A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. augusztus 22.

Mesebeli környezetben él a Péreli Zsuzsa-Tolcsvay László művészházaspár. A Dunakanyarban lévő "birodalmuk" tündérkert, a virágok, leánderek, napraforgók mellett padlizsánok, mángoldok, paszulyok élvezik a házigazdák gondoskodó szeretetét. Az egykori vincellérház és a hozzá tartozó kert önmagában egy műalkotás.

"Amikor Péreli Zsuzsa barátnője a hetvenes években elhagyta az országot, csak külföldről hazatelefonálva árulta el, hogy Zsuzsára hagyta a Dunakanyarban lévő épületet, a Kernstock család 1800-as évek közepén épült egykori vincellérházát. "A szomszédos telken állt a kúria, a hegyoldalban pedig szőlő termett, amíg a vész el nem vitte. Csodálatos szép, vad táj volt itt, aztán az ötvenes években a ház állaga is leromlott, a területet pedig felparcellázták, sajnos elég kicsikre" meséli Zsuzsa, hogyan is lett két pesti emberből "paraszt". 

 

Péreliék bio konyhakertet művelnek, gazolnak, kapálnak a természet parancsa szerint. Zsuzsa délután négy-öt óra körül befejezi a műteremben a munkát és kimegy a kertbe, onnan pedig este nyolcig elő sem kerül. "Lehet, hogy csak petrezselyemért szalad ki, de aztán elakad. Van ott valami, amitől megszűnik az idő" - morfondírozik László. "Más időszámítás van a konyhakertben, tényleg különös" - tűnődik Zsuzsa is."

                                                                                                      részletek Sümegi Noémi interjújából

A teljes interjút olvashatják a Magyar Konyha augusztus 29-én megjelent számában.