A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Magyar ízek

Élje túl a kánikulát: menő üdítők házilag!

Zirig Árpád

2017. július 10.

A bolti üdítők vagy rosszak, vagy indokolatlanul drágák. A közelmúltban elvégzett tonik tesztünk is ezt az eredményt hozta ki: aki valami jót inna, nagyon sok pénzt hagy a kasszánál. Megnéztük, melyek azok az italok, amelyek otthon is elkészíthetők, és a pénztárcánk sem bánja majd.

Tonik házilag

Nincs nyár gintonik nélkül, ami nem is csoda, hisz

a fanyar ízek, a hideg szénsavas ital és a gin markáns aromája bámulatosan felveszi a harcot a hőséggel

– igaz, hosszú távon mindig a valóság nyer.
Nem kell olcsó és jellegtelen vagy remek, ám arcpirítóan drága tonikot venni, könnyedén elkészíthető otthon is. Ennek egy feltétele van, a kinin: sajnos lesz, aki itt el is bukik. Nem szívesen adják a patikusok, hisz senki nem tartja raktáron – gyógyászati jelentősége mára lecsökkent, hiszen van más ellenszere a maláriának, leginkább az üdítőipar használja. Ennek ellenére kis szerencsével és némi udvarlással hozzájuthatunk - néha beszerezhető az ebay-ről, vagy közepes kiszerelésben a kínai webshopokból is.
A kinin a kínafa (Cinchona officinalis L.) kérgének a kivonata. Bio-webshopokből ez szárítva is rendelhető, ez ugyanúgy alkalmas tonik készítésére. Porként annyival segíti a munkát, hogy azzal egyszerűbb a 83 mg/l-es élelmiszeripari felső határ kimérése. 
A kinin természetes állapotában vízben szinte nem is oldódna, ezért

bázikus természete miatt vegyi úton savakkal kristályosodó, vízben oldódó sókat hoznak létre belőle, például kinin-szulfátot vagy kinin-hidrokloridot.

Nem fogjuk azt állítani, hogy egészséges ital, hiszen pusztítóan sok cukrot felvesz, 70-90 grammot literenként. A savasságát citromlével állítjuk be, vagy ha nincs, sima citromsóval – az aromákkal játszhatunk, narancs, grapefruit vagy éppen zöldfűszerek is mehetnek bele.
Kell egy mérleg, ami képes milligrammokra. A bolti tonikok 30-40 mg/l kinint tartalmaznak, érdemes ezt megduplázni, hogy karakteres legyen az üdítőnk íze. 1:1 arányú cukorszirupot készítünk, amibe belemelegítjük a kimért kinint, majd a citromlét – innentől már csak egy adagolópohár és szóda kell, máris kész a nyár legjobb üdítője a tonik. Készíthetik a gint.

Gyömbér, nem csak teába

Az eredeti ginger ale diszkréten alkoholos volt. Tulajdonképpen nem más, mint egy laza cukorcefre gyömbérrel, benne szaturált szénsavval.  Nem bonyolult az eljárás, de a gyömbéres üdítő elkészítése még ennél is könnyebb.
Hámozzuk meg a gyömbért, reszeljük le.

Öt percet főzzük kevés lében, majd

leszűrjük s két deci cukorsziruphoz adjuk.

Mikor kezd elhűlni, két citrom kifacsart levét hozzáöntjük. Szódával hígítjuk, meglátják, remek lesz.

Ecetes, de mégis finom

Az ecetes üdítők mostanság kezdenek újra elterjedni Magyarországon, már akad olyan cég, aki palackozott formában is készíti.

Újdonságnak hatnak, pedig évszázadok óta ismert

a vízzel, vagy később szódával felnyomott balzsamecet.
A lényeg, hogy ne ipari ecetsavval játszunk, jó tokaji bor-, stájer alma- vagy olasz balzsamecet kell nekünk. Egy kanálka a pohár aljára – érdemes fölé gyömölcsöt, mentát, ezazamazt dobni. Nálunk éppen volt cukrozott meggy, így abból kanalztam a pohárba pár szemet. A végén jöhet a hideg szóda - az igazi nyári felüdülés nem marad el!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra