A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2017. január 26.

Tavaly őszi számunkban bemutattuk a Magyar Konyha kedvenc húsboltjait, ahol a legjobb marha, disznó, bárány és csirke kapható. Azóta sokat változott a "húspiac". TOP 10 hentes újragondolva.

MészárSteak

Budapest, XII. Hegyvidék Központ
Tel: 36 (20) 571-5758
Nyitva tartás: hétfőtől-szombatig: 8.00 - 20.00

Gál József, a fővárosiak egyik kedvence átköltözött a legújabb budai plázába, a Hegyvidék Központban. Kínálatát is bővítette, a prémium minőségű marha, borjú mellett árul szárnyasokat és vadhúst is. A hosszú évek alatt széles törzsvásárló köre alakult ki, a vevőkkel való beszélgetések során kitapasztalta a különféle húsfajták közötti különbségeket, s mivel maga is főz, tökéletes beszállítókörrel rendelkezik. Kérésre beszerez bármit, báránymájat, borjúmirigyet, marhapofát, de pultján rendelés nélkül is megtalálunk mindent: bélszínt, osso buccót, stefániát, lábszárat, ököruszályt, sertésből, mangalicából teljes választékot, füstölt árut és jófajta kolbászokat. Nála folyamatosan lehet érlelt, azaz három-négy hétig hűtőkamrában (0 és 2 °C közötti hőmérsékleten) tárolt rostélyosokat, bélszíneket, márványozott, vastag faggyúkeretes hátszíneket kapni.

Károly József hentesboltja

Budagyöngye Bevásárlóközpont
Budapest II. Szilágyi Erzsébet fasor 121.
Tel: 36 (30) 408-5355
Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 8-19 óráig, szombaton 8-15 óráig

Buda egyik legismertebb hentese a Budagyöngye alsó szintjén Hús és hentesárú felirattal. A legjobb éttermek beszállítója, minőségi húsárúk, bressi csirke, fürj galamb, magyar tanyasi csirke, kacsa, liba, mangalica, marha és borjú a világ minden tájáról, bárány és kecske egyaránt kapható Károly József boltjában.

Karácsonyra tanyasi bébipulyka, szilveszterre 4-5 kilós kismalac a kínálat.

Húsbolt (C-VI-3) Vásárcsarnok

Budapest V., Vámház krt. 1-3.
Tel.: 36 (1) 366-3394
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 6-17 óráig, szombaton: 6-15 óráig

A főbejárattól jobbra lévő folyosón, a volt "aranysor" legvégén, a csirkeudvar előtti C-VI-3. számú sarokstand. Felismerhető a bolt homlokzatára kiakasztott szürkemarhaszarvról.

Kónya György és társai még értik a mesterségüket. Ha minőségi húsokból nincs is akkora választék, mint a szomszédjuknál, csontos borjúkaraj, érlelt, zsíros marha, borjúbríz, bárány, mangalica mindig kapható. Dóczi László a vevő kérésének megfelelően bontja az állatot, ha kell, együtt vágja a hasaalja szalonnát a malackarajjal, lehártyázza a húst, még főzési tanácsokat is adnak. Megbízható, minőségi húsbolt.

Czimer és fiai húsüzem

Biatorbágy, Nagy u. 65.
Tel.: 36 (23) 310-302
Nyitva tartás: keddtől péntekig 7-12 óráig és 15-18 óráig, szombaton 7-12 óráig

Czimer Gyula két fiával (Gyula élelmiszeripari mérnök, Tamás szakács) együtt működteti a 88 éves családi vállalkozást a nagyudvaros parasztházban, amely hajdan ismert mészárszék volt. Saját készítésű füstölt és töltelékáruk, a legendás sváb húskenyér, több változatban is, ehető virsli, fenyőmagos pácban érlelt sonka, hagyományos sváb receptek szerint készült hurkák és kolbászok, löncshús. Sertés- és marhahúsból teljes választék. Bárány, szürkemarha, külföldi hús nincs. De nincs idegen fehérje, szója, keményítő, térfogatnövelő adalékanyag se.

Becsületes, vidéki húsbolt, rég elfelejtett ízekkel. A Czimer-filozófia egyszerű, manapság mégis ritkaságnak számít: "Dolgozz úgy, mintha magadnak készítenéd."

Török különlegesség

Budapest IX., Bp., Ferenc krt. 39.
Tel.: 36 (1) 266-9900, 36 (20) 972-2760
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-19 óráig, szombaton 9-14 óráig

Sezgin is elköltözött. Érdemes megnézni az új hentesboltot.

Sezgin Gökcent 12 éves korában adta be apja Izmirben hentestanoncnak. Ott tanulta meg a húsbontást, az iszlám vágás (a halal) fortélyait. Az állatot befektetjük Mekka felé, úgy szokás, három lábát megkötjük, egyet szabadon hagyunk, kivéreztetjük, a gerincet nem szabad megsérteni. Ez tisztább, egészségesebb, a hús még az ötödik napon sem büdösödik.

Sezgin 15 éve költözött Magyarországra, és 2000-ben nyitotta meg kis üzletét, aminek hátsó fertályán maga bontja a bárányokat. Specialitása a tejes bárány, a báránycomb, a borda, a lapocka, de árul csontos rostélyost, vesepecsenyét, saját töltésű, török fűszerezésű szalámit is, többféle marha- és bárányhúsból készült köftét (török fasírt), saslikot, csevapot, feta sajtot, török joghurtot, szezámkrémet, fügelekvárt, lencsét, csicseriborsót. Sezgin Magyarországon veszi a bárányt ("Nem szeretem, ha a hús messzebbről jön, mint százötven kilométer"). A báránycombot a következőképpen süti: "Bepácolom (só, bors, római kömény, curry, pirospaprika, olaj), 3-4 napig állni hagyom a hűtőszekrényben, az olaj megtartja és puhítja. Majd 150 °C-ra előmelegített sütőben, fólia alatt, a mérettől függően 2-3 órát párolom, aztán levesszük a fóliát, kicsit meglocsoljuk a saját levével, s tovább sütjük 40 percet. A jó bárányhoz két dolog kell: fiatal állat és türelem."

Lumi Húsbolt (Lehel Csarnok F 410)

Budapest XIII., Váci út 9-15.
Tel.: 36 (20) 599-6521
A Lehel téri piacon, a Bulcsú utcai bejárat felől a középső folyosón, balra az F 410-es stand.
Nyitva tartás: keddtől péntekig 6-18 óráig, szombaton 6-14 óráig

2005-ben három fiatal hentes, Sallai János, Papp Norbert és Papp Viktor, akik mindhárman egy faluból, Dányról jöttek, megnyitották üzletüket a Lehel téri piacon. "Többnyire én állok a pultban - mondja Sallai János -, mert szeretek beszélgetni, a többiek pedig bontják, vágják, hártyázzák a húst. Nálunk mindenki törzsvendég. Az új vevő is." A minőségi steakre -szerinte - itt még nincs kereslet. Illetve nehéz hozzájutni. "Először is a húst a jó marhasteakhez a vágóhídon legalább 48 órát pihentetni kellene, de nincs annyi marha, hogy biztosítani tudják a megfelelő időt. Van nálunk bélszín, hátszín, fartő, ezeket keresik leginkább. Nemrég pont a steakekről beszélgettem egy vevővel, aki az Angus bélszínről áradozott. Én azt mondtam erre, hogy a magyar marhára esküszöm, és ha találunk egy szép darab húst, vigyük haza, rakjuk hűtőbe és hagyjuk ott 2-3 napig, pácolni se kell, mert a levegőnél jobban semmi sem érleli meg." Sallai szerint a magyar hússal nem minőségi, hanem mennyiségi gond van, ő maga naponta "véres harcot" vív egy-egy szállítmányért. Kedvence a hátszín, amit olajban, mustárban, sóval, borssal és fokhagymával bepácol, két napot állni hagy, fűszeres vajon megkérgesíti mindkét oldalát, majd az egészet felönti olívaolajjal, és sok zöldséggel fedő alatt párolja. Áfonyadzsemmel, egresszósszal fogyasztja.

Húspatika

Hentesbolt és delikáteszüzlet
Budapest XI., Bartók Béla út 50.
Tel.: 782-4166
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 8-24 óráig

www.huspatika.hu

Ehhez a bolthoz kapcsolódik az egyetemre járó mangalica története: egyik éjszaka négy egyetemista vállára kapta a bolt előtt álló egyik kitömött mangalicát, ismertebb nevén a Kis vöröst, és "elszaladtak" vele. Szerencsére nem jutottak messzire, így a Húspatikát továbbra is két göndör szőrű disznó őrzi. Ez év áprilisában a Móricz Zsigmond körtér mellett nyílt meg Magyarország első és máig egyetlen hivatalos mangalica-mintaboltja. Manapság minden jó hentesnél lóg egy mangalicakolbász, de itt még a kerítés is mangalicából van. (Kivéve a szarvassal vagy szürkemarhával kevert szalámit.)

A termékek zászlóshajója a Monte Nevado sonka. Ezt a serrano típusú "jamón mangalicát" úgy készítik, hogy az itthon nevelt mangalicák sonkáját Spanyolországba szállítják, majd háromévi érlelés után visszahozzák. Ára kilónként 11 ezer forint, de még így is sokkal olcsóbb, mint egy iberico sonka. Az üzletben harminc tenyésztő terméke kapható: mangalicatöpörtyű, kuláré (vastagkolbász), hagyományosan érlelt karaj, szarvasgombás főtt sonka, szalonna. Hat-nyolc féle mangalicazsírt is árulnak, köztük rozmaringost, paprikást.

A Húspatika egyszerre húsbolt és kulináris üzlet, de tapasbárnak is mondhatjuk, hiszen (jó borok mellett) éjfélig nyitva tart.

Molnár Húsüzlet

Budapest XII. Márvány u. 40.
Tel.: 06 (1) 355 - 18- 93
Nyitva tartás: keddtől péntekig 7-18 óráig, szombaton 7-14 óráig
www.huseshentesaru.hu

 

Tavalyi listánkból kimaradt a Márvány utcai hentes, pedig messziről járnak ide a saját gyártású füstölt árúért.  Solymáron füstölik a combot, tartját , oldalast, szalámit, híres a füstölt libamájuk, a csécsi szalonna és készítenek szajmókát is. Pácsót nem használnak, a termékeket saját cimkével látják el. Kizárólag magyar tőkehúsokat forgalmaznak, elsősorban hazai, kis húsfeldolgozók húskészítményeit  pl.: tanyasi májast, eredeti marhabélbe töltött párizsit, disznótorost, pattanós virslit stb. 

Őshonos magyar állatok feldolgozott hústermékei is kaphatóak, pl.: szürkemarha szalámi, mangalica kolbász, mangalica szalonna, mangalica májas, mangalica parasztsonka stb.

Szír élelmiszerbolt

Budapest XI., Karinthy Frigyes út 27.
Tel.: 36 (1) 279-1768
Nyitva tartás: mindennap 9-24 óráig

A "Szír". Mindenki így ismeri. Chouman Mohamed Kheir 2000-ben nyitotta meg boltját a Karinthy Frigyes út Duna felőli oldalán. Tart birkát, borjút, csirkét is, de a legtöbben a friss bárányhúsért zarándokolnak el az üzletbe. Dabas melletti tanyáján Mohamed maga neveli a 150-200 bárányt (többségük merinói), és saját kezűleg vágja a vágóhídon, az iszlám vágás szabályai szerint. Bárányból kapható comb, lapocka, oldalas, gerinc, nyak és báránykolbász, borjúból hátszín, bélszín, fehérpecsenye. Mindezt Józsi hentes szolgálja ki, akit a törzsvendégek fehér köpenye miatt csak "doktor úrnak" szólítanak. A boltban a közel-keleti szukok egzotikus, barátságos hangulata uralkodik. A tőkehúsok mellett kaphatók szír, török, egyiptomi csemegék, többféle pisztácia, friss datolya, olajos magvak és természetesen keleti fűszerek.

Hungarikum hússzaküzlet

Budapest II., Fény utcai piac, II. emelet 4/5 üzlet
Tel.: 36 (1) 345-4248, 36 (30) 334-1334
Nyitva tartás: keddtől péntekig 7-17 óráig, szombaton 7-14 óráig

A gödöllői Radics Zoltánnak böllér volt minden felmenője. Ő maga is öreg mesterektől tanult, soroksári sváboktól, akik még kézzel verték ki a virslihez, a krinolinhoz a prádot (húspépet). Az elmúlt fél évszázadban azonban elkoptak ezek a hagyományok, a vevők most kezdenek rádöbbenni, hogy a rántott húson túl is van élet. Radics hét éve nyitotta üzletét a Fény utcai piac emeletén, és azonnal letette voksát az őshonos állatok mellett. "Előzőleg Szeremley Hubával dolgoztam, akkor kezdtem el mangalicát, szürkemarhát árulni. Ma már két-három Kecskemét melletti termelővel dolgozom együtt, tudom, mit eszik az állat, mennyi idős, beleszólhatok a részletekbe." Fő specialitása a mangalica és a szürkemarha.

Konrády Foods

Budapest, Alkotás u. 53, MOM Park
Tel: 36(20)9777799
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig:10-20 óráig, vasárnap 10-18 óráig

A lista közlése óta megnyilt Budapest legdrágább és legjobb minőségű külföldi húsokat áruló boltja, a Konrády. A MOM Bevásárlóközpont alagsorában argentín, ír, amerikai francia és wagyu marha egyaránt kapható, de árulnak Joselito sonkát, sertést és szárnyast is.

Bíró Húsüzlet

Dunaszekcső, Kossuth Lajos u. 45.
Tel.: 36 (20) 534-1643. Nyitva tartás: keddtől péntekig 5-16 óráig, szombaton 5-10 óráig.
Bátaszék, Kossuth utca 50.
Tel.: 36 (20) 915-0454
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 6-17 óráig, vasárnap 6-10 óráig

Bíró Csaba, a híres harmadik generációs dunaszekcsői hentes új húsboltot nyitott Bátaszéken. Megvették az épülethez tartozó régi káposztasavanyítót is, ahol jövőre éttermet nyitnak, tájjellegű fogásokkal. A két húsbolt kínálata hasonló: fokhagymás vastag- és vékonykolbászok, saját füstölésű sonkák, disznósajtok, töltelékáruk, friss, hajnali házi vágásból származó sertés- és marhahús. Legendás kolbászáról szabályos himnuszt ír a Borravaló blog: "A Bíró-féle vastagkolbász (stifolder) pillanatnyilag a galaxisban a legjobb a maga műfajában. Vastag, igen fokhagymás és kiváló textúrája van, frissebb, kevésbé kiszáradt példányai olyanok, mintha a bélbe tatárbifsztek lenne töltve. Metszete vérpiros és homogén, szalonnadaraboktól mentes. Mindenkinek nagyon melegen ajánlom hazánknak ezt a szerény, ám annál fontosabb pontját a figyelmébe, aki szereti az igazi magyaros ízeket." Bíró Csaba 2010-ben elnyerte az év hentese címet.

Kotkoda baromfibolt

(Sajnos időközben a bolt bezárt)

Budapest V., Semmelweis u. 19.
Tel.: 36 (1) 337-8704
Nyitva tartás: keddtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 8-12 óráig

A "Csirkés". A Röser bazár mellett, a Semmelweis utcában kapható az egyik legízletesebb vágott baromfi. Andrási Lajos harmadik generációs családi vállalkozásának jelszava: "Kis választék, de jó minőség!" Andrásiék csak olyan kistermelőtől vásárolnak, ahol az állatokat megfelelően tartják és táplálják. A kerekegyházi, nyáregyházi tanyákon kukoricából és bor-sóból készült darával etetik a csirkéket. Nem véletlenül más az ízük. A kacsa és a liba Kiskunmajsa melletti tanyákról származik. Tartanak hízott és pecsenyekacsát is. De figyelem, míg csirkét és pulykát mindennap, kacsát és libát csak szerdától péntekig vásárolhatunk. Árulnak saját maguk által olvasztott liba- és kacsazsírt, és helyben sült (kitűnő) libamáj is kapható. A boltot a rántott csirke illatát követve is könnyen megtaláljuk: a csirkének minden részét (még a püspökfalatját is) rántják. Specialitásuk a csirkeszárnnyal együtt kirántott csirkemáj. Tisztára, mint gyerekkorunkban.

A boltokat tesztelte: Burai Éva, Madary Orsolya és Szepesi Krisztina.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra