A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Magyar ízek

Gasztrokaland a Tisza fővárosában

Laky Zoltán

2015. július 21.

„Egyre többen tudják Szolnokon, hogy igazi tiszai halászlét csak a Halászcsárdában lehet kóstolni” – hirdeti magát a Tisza-parttól nem messze működő étterem. Joggal.

Halászcsárda a híd tövében

A halászlé viszonylag új keletű eleme a magyar konyhának: 1840-ben találkozunk vele először Czifray István magyar nemzeti szakácskönyvében. Abban az időben lett nemzeti eledel, amikor a magyar konyhát meghódította a sokáig lenézett törökbors, vagyis a paprika, amely oly sok, ma már hagyományosnak tekintett magyar étel mellett a halászlének is a sava-borsa. A nemzeti eledel kifejezést persze idézőjelbe is tehetjük, hisz aligha van olyan kérdés, amelyben a nemzet megosztottabb, mint a halászlé elkészítésében. Három alapvető iskola van: a tiszai, a dunai és a balatoni, de ez csak a kiindulás. Máshogy készítik a halászlét Baján, mint Komáromban, máshogy Lellén, mint Füreden, és másként Szolnokon, mint Szegeden. A szolnoki halászlé alapvetően tiszai halászlé: tésztát sohasem tesznek bele, és alapléből készítik, amit aztán át is passzíroznak. Szolnokon is készül halászlé pontyból és harcsából, az igazi szolnoki halászlé azonban sokféle halat tartalmaz. Ponty, harcsa, süllő, törpeharcsa a klasszikus sorrend a bográcsban, sok vöröshagymával, nyakon öntve paprikával.

Hogy hol kóstolhatjuk meg? A belvárosi Tisza-híd lábánál, az egyszerűen Halászcsárdának hívott halászcsárdában, ahol faborítású falak és halászhálók hoznak kedvet a halászléhez. A vegyes tiszai halászlé mellett kérhető csak pontyból vagy harcsából készült változat is, a korhely halászlét pedig a vendég kívánságának megfelelő halból, belsőséggel vagy anélkül készítik el. Egy adag hét deciliter, így legalább ketten jóllaknak belőle, akárcsak az egészben sült pisztrángot, roston sült süllő- és harcsaszeleteket tartalmazó haltállal. Halászlében aligha találunk jobbat a környéken. 

 

Bajnokok vacsorája

Az 1993 óta működő Bajnok Étterem pincéjében klasszikus magyar és székely fogásokkal, az angolszász stílusú pubban nemzetközi ételekkel (például T-bone steakkel), a kerthelyiség nyáron könnyebb fogásokkal csábít. Madarász Sándor séf nemcsak a modern tálalással nyit a korszerű konyha felé, de olyan ételekkel is, mint a túloldali képünkön látható, mézes rebarbarás-szamócás raguval kínált kacsamellfilé. 

 

Korzó Kávéház

„Nem volt nap, hogy a Nemzetiben, Royalban, Korzóban, Hungáriában, Otthonban, Balatonban, vagy a bárok ősében, a Párisban egy-két zajosabb kilengés ne lett volna, amelyeknek fináléja azután mindig az örökemlékű jó Fuchs Manó bácsi Rőtökörjében játszódott le, a költői szépségű libamájak és reszkető kocsonyák megnyugtató árnyékában. De milyen fiatalság is élt Szolnokon akkoriban!” – idézi fel a századelő szolnoki hangulatát Szabó Barna (1892–1944) szolnoki újságíró. Az általa említett Korzó kávézó nem sokkal az első világháború előtt nyílt a Gorove utcában, néhány háztömbnyire attól a helytől, ahol most, száz évvel később, ismét Korzó néven működik kávéház. A mai Korzó 2012-ben nyílt, de nem célja a békebeli hangulat felidézése: berendezése inkább trendi, mint klasszikus. Az alapot az I-O kávé adja (ez a Dallmayr prémium márkája), a csapon belga sörök, a borlapon Figula, Sauska, Szeleshát, Jackfall tételek, a pultban naponta frissülő süteménykínálat. De ami a legkülönlegesebb: a város első és egyetlen pezsgőbárja. A kínálat a Hungáriától és a Proseccótól indul, s a Mummnál és a Moët & Chandonnál áll meg. A szolnoki fiatalok már nemcsak szilveszterkor pezsgőznek, de egyszerű nyári estéken is.

 

New York Café & Bistro

A Tiszavirág-híd 2009-es átadása óta a Tiszai hajósok tere kissé elvonta az esti forgalmat a Kossuth Lajos tértől, de azért a szépen felújított régi főtér is állja a sarat. A Korzó Kávéház mellett a New York Café & Bistro is sok fiatalt vonz. A név ne ijesszen meg senkit: nem csordul túl a giccsbe forduló amerikai életérzés, csak az étlapon látható szép fotók idézik meg New Yorkot. Meg a remek bisztrókonyha: különleges hamburgerek, korrekt, minőségi alapanyagokból készülő szendvicsek, saláták és tortillák biztosítanak könnyű ebédet vagy vacsorát a betérőknek. A helyre már előttünk is felfigyeltek: a New York Bistro szerepelt a Dining Guide 2013-as toplistáján a legjobb vidéki street food evőhelyek között. 

 

Víg Bakter Söröző

Hallottak olyan kocsmáról, amelynek csak GPS koordinátái vannak? A szolnoki Víg Bakter Söröző ilyen – csak az talál oda, aki tudja, hogy hol keresse. „Ahogy elhagyod, egy kicsit visszább” – határozzák meg a helybéliek az elhelyezkedését. A kocsma hangulata, szépsége nem az egyszeri látogató előtt bontakozik ki. A Víg Bakter a törzsvendégeknek fogalom, a szolnokiak életében játszik közösségformáló szerepet. Nem kézműves sörökkel és bisztróételekkel hódít – olyan, mint bármelyik kiskocsma az országban. De nyaranta megtelik élettel: munkahelyi és baráti társaságok (főleg vasutasok) veszik birtokukba a főzőhelyet, és bográcsban rötyög a halászlé meg a gulyás. Érdekes és értékes színfolt Szolnok gasztrokulturális életében.