A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2018. november 22.

A legtöbb családban felcsendülnek a karácsonyi dalok Szentestén, ám van, ahol ez élő muzsikát jelent. Legtehetségesebb ifjú zenészeinknél az ünnephez nem csupán a hagyományos karácsonyi menü tartozik hozzá, hanem a közös családi zenélés is. A Junior Prima díjátadó gálán pedig kiderült, hogy az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. által kitüntetettek nemcsak elhivatottak és elképesztően tehetségesek, hanem kedvesek, közvetlenek és a humoruk is jó.

Tizenegyedik alkalommal tüntették ki a magyar zeneművészet ifjú kiválóságait: a hazai zenei élet nagyjaiból álló zsűri tíz fiatalnak ítélte oda idén is a megtisztelő Junior Prima Díjat, amelyet november 20-án vehettek át a Müpa – ez alkalomra barokk díszbe öltözött – Üvegtermében. A díjátadón jelen voltak zeni életünk kiválóságai – Vásáry Tamás világhírű zongoraművész és karmester meg is jegyezte: „itt mindenkit ismerek”. Ez is jelzi a díj rangját, amelynek értékét nem csupán idehaza, de nemzetközi szinten is jegyzik. 

Hidakat építenek

„A kultúra támogatását kötelességünknek tekintjük, ez az a terület, ahol a kevésből sokat lehet teremteni” – mondta köszöntő beszédében Kóbor György, a díjakat támogató MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ez egybecseng azzal a vállalati filozófiával, amelyet a mindennapi működés során vallanak. A Junior Prima Díj az MVM Csoport számára az egyik leginkább kiemelkedő társadalmi ügy. Az elmúlt tizenegyévben már több mit száz kiemelkedő zeneművésznek nyújthatták át az elismerést, adhattak erkölcsi és anyagi támogatást, közülük sokan ma már a nemzetközi zenei élet elismert szereplői. Ez tehát a legjobb befektetés, az eredmények ezt a legmesszebbmenőkig igazolják. 

A zsűri elnökeként Dr. Vigh Andrea Liszt- és Prima-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország tehetségekből kifogyhatatlan. Ezt bizonyítja évről évre az a beszélgetés, egyeztetés, amit zsűritársaival folytatnak. Úgy véli, a zenészek a művészetükkel hidakat építenek – nemcsak hazánk és a nagyvilág között, hanem az időben is. Múlt, jelen és jövő kapcsolódik össze általuk, és biztosan erős láncszemei lesznek az országnak a kultúra területén. A zsűrinek idén is csak hosszas vita után sikerült döntést hoznia, hiszen legalább kétszer annyi 30 év alatti tehetség került a jelöltek közé, mint amennyi a díjat megkaphatja.

A zsűri tagjai – Balázs János, Binder Károly, Dráfi Kálmán és Fülei Balázs zongoraművészek, Boldoczki Gábor trombitaművész, Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese, Jakobi László gordonkaművész és hangversenyrendező, Marton Éva operaénekes, Szenthelyi Miklós hegedűművész, valamint a már említett Vásáry Tamás és Dr. Vigh Andrea – végül azért dűlőre jutottak, és a Müpában már a kitüntetetteknek tapsoltak. 

Díjak, fellépések

A díjakat Kóbor György elnök-vezérigazgató adta át. Balogh Máté zeneszerző fiatal kora ellenére már Artisjus-díjas és tanársegéd a Zeneakadémián. Művei közül a legszélesebb közönség talán a cannes-i filmfesztiválon is díjazott Egy nap című film zenéje alapján ismerhetik. Demény Balázs számos nemzetközi zongoraverseny első helyezettje, jelenleg a Zeneakadémia doktori iskolájának hallgatója. Dolfin Benedek négyévesen kezdett csellózni, és kilenc évesen már nemzetközi versenyt nyert. Horváth Benedek is odaült már ötévesen a zongora mellé, mára számos nemzetközi verseny díjazottja és CD alkotója. Kovács Gergely zongoraművész fellépett már Hollandiától Indonéziáig, s többek között a Klassz a pART-on fesztivál alapítója és rendszeres fellépője. 

Felsorolhatatlan számú nemzetközi díj nyertese Könyves-Tóth Mihály is, aki a kőbányai zeneiskolában kezdett trombitálni. Pataki Bence basszus és basszbariton énekes bemutatkozó kisfilmjében azt mondta: először a hazai közönség előtt szeretne bizonyítani, és – tesszük hozzá – erre számos lehetősége is van. Rafael Mário jazz-zongorista az alapfokú klasszikus zenei tanulmányai mellett már jazz-zenét is tanult, azóta pedig megmérette magát a világban és díjak sokaságával tért haza. Rajna Martin karmesterrel a nagyszülei szerettették meg a komolyzenét, mára ő a Győri Filharmonikus Zenekar asszisztens karmestere. Tomasz Máté Milán nyolcévesen kezdett csellózni, és 11 évesen már országos versenyt nyert. Mint az összes kitüntetett fiatal zenészét, az ő díjait és fellépéseit is hosszan lehetne sorolni. 

Karácsonyi örömzenélés

Ahhoz, hogy a díjazottak mind nagyon tehetségesek, nem fér kétség. Hogy mennyire kedvesek, nyitottak, és milyen jó humoruk van, az pedig a díjátadó után derült ki, amikor családi hagyományaikról, házi muzsikálásaikról kérdeztük őket. „Karácsonykor általában eljátszom a Mennyből az angyalt, édesapám pedig azt mondja, hogy ő nem azt a harmóniát képzelte ott el, próbáljam meg másképp. Ezen aztán rendszeresen összeveszünk” – meséli nevetve Demény Balázs zongorista, felvillantva néhány pillanatot a zenészcsaládok életéből. Balogh Máté is zenészcsaládból származik, rendszeres náluk a családi kamarazenélés: öccse, felsége, a szülei és a felesége szülei is készülnek időnként meglepetéskoncertekkel. „Tudjuk, hogy a szüleinknek köszönhetjük, hogy zenészek lettünk, és az emiatt érzett hála is benne van ilyenkor a közös muzsikálásban” – mondja az ifjú zeneszerző.

Dolfin Benedek bátyja is gordonkázik, Bartók csellóduóit szokták együtt játszani, de ez még nem minden. „Mindannyian zenélünk, ezért sok-sok muzsikával zajlanak az ünnepek” – mondja Benedek. Három csellista és egy fagottos van a családban, ezért van, hogy a darabokat átírják vagy átíratják erre a formációra: a lényeg, hogy az örömzenélés mindig megvalósul. „Apa karácsonyi darabokat zongorázik, mi pedig énekelünk majd, ez biztos. Ahogy az is biztos, hogy mi kerül az asztalra. Mindig ugyanaz a finom menü, amit a nagymamám főz: a világ legfinomabb halászleve, töltött káposztája, aztán lesznek bejglik, zserbó és hókifli” – meséli az idei karácsonyról széles mosollyal.

Ha meglátják ezeknek a fiataloknak a nevét egy koncert plakátján vagy bármilyen műsorfüzetben, bátran vegyenek rá jegyet: nem érdemes addig várni, amíg világhírűek lesznek, és sokkal nehezebben lehet majd meghallgatni őket. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra