett megjelentek a nemzetközi konyha elemei. Az est folyamán a séfek visszaemlékeztek arra, hogy mit köszönhetnek a Costesnek: az Aria Hotelben működő Liszt Étterem séfje, Jóvér Ferenc többek között a családját, két gyermekét is, hiszen itt ismerte meg a későbbi feleségét.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra