A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Magyar ízek

Figula olaszrizlingjei: az ezerarcú csodák

Tóth Loon

2018. február 22.

Kellenek az alapigazságok, amelyeket nem szabad megkerülni, hanem át kell gondolni és meghatározni. Ha egy borvidéket próbálunk definiálni, körülírni, kénytelenek vagyunk a fő szőlő fajtáját megismerni, alaposan, hiszen az jellemzi a nagy egészet.

Ha Tokajról gondolkozunk, tudnunk kell, mit tud ott a furmint, ha Badacsonyról, mire képes a kéknyelű, ha Somlóról, mit keres ott a juhfark, ha Balatonfüredről, Csopakról: milyen arcot mutat itt az olaszrizling. Az olaszrizling, ez az ezerarcú magyar csoda.

Amikor először találkoztam a Figula Pincészet dűlőszelektált olaszaival, elsőre nem is értettem meg, micsoda kincsre leltem,

milyen mély és szinte beavatásszerű élményben van részem. Hat dűlő, hat bor. Ugyanaz a fajta. Mégis ezer íz, illat, mind más, mind különböző, mégis egy nagy egész. Ezeket az olaszrizlingeket szinte lehetetlen karakterjegyekkel körülírni, minden próbálkozás csak mismásolás, üres okoskodás.

Itt valami egészen másról van szó: a hihetetlenül változatos talajtípusok közötti összefüggésekről, és ezeknek a hatásáról. Ahogy a nálam sokkal műveltebb Kling József összegezte: ebben az esetben az olaszrizlingnek a talaj a fajtajellege. Eredeti gondolat.

De vegyük csak őket sorra:

Száka 2015

Úgy jellemezném, hogy ez az a bor, amiből az angol királynőnek is csak egy palackkal van, de miután kifiákerezte magát London főutcáin, simán megpattintja az üveget a kocsisával, és megisszák mindkettőjük nagy-nagy megelégedésére. Ez egy demokratikus közönség-díjas bor. Nem hiszem, hogy lenne olyan elvetemült, akinek ez ne ízlene. Ideális bor a műveletlen, édes bort szeretők jó útra való áttereléséhez. Beavatás az olaszrizlingbe.

Sóskút 2015

Elegáns etalon. Ékes példája annak, hogyan tud változni az íz a szájban. Megfejthetetlen, mint egy titokzatos nő, aki után mindenki megfordul, de senki sem meri megszólítani, mert fél a visszautasítástól. Évekig fejtegetném.

Sáfránkert 2015

Ha nő lenne, talán ő lenne az Igazi. Egy jó feleség. Itt megjelenik az általam annyira imádott birsalmás illat, amit minden érettebb borban keresek. A fahordós érlelés magasiskolája. Pont annyi, amennyi kell. Csak szeretni lehet.

Lőcze 2015

Amikor azt mondjuk, hogy hegybor, én ilyenre gondolok. Amikor először megkóstoltam, szinte kiesett a pohár a kezemből, a meglepetéstől. Ha vakon kóstolom, azt gondoltam volna, a legnemesebb somlai. Csak később, mint sűrű kerítésen átszűrődő fény, jelenik meg a fajtajelleg, visszafogottan, ásványos bundában, mert hűvös, és zárkózott, de nem mogorva férfi bor. Hamvas Béla megnyalná utána mind a 32 fogát.

Öreghegy 2015

Sajnos el kell csennem Tokajtól a címet: mert ez a királyok bora. Valahogy úgy képzelem el, hogy Márai, aki a pince előtt üldögél a diófa alatt, és várja a halált, és amíg eljő, meghívja egy-két pohárkára Krúdyt. No, ilyenkor ők ezt isszák. Mást nem ihatnak. Igazi férfiak, nem.

Gella 2015

Nos ha az Öreghegy a királyok bora, akkor a Gella a Mindenhatóé. Ha valakinek el kellene magyarázni, mit értünk krémesség alatt a boroknál, íme a legjobb példa, a leggyámoltalanabb borkóstoló is felismerheti benne.

Az Öregheggyel kóstoltam össze, és nem tudtam dönteni, melyik ízlik jobban,

mindig a másik ízére és illatára emlékeztem, amíg az egyik a számban volt. Ezekhez a borokhoz idő kell. És legalább annyi szeretet, kitartás és hozzáértés, mint amennyi ahhoz kellett, hogy elkészülhessenek.

Ahhoz, hogy komolyan vegyenek bennünket, magyarokat és a borainkat, elengedhetetlen, hogy nemzetközi sikereket érjünk el. Az olaszrizling soha nem lesz nagy fajta, elismert borfajta, ha nem szerepel jól a nagy világversenyeken.

Ez a dűlőszelektált hatosfogat már eddig többet tett a magyar fajtáért, mint bárki: az Öreghegy 90 pontot kapott a londoni Decanter World Wine Awards-on, a Lőcze ezüstöt Bordeaux-ban a Challenge International di Vin-en,

Sáfránkert és a Száka aranyérmet az Aranytőke Borszemlén, a Sóskút aranyérmet Párizsban a Vinalies Internationales-en.

Mindezt 2017-ben. Egy év alatt. És ezek a borok még érnek. Ki tudja, mi mindent nyerhetnek, ha nem isszuk meg őket időben.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra