A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Új trendek, hagyományos értékek – megújult az Óvári sajtgyártás

Magyar Konyha

2014. december 15.

A hagyományos óvári sajtgyártás nem rég új gazdát kapott és komoly gyártástechnológiai fejlesztésen ment keresztül. Ez utóbbi garantálja az állandó magas minőséget volumentermelés mellett is, az előbbi pedig a hagyományok mentén megújuló termékpalettát.

A volumentermelés napi 10-15 tonna sajt készítését jelenti. Ezeknek egy része a magyar piacon kerül forgalomba, a másik rész külpiacokra készül. Cégünk egyelőre két termékcsaláddal van jelen a hazai piacon, az „Óvári anno 1903” a tradicionális ízek kedvelőinek és a „Mamma Mia” termékcsaláddal, amely az olasz típusú sajtok friss ízeit egyesíti. 

Mindkét vonalon a már bevált és közkedvelt termékek megtartása mellett olyan innovatív sajtkülönlegességek megalkotása volt a cél amelyeket csak az Óvártej kínálatában talál a fogyasztó.  A 2015. évben a HoReCa szektor számára is kínálunk minőségi, megfizethető alternatívát.

Az Óvártej anno 1903 sajtok zászlóshajója az Ínyenc Óvári gourmet család, ennek a legfiatalabb tagja a Classé, őt követi az  5 hónapig érlelt Riserva majd a 9 hónapig érlelt Gran Riserva. 

Ők az óvári sajtgyártás büszkeségei, mivel az eredeti mosonmagyaróvári receptúra alapján készülnek 110 év sajtgyártási tapasztalatával, egyedi íz világgal, a hazai sajtkultúrában nagyüzemi környezetből kikerülve egyedülállóként.

A Mamma Mia termékcsalád az olasz típusú sajtokat foglalja magába, a "La Mozzarella" és a "Lo Stracchino" sajtjainkat, amelyek itthon különlegességek. A Stracchinot, amely a Mozzarellánál puhább, a friss sajtoknál szilárdabb és nem gyúrt  texturát mutat főzéshez a lehetőségek végtelen tárházát kínálja, kizárólag a Óvártej gyártja Magyarországon.

Megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Vendéglátók Ipartestületének bálját támogathattuk sajtkülönlegességeinkkel. Az esemény impozáns helyszínen a Budai vár szívében, a Mátyás templom tőszomszédságában emelkedő Magyarság Házában kapott otthont. Hagyományteremtő céllal, Gundel Károly Díjátadó Gálaest néven került megrendezésre a rangos esemény idén első alkalommal.

A helyszínen á la minute sajtszervizzel és bor-sajt mini-workshoppal kedveskedett Klemens Ádám sommelier kollégánk a vendégseregnek. Az alábbi sajtleírásokat is ő készítette, ajánljuk figyelmükbe nagy szeretettel.

Ínyenc Óvári

Zsíros, félkemény sajt, mosonmagyaróvári különlegesség.

Világos okkersárga színe .gazdag beltartalmat sejtet. Telt, édeskés  illata a szájban gazdagon visszaköszön, a krémes falat útóízét enyhe savósság teszi különlegessé. 

Lágyan krémes zamata, apró röglyukakkal tagolt szerkezete, egy egyensúlyban lévő, elegáns sajt benyomását sugározzák a fogyasztónak. 

Érett szőlővel, fügével, egy szub-mediterrán Zweigelttel tökéletes uzsonna.

Ínyenc Óvári 9 hónapos

Zsíros, félkemény sajt, a mosonmagyaróvári sajtkészítés ékköve.

9 hónapig érleltük, hogy adottságait legteljesebb formájában mutathassa az Ínyenc felfedezők örömére.

Egészen sötét napsárga színe méltóságot ad a megjelenésének. Illata elsőre zárkózott, mégis  gazdagságot, komplexitást mutat. Egyesül benne a tejzsír, a tejcukor, az érlelés finomsága és a pirított mályvacukor illata. Ízében bátran kereshetjük e különleges jegyeket, mind ránk mosolyog az induló falatban, majd hosszan tartó karamell íz kíséri és zárja le az élményt.

Elsőre kemény, majd mégis krémesen omló textúrája igazán különleges zamattal párosítva minden szinten garantálják a sajtélményt. Pre desszertnek vagy desszertnek ajánlom, őszi estén vacsora helyett önmagában. Egy érett, elegáns, burgundi stílusú Pinot noirral csodálatos duettet ad.

Lo Stracchino

Olasz típusú, friss, lágy sajt.

Illatában letisztultan a tej jelenik meg, íze tejszínesen krémes, bársonyosan simul a szájban. Harmonikus zamata teszi igazán szerethetővé.

Hófehér színe, rugalmas, mégis kenhető textúrája széles körű konyhai alkalmazását teszi lehetővé.

Élmény vele főzni, ugyanakkor hidegen, csupán az íz élményért kóstolva illatosabb fajták friss, üde, ropogós fehér boraival, házasításaival is gyönyörű.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra