A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. január 20.

Valószínűleg mindenki próbált már otthon tejet altatni. Szinte törvényszerű, hogy a nagyüzemi tejek keserű itallá válnak, míg a házi tej rendes aludttejjé "alszik". Nem csoda hát, hogy bizalmatlanok lettünk a nagyüzemi és importtejek iránt. A Magyar Konyha magazin ezúttal a termelői tejeket vette lajstromba.

A tej összetétele leginkább attól függ, hogy mit eszik és hogyan él a szarvasmarha. Például a réti szénától egy kicsit kesernyés a tej íze. De sajnos nem ez a legnagyobb baj. A magyar tejgazdaság nagyon nehéz időszakon van túl. Azok, akik túlélték a válság okozta gazdasági problémákat, most azt kérik: a hatóságok olyan szinten vizsgálják meg a külföldről érkező olcsó dobozos tejeket, mint azokat a mintákat, amelyeket a magyar gazdáktól vesznek. Mert ha ez megtörténik, biztos, hogy lemaradnak a polcról az importtermékek.

Szerencsére egyre több a termelői tejet árusító bolt, sőt a jobb pékségek szövetkeztek a kistermelőkkel, és árulják a termékeiket. A tej mellett a tejtermékek egész sora megtalálható. A joghurt, körözött, tejszín mellett ma már kapni tejsavót, írót, házi vajat, és többen a házi sajtkészítéssel is próbálkoznak. Házi tejet többféleképp árusítanak. Tartálykocsiból hozott műanyag palackba töltve, zacskóban vagy saját palackozással. Mindegyik módszernek van előnye és hátránya. A nyers tejet mindenesetre ajánlják felforralni, néhány kistermelő pedig már hőkezelve vagy saját módszerrel "sterilizálva" árusítja a tejet.

A Magyar Konyha szerkesztősége összegyűjtötte a legismertebb házi tejet és tejtermékeket készítő termelőket és a boltokat, ahol a termékeket árusítják. Természetesen nagy különbség van az árban, a viszonteladók sokszor 350-450 forintot is elkérnek egy-egy liter tejért, míg a termelői boltokban az átlagár 200 forint.

1. Az egyházasdengelegi tej

Új Mező Kft.

3043 Egyházasdengeleg, Sport utca

Tel.: +36 (20) 222-1242

www.hazitej.net

A legkényelmesebb megoldást Berner László és felesége találta ki. A frissen fejt házi tejet palackozzák és naponta kétszer házhoz szállítják több mint száz településre. A történet 2009-ben kezdődött, amikor a Tejipari Vállalat 50forintot kínált egy liter tejért. A házaspárnak akkor jutott eszébe, hogy két kocsival házhoz szállítják a tejet. Két hónap múlva már tizenkét autó járta a környező településeket. Az egyházasdengelegi gazdaságban jelenleg 200 holstein-fríz fejős tehén van, kukoricát, silót, lucernaszénát és repcedarát esznek. Az állatokat állandó állatorvosi felügyelet alatt tartják, mindennap bevizsgáltatják a tejet, és a teheneken hatféle vizsgálatot végeznek el. A kétszer tizenkét állásos halszálkás fejőtechnológiának köszönhetően naponta kétszer van fejés. A kifejt tej 30°C-os, 4 °C-ra hűtve töltik az 1, 2, illetve 5 literes palackokba. A helyszínen 140 Ft, házhoz szállítva 240 Ft egy liter ára.

A megrendeléseket a hét minden napján reggel 7 és este 19 óra között fogadják, a kiszállítás mindennap reggel 7.30-tól és délután 16.30-tól zajlik. Jelenleg három megyébe és Budapestre szállítanak naponta kétszer. Az év bármely napján szívesen látják az érdeklődőket, gyerekeknek kifejezetten izgalmas élmény a látogatás a tehenészetben.

2. Szentesi Zoltán

4125 Pocsaj, Attila utca 24.

Árusítóhelyek: Debrecen, Eger, néha budapesti CBA boltokban is kapható

Otthon Íze Pékáru  4032 Debrecen, Mikszáth Kálmán u. 37
Nyitvatartás: H-P 5.30-19.00, Sz 5.30-13.00, V 7.00-13.00

Szentesi Zoltán, aki a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát állattenyésztési szakon, minősített biotejet állít elő. Hatvan tehenet tart, jersey és holstein fajtákat, amelyeket saját maga termelte takarmánnyal lát el. Úgy tartja, hogy a jersey tehenek nagyon okosak, és ha a holstein-frízzel keresztezi, különlegesen finom tej lesz belőle. A két tej keresztezéséből kb. 4%-os zsírtartalmú tej lesz, amit ő maga pasztőröz. A nyers tejet még melegen viszi a pasztőrözőbe, ahol 70°C-ra melegíti, hogy elpusztuljanak a kórokozók. Ezután jön a homogénezés, a zsírmolekulák szétszakadnak, a tejmolekulák közé kerülnek, így a tej még krémesebbé válik. A tejet palackozva és zacskóban is árulja, maga értékesíti.

3. Martontej

2465 Lászlópuszta, Ráckeresztúr, 0201/1

Árusítóhelyek: Fejér megyei CBA üzletek, Molnár Pékáru és Tejtermék (Bp. XII., Márvány utca 27.), Fény utcai piac, Bosnyák téri piac

A lászlópusztai szarvasmarhatelepen a nagy tejválság idején kezdtek a nyers tej feldolgozásával foglalkozni. Holstein-fríz marhákat tartanak, monodietikus takarmányozást folytatnak. A takarmány 80%-át maguk termelik és állítják elő tömegtakarmányból és abrakból. Tavaly adták át az uniós támogatással megvalósult hígtrágya-tárolót, amely közel 400millió forintos beruházás volt, idén pedig a tejházkorszerűsítése és az istállók bővítése a cél. Saját üzemük még nincsen, a tejtermékeket bérfeldolgozási jogviszony keretein belül állítják elő. Nyers tej mellett készül kefir, túró, tejföl és trappista sajt is. Tejük beltartalmi értékeit illetően extra minőségű.

4. Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa családi gazdasága

6050 Lajosmizse, Alsólajos 187

www.hazisajt.hu

Árusítóhely: Bp., Rákóczi téri Vásárcsarnok

Igazi pályaelhagyók. Egy komoly betegség után döbbentek rá, hogy jobban kell figyelni az egészségükre. Hat tehenük és hatvanöt kecskéjük van, a nyers tej árusítása mellett a sajtkészítés a kedvenc foglalatosságuk. Egy éve járnak a híres csermajori sajtkészítő iskolába, ahogy említik, "a tejesek Mekkájába", Imre bácsihoz, akitől a tej, a joghurt és a sajt készítésének minden csínját-bínját ellesik. Lajosmizsén több tejes is volt, de az üzemanyag árának emelkedése miatt a legtöbbjük felhagyott a szállítással. Nekik szerencséjük volt, mert még időben nyitották meg egy budapesti piacon a boltjukat, ahol a termékeiket árusítják. Emellett több budapesti étterembe is szállítanak tejet, tejterméket.

5. Csikós András

2225 Üllő, Dóramajor

www.csikosandras.com

Árusítóhelyek: Üllő piac, CBA

Csikós András biogazdálkodó feleségével 2006 óta készíti tejtermékeit hagyományos eljárással. Keszegen lévő tanyájukon ötven tehenük volt, de amikor Üllőre költöztek, kénytelenek voltak eladni. Szeretnének ismét venni teheneket, de nagyon drága, így most kistermelőktől vásárolják a tejet. Olyan maglódi és péceli tanyákat kerestek fel, ahol az állatok szabadtartásban élnek. Egyedi, kíméletes hőkezelési módszert alkalmaznak, a tejet 65 °C-on sterilizálják, majd 4 °C-on üvegekbe töltik. Így minden beltartalmi érték megmarad. Az üvegek visszaválthatók, ahogy a gazda fogalmaz: "Azért, hogy gyermekeink is tudják a termékeket fogyasztani, ne lepje el a földet a PET flakon és a műanyag zacskó." A tejen kívül készítenek túrót, tejfölt, joghurtot, sajtot.

6. Fuchs Tej

2114 Valkó, Dányi út 56.

www.fuchstej.hu

Árusítóhelyek: Bp., Fehérvári úti piac, pestlőrinci piac, CBA üzletek, budapesti boltok

A kétszáz tehenet és ötszáz kecskét tartó gazdaság vezetője, Fuchs Imre a gödöllői egyetem elvégzése után szüleit követve kezdett állatokat tenyészteni. Tejgazdaságukat a volt téesz területén építették fel. A nagy kereslet miatt tehéntejet néha a szomszédos gazdaságból is vásárolnak. Árulnak nyers tejet 3,6-4,2%-os zsírtartalommal, zacskós tejet pasztőrözve, joghurtot, gyümölcsjoghurtot igazi gyümölccsel, teljes tejből lágysajtokat friss zöldséggel, fokhagymával, lila hagymával, bazsalikommal. Kecsketejet és kecskesajtot is készítenek. Újdonság a túrósavó ital és a homoktövises joghurt.

7. EtyekTej

2060 Bicske, Tatai út 25.

www.etyektej.hu

Az árusítási helyek és napok a honlapon olvashatók

Az etyeki tejet sokan ismerik Pest megyében és Budapesten. Tizennégy tejértékesítő autó járja a környéket, és automatákból árusítják a friss etyeki termelői nyers tejet. Kizárólag saját termelésű tejet értékesítenek, melyet az Etyek Ödön-majori szarvasmarhatelepen állítanak elő. A gazdaságban 970tehén van plusz aszaporulat, közülük is a leghíresebb Nelly, a díjnyertes tehén. A tejen kívül kapható többféle ízesítésű friss sajt, trappista, füstölt trappista, túró, tejföl, Túró Gyuri, Túró Juci, valamint krémtúró is.

8. Cserpes Sajtműhely

9330Kapuvár, Ipartelepi út 14.

www.cserpestej.hu

Árusítóhelyek: Budapesten öt mintabolt (V., Hold utcai piac, Vámház körúti Vásárcsarnok, kispesti piac, újpalotai piac, Lipóti Pékség), Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 41-43.

Cserpes Istvánék 1991-ben nyitották meg tejüzemüket. Helyi termelőktől vásárolják a tejet, és készítenek immár hatvanféle tejterméket. Mára az ő termékeik a legismertebbek, gyümölcsjoghurtjaikat, a Cserpes tejfölt, vajat, tejszínt Budapesten mindenfelé árusítják, naponta tizenöt-húszezer liter tejet dolgoznak fel. Természetes ízesítést használnak minden terméknél. Tíz teherautóval szállítanak több száz kisebb partnernek, és van hat mozgó boltjuk is.

9. Virágoskút

Árusítóhelyek Budapesten: MOM biopiac, pesthidegkúti biopiac, újpesti biopiac. Hajdúszoboszlón mintaboltot üzemeltetnek, Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán és Balmazújvárosban biopiacokon árusítják a tejet.

www.viragoskut.hu

Virágoskút márkanéven biogazdaság működik Balmazújvárosban. Huszonöt hektáron termelnek zöldséget, fű-szernövényeket, állatokkal a trágya miatt kezdtek el foglalkozni. Hetven tehén és száz bivaly van a gazdaságban, nem beszélve az őshonos állatokról, a négyszáz mangalicáról és a rackajuhokról. A nyers tehéntej mellett bivalytejet is árulnak, bivalygomolyát, gomolyatúrót és bivalyjoghurtot is készítenek, natúr és ízesített változatban. A feketeribizlis joghurt különösen finom.

10. Koppányi tej

Árusítóhelyek Budapesten: X., Fehér út 3. (Cédrus Piac az Örs vezér térnél), XII., Böszörményi út 19. Székesfehérvár (Vásárcsarnok, Palotai út 2.), Dunaújváros.

www.koppanyi-tejbolt.hu

A Koppányi család 1992-ben alapította Pettenden a tejfeldolgozó üzemet. A környéken lévő kistermelőktől vásárolják a tejet, alacsony hőfokon (85 °C) hőkezelik és dolgozzák fel probiotikus kultúrával. Az Európai Unióból beáramló olcsó tejáru miatt változtattak üzletpolitikájukon, saját boltokat nyitottak, és mozgó árusításba kezdtek. A tej mellett árulnak túrót, tejfölt, joghurtot. Joghurtkrémeket is készítenek: fűszeres, paprikás ízzel, de a gyümölcsjoghurtok is nagy sikernek örvendenek.