A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Magyar ízek

A cukormentes jobb, mint az ország tortája

Zirig Árpád

2017. augusztus 19.

Minden évben az ország tortája mögé szorul a cukormentes társa, de idén végre kilépett az árnyékból: a reflektorok most a Pöttyös Pannira világítanak.

2017-ben nem kellett vidékre utazni, a két salgótarjáni győzelem után Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, melyet a budapesti SUGAR! Design Cukrászda szakembere, Vaslóczki Orsolya készített.
A Paulay Ede utcában nem kígyóznak hosszú sorok, senki sem állt előttem, amikor kikértem a gusztusosan barna, rengő tetejű szeletet.

A torta alapja mogyorós habtészta, ami jó állagú, kellemesen sűrű. Tetejét mogyorós roppanós zárja, amelyre feketeribizli zselé és karamell sávok kerültek.

A felső réteg mogyoróhab: karakteres, ízes, elsőre mindenki ezt fogja lekanalazni.
A Balatoni Habos Mogyoró finom, de nem robbantja ki az egymillió szikrás tűzijátékot, mint például a tavalyi tökmagolajos szelet Szó Gellért műhelyéből. Ötletesek a kontrasztos rétegek és állagok, rendben van az összhang, de mogyoró-rajongóként sem érzem azt, hogy a SUGAR! extázissal töltötte meg délutánomat.
A tavalyi közepesen elszomorító cukormentes torta után kicsit aggódtam, de az óbudai Zazzi igazán magasra tette a lécet. A világszínvonalú kis műhely már eddig is titkos kedvencük volt, de a Pöttyös Panni fantázianevű tortájukkal simán lenyomták a nap sztárját, a balatoni mogyoróst.
Nagyon kevés eritrit jutott bele, nem lóg ki az édesítőszer, a mák és a gyümölcsök a hangsúlyosak. A hideg málnamousse savanykássága mellé elegánsan odahasal a középső, édesebb szilvaréteg.

A mák nem vált kásává, kellemesen roppan, intenzitását mandulaliszt tompítja.

A hivatalos információ szerint egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz, vagyis simán megehetünk kettőt belőle.
A probléma ugyanaz lesz, mint minden évben. Mindkét édesség alapanyag- és munkaigényes, így számos cukrászat egyszerűsíti, olcsósítja majd, így a klónoknak sokszor köze sem lesz a valósághoz. Mielőtt egy másolatot kóstolva megítélik a receptet, ha van esélyük, kóstolják meg a Balatoni Habos Mogyorót és a Pöttyös Pannit eredeti készítőiknél is - megéri megtudni, milyen az igazi.