Magyar ízek

S.N.

2020. július 16.

Holtversenyben két fogás nyert a hatodik Év Strandétele versenyen: az alsóőrsi Fogas Bisztró halerőlevese, illetve a balatonmáriafürdői Port Étterem BalaToros fantázianevű kreációja.

Hatodszor rendezte meg a Balatoni Kör és a We Love Balaton az Év Strandétele versenyét: az első körben bárki ajánlhatott helyeket, majd ennek a 24 étteremnek, bisztrónak és büfének a kínálatát tesztelték a We Love Balaton újságírói és a Balatoni KÖR – a versenyben nem érintett – tagjai. Öt szempont alapján pontoztak: nézték az ételek minőségét, a regionális alapanyagok arányát, az ár-érték arányt, a hely megjelenését és dizájnját, valamint a kiszolgálás minőségét. Ezek alapján A Konyhám (Balatonfenyves), a Fogas Bisztro (Alsóörs), a Málna Büfé (Balatonlelle), a Port Étterem (Balatonmáriafürdő), a Spéci Hot Dog & Krumpli (Balatonboglár), a Tiki Beach Bisztró (Zamárdi) és a Vitorlás Bisztró (Keszthely) került a döntőbe.

A Konyhám keszthelyi rántott pisztránggolyókkal készült, amelyeket rizspuliszkával tálaltak, köré pedig különféle zöldfűszerekből készült, erdei gombákkal dúsított pürét öntöttek. A Fogas Bisztróban halerőlevest főztek halgombóccal: az étel háromféle friss, magyar halból készül – pontyfilé, szürkeharcsa és tokhal –, amit ők is Keszthelyről szereznek be.

Tálaláskor saját termesztésű zöldségek teszik teljessé a fogást. A Málna Büfé hamburgere a Yummy nevet kapta: a füstölt, préselt sertéscsülköt pankómorzsában kirántják, ez kerül savanyított lilahagyma, jégsaláta, paradicsom és újhagyma társaságában a helyben készült sajtos buciba. Torma- vagy juhtúrós krémet is lehet választani hozzá.

Port Étterem BalaToros nevű tányérján háromféle – helyi hentestől beszerzett – hurka-kolbász jelenik meg újfajta tálalásban. A véres hurkát bundába burkolták, a köret pedig keresztúri sült káposzta, magos mustár és burgonya. Az újonnan nyílt Spéci Hot Dog & Krumpli versenyfogását így hívják: Balaton speciál LSK (Lellei süldő kifliben). A kolbász a Kolovics Család Füstölt Finomságok Műhelyéből érkezik, a kiflit maguk sütik. Kockákra vágott kovászos uborka, lime majonéz, salsa, újhagyma és savanyított lilahagyma teszi üdévé ezt a hot dogot.

A Tiki Beach Bisztró a nagymama tökfőzelékének ízét szerette volna megidézni a Tiki Tokos Töklasagne nevű fogással. A gyalult tökből ricottával és mozzarellával készült lasagne tetejére kerül a paprikás lisztben megforgatott és kisütött keszthelyi tokhalfilé. A Vitorlás Bisztró pedig grillezett csirkemellet sütött saját teraszukon nevelgetett zsályával, amit lecsós gerslivel tálaltak.

A Balatoni Kör tagjai nem vehetnek részt a versenyben, de Nagy-Golyán Nikoletta (Kalóz) és Bezerics Dániel (Paletta) révén képviseltetik magukat a zsűriben. Mellettük a We Love Balaton, a Street Kitchen és a Magyar Konyha újságírója, Molnár Zoltán, Kalas Györgyi és Sümegi Noémi értékelt. A zsűri tagja volt még az ötletgazda Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője és Wolf András séf, aki szakmai tanácsaival a versenyző helyeket is segítette.

A zsűri végül két fogást választott az Év Strandételének: az alsóőrsi Fogas Bisztró halerőlevesét, illetve a balatonmáriafürdői Port Étterem BalaToros fantázianevű kreációját. Az Év Felfedezettje pedig a balatonboglári Spéci Hot Dog & Krumpli lett. A győztesek az oklevelüket idén először díjátadó keretében vehették át, amelynek a tavalyi győztes, a Tiki Beach Bisztró adott otthont.

A két győztes: