A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. december 17.

Gyönyörű a szálloda, szép és tágas a wellness részleg, izgalmas programok a környéken: vajon milyen lehet a konyhája?

Szerencsére számos jó példa mellett a Magyarországon zajló gasztroforradalom a szállodai éttermeket is elérte. Egyre nagyobb figyelmet fordítanak a helyi alapanyagok használatára, helyi specialitások bemutatására, borvacsorákon, bor- és pálinkakóstoló programokon vehetünk részt. Szokatlan ételpárosításokkal találkozhatunk, távoli földrészek ízvilágát próbálhatjuk ki, miközben egészséges ételeket fogyasztunk. Igazi kulináris élményekben lehet részünk.

 

Az egyre többeket érintő ételallergiákra is megvan a hotelek válasza: terjedőben a speciális étrendek.

 

A vegetáriánusok mostoha helyzete drámaian javult, 15 évvel ezelőtt még közel sem volt ekkora választék az éttermekben és a hotelekben. Legtöbb esetben a klasszikusok közül lehetett választani – rántott sajt, rántott gomba és camembert, persze párolt zöldséggel. Ez nem igazán ösztönözte a vegákat a vendéglátásban való étkezésre. Persze léteztek kincsként emlegetett helyek, főleg a fővárosban és vidéki nagyvárosokban. Aztán ahogy változtak az idők, és a természetes, kezeletlen ételek iránti igény is nőtt, sokat fejlődött ez a terület is országszerte. Már nemcsak ökofalvakban, indiai éttermekben vagy éppen vegetáriánus vendéglőkben juthatunk hozzá vegetáriánus falatokhoz. Országszerte pozitív tapasztalatokról számolhatunk be, hiszen a szállodák és éttermek többsége gondol a „másképp táplálkozókra”, akik igazi kulináris élvezettel is gazdagabbak lehetnek pihenésük során. Akár még bio alapanyagokból készült fogásokkal is találkozhatunk az étlapokon, igaz még kevés helyen. Sőt a Dél-Dunántúlon, a Mecsekben ehető vadnövényekből készült ételeket is megkóstolhatunk.

 

Számtalan bio vagy helyi termékeket kínáló piac lelhető fel országszerte – a városi ember számára izgalmas élmény lehet felkeresni őket és nassolni a frissen sült vagy késztermékekből. 

 

A számtalan gasztronómiai fesztivál között találhatunk két jelentősebb rendezvényt, melyeken gazdagíthatjuk bio ízélményeinket. Ezek egyike a Hajdúszoboszlón évente megrendezett Bioétel és Borfesztivál. A szervezők szerint a gyógyvíz mellett a bio alapanyagokból készült ételek és az egészséges táplálkozás együttesen biztosítják a test és lélek gyógyulását. Az évről évre megtartott Országos Öko Expo és Bio Fesztivál a környezet- és egészségtudatos szemlélet formálására vállalkozik.

 

Egyre növekvő csoportot jelentenek azok, akik nem pihenésből választják az otthontól való távollétet, hanem szeretnének fogyni, testileg- és lelkileg megújulni. Számukra alakítottak ki különböző életmód programokat, fogyókúrás csomagot vagy böjti programokat. Több vallásban hagyománya van a böjtnek, a kereszténység a húsvét előtti időszakot tartja fontosnak. A ma embere nemcsak vallási, hanem egészségügyi megfontolásból is böjtöl. Ennek eredményeként a szervezet megtisztul a felhalmozódott salakanyagoktól, feltöltődnek az energiaraktárak és mérsékelt súlyvesztés is bekövetkezik. Testileg és lelkileg is tisztulunk, harmonizálódunk – a meditációs program, az elvonulás erre hangol rá. Elérhető eredmények: csökkenhet a vérnyomás, javulnak az anyagcsere folyamatok, a bőr tisztábbá válik, csökkennek a gyulladások és javul az immunrendszer. Böjttípusok a teljesség igénye nélkül: léböjt, tejsavóböjt, nyákböjt, meditatív böjt, Buchinger- és Mayr-kúra.