A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. március 13.

Az idei tél nem igazán hozta meg a lehetőséget a forralt bort kedvelőknek, hogy újabb és újabb helyeket fedezzenek fel maguknak. Ez azonban nagy valószínűséggel cseppet sem szomorított el senkit, hiszen ha jobban belegondolunk, a bor úgy jó, ahogy van: önmagában. Az alábbiakban összeszedtük, hol lehet igazán kivételes minőségű borokat kóstolni, hozzá jó falatokat fogyasztani, miközben hozzáértő sommelier-ktől élményekben gazdag beszámolót vagy éppen kellemes zenét hallgathatunk.

1. Innio Borbár

Ahol lennio

Budapest V., Október 6.u.9.
Nyitva: H-Sz 17-24-ig, Cs-V 17-02-ig

A mintegy 300 palackból álló, öt kontinensről érkező, stílusosan összeválogatott borválasztékot felvonultató bár mindent megtesz szlogenje helytállóságáért, mely szerint: Innio, ennio, élnio. Belépve az olasz nagyvárosokra jellemző enteriőr fogadja a vendégeket, ahol máris érezhetővé válik, itt élnio. Hiszen itt az árkádok megélték a történelem eseményeit, s egyben hűen visszaadják egy mai nagyváros nyüzsgő mindennapjait. Az asztalhoz ülve pedig - a legalább kétórás, sajt-és sonkaválogatásból álló vacsorákra és hatvanperces borivásra specializálódott - hely az ennio és innio örök kettősét is garantálja. Minden adott tehát ahhoz, hogy az ott töltött idő után elmondhassuk: egy ilyen helyen lennio.

 

 

2. Doc Vino Bar

Az ízig-gyöngyözőig Olasz

Budapest V., Arany János u.12.
Nyitva: H-Szo 12-23-ig, V zárva

A hamisítatlan olasz spirituszt és lazaságot közvetítő bár éppúgy figyel a hangulatra, mint arra, hogy a hozzávetőleg 120 tételből álló kínálatában túllépjen a chianti-pinot grigio-prosecco vonalon, s bemutassa a Vinitaly új borászainak leghuncutabb gyöngyözőit a legtestesebb vörösökig. S bár a mindenki által ismert tulajdonos, Gianni étterme éppen az úttest túloldalán van, ha kedve támad a vendégnek egy kis sonkára, sajtra, szárított paradicsomra vagy olívabogyóra a borok, habzók, grappák vagy digestivok kavalkádjához, a személyzet készségesen az asztalunkhoz szállítja.

 

3. DiVino és DiVino Gozsdu

A klasszikus és a pop-up testvérpáros

- Budapest V., Szent István tér 3., Budapest VI., Király utca 13.
Nyitva: H-K 16-24-ig, Sz-Szo 16-02-ig, V 16-24-ig

A DiVino név ma már az ország több pontján egyet jelent a juniborászokkal. Három évvel ezelőtt a budapesti Bazilika mellett nyitott az első, ami egyben a pesti borbárok őseként is említhető. Majd két évre rá az éjszakai élet központjában, a Gozsduban megjelent a "kistestvér" is, a város legnagyobb borteraszával. A több mint 120-féle bor a hétköznapokban lágy jazz-zene kíséretében, hétvégén fergeteges partikkal karöltve, kéthetente pedig az éppen soron következő Junibor Egyesületi tag saját borának bemutatásával csábítja a közönséget.

 


4. Doblo Bor&Bár

A hivatalosan is Legszebb

Budapest VII., Dob u.20.
Nyitva: H-P 14-02-ig, Szo 17-03-ig, V 17-01-ig

Belépve a téglaburkolatú és hatalmas belmagasságú térbe, ami már-már a New York-i loftok hangulatát idézi, egy cseppet sem csodálkozunk, hogy a hely hivatalosan is a Legszebb bár Budapesten. S ekkor még nem kóstoltunk bele a kézműves és bioborokba, valamint a kevésbé ismert fiatal magyar borászok tételeibe, nem hallgattuk a mindennap változó élő zenét, s nem csipegettünk a háztáji hús-és sajttálakkal érkező vecsési savanyúságból és a régimódi kenyérből a város egyik legikonikusabb "úri kocsmájában".

 

5. Palack Borbár

A kultikus emlékek őrzője

Budapest XI., Szent Gellért tér 3.
Nyitva: H-K 11-23-ig, Sz-Szo 11-24-ig, V 12-22-ig

A korábbi kultikus söröző-étterem nevét őrző Próféta Galériával együtt működő borbár a legjobb döntés egy barátokkal való fröccsözésre vagy egy pohár borra munka után, nem csak a kilátás miatt. A 80-100 tételből álló kínálat kisebb, de értékeket közvetítő pincészetek borait vonultatja fel, melyek mellé pont olyan tökéletesen illenek az ínycsiklandó, tapasokból, sonkákból és sajtokból készült tálak, mint a pazar kilátás a kedélyesen folydogáló Dunára, vagy a pesti oldal lélegzetelállító panorámája.

 

 

6. Kadarka Bár

A havonta megújuló

Budapest VI., Király u.42.
Nyitva: H-V 16-24-ig

Bár a hely egy kevésbé problémamentes szőlőfajtáról kapta a nevét, zavartalan szórakozást és fiatalos hangulatot biztosít az érkezőknek többek között a hatvanas éveket idéző színes enteriőrrel és a havonta változó 30-40 különböző tételével. A magyar pincészetek remek borai mellé a csipegetés is dukál, így kerülhet az asztalra padlizsán- és tökmagkrém, sajttál vagy akár kemencés lángos is. Ha pedig igazi különlegességre vágyik a betérő, ne hagyja ki a "francia fröccsöt", ami nem más, mint szódával lazított házi pálinka.

 

 

7.Drop Shop Borbár

A napi történetek mesélője

Budapest V., Balassi Bálint utca 27.
Nyitva: H-V 11-24-ig

Nem mindennapi feladat évente 365 alkalommal arra vállalkozni, hogy egy-egy történetet meséljen valaki a borról. A Drop Shop Borbár személyzete viszont vállalja, hiszen szerintük minden palack egyedi üzenetet rejt. S mindezt csak fokozza, hogy a borlap nap közben is változik. Nem csoda hát, hogy a vendégeknek szánt 60 különböző bor a világ legizgalmasabb borvidékeiről származik, magyarországi testvérei mellett. Ám az sem jön hiába, aki buborékosra vágyik, hiszen nagy gonddal válogatott champagne-okkal, olasz, spanyol és magyar pezsgőkkel is találkozhat a betérő, melyekhez tapaszokat és bruschettákat is felvonultatnak. S ha valami nagyon a vendég szívéhez nőne, bármikor megvásárolhat egy bontatlan palackot és hazaviheti, hiszen a borbár egyben borszaküzlet is.

 

 

8. ETAP Deli&Night Borbár

A stílusosan otthonos

Budapest VII., Király u.43-45.
Nyitva: H-Sze 16-24-ig, Cs-Szo 16-02-ig, V zárva

Alig pár hónapja nyílt, de hangulatos környezetével, elegáns és letisztult enteriőrével hamar a vendégek nagy kedvencévé vált, legyen szó munka közbeni falatozgatásról vagy azutáni borozgatásról - a nap bizonyos szakaszainak értékes megéléséről. Innen ered a pózmentes, könnyed, de minőségi borozgatást biztosító hely neve is, ahol a felsorakoztatott 26 pincészet termékei között található erdélyi, magyar, burgenlandi vagy vajdasági tétel is, melyek mellé házi borkorcsolyák érkeznek az asztalhoz a hangfalakból szelíden csordogáló jazz vagy soul hangjaira.

 

9. Szalonspicc Kávé és Borbár

A mámoros budai

Budapest II., Lövőház u.17.
Nyitva: H-V 16-24-ig

Mi más dominálhatna egy hamisítatlan bel-budai bárban, mint a buborékos tételek széles választéka. Igazi nagy durranások várják a betérőket a híres champagne-okon túl cavák, proseccók és kiváló hazai pezsgők formájában. De aki hű szeretne maradni a jól bevált gondolathoz, mely szerint borbárban csakis bort iszunk, azt sem éri kellemetlen meglepetés, hiszen a magyar termelők borai mellett belekóstolhatnak francia, olasz, spanyol, chilei és új-zélandi nedűkbe is. S végül biztos nem marad el a hatás, a kellemesen mámoros állapot - ahogyan egy francia bárban szokás bármikor napközben.

 

 

10. VinoWonka Csokoládé és Borbár

Az élvezetek halmozója

Budapest VIII., Corvin sétány 2.
H-V: 14-22-ig, V zárva

Sokan gondolják, hogy a minőségi borhoz magas színvonalú csokoládé dukál. Nem járnak messze a valóságtól, hiszen mindkettő kivételességéhez a termőterület éppúgy hozzájárul, mint a talaj vagy az évjárat. Ezt az ízörvényt biztosítja mindennap a Corvin sétány otthonos bárja, ahol a kevésbé ismert kézműves magyar borászatok kínálata mellett termelők által készített szörpöket, teákat és helyben sütött péksüteményekből kreált szendvicseket is lehet kapni. Ezt a tökéletes hatást már csak azzal lehetne fokozni, ha mindezt Willy Wonka jól ismert umpa-lumpái szolgálnák fel...

 

 

+1 Double Bubble-Pezsgőbár

A hamisítatlan buborékbirodalom

Budapest VII., Madách tér 5.
Nyitva: H-Sze 12-24-ig, Cs-Szo 12-02-ig, V 16-23-ig

A Madách tér nyári felújításával egy időben érkezett az ország egyetlen, komoly felhozatallal bíró pezsgőbárja is a helyszínre. Legyen szó a stílusos Taittinger házról, az ikonikus Roedererről, az egyedi Alfred Gratienről vagy a champagne-i kistermelő, David Bourdaire gyümölcsös tételeiről, itt minden megtalálható, sőt még annál is több. Cavák tárháza, hazai vagy orosz pezsgők díszes kavalkádja, az olaszok híres proseccóinak megannyi változata, de szlovén organikus pezsgő is a pohár tartalma lehet, a legkiválóbb minőségben. Ha a vendég nem tudja, mit válasszon, a készséges személyzet azonnal a segítségére siet. Megnyugtatásként: minden tétel fogyasztható kóstolóadagként is. Fontos és neves termőterületeket járhat itt végig a vendég, melynek élményét fokozza az exkluzív kialakítás, a könnyű ételek sora és a szakmaiság. Bubirajongóknak kihagyhatatlan!