A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Magyar ízek

Hát lehet nemet mondani a jó kolbászra?

Magyar Konyha

2017. november 2.

A hurka, a kolbász és a sült húsok hozzá tartoznak a hazai gasztronómiához. Tekintettel a hagyományokra, azt is mondhatjuk, ez a igazi magyar streetfood – a csodálatos Fortepan archívumban néztük meg, hogy alakult az elmúlt évszázadban a lacikonyha.

Honnan a név? Ebben máig nincs megegyezés – egyesek Dobzse Lászlót csúfolják vele, állítva, hogy a király annyira elszegényedett, hogy szakácsot sem tartott fenn, hanem utcai kifőzdékből hozták ebédjét. Mások a naptárhoz kötik: a vidéki háztartásokban László-naptól (június 27.) kezdve telepítették ki a konyhát a házból a szabad ég alá.

Egy biztos, a régi Pesten a szegényebb réteg gyakran étkezett Lacikonyhán:

a magyarok sült húst, a szlovákok kását, krumplilevest, a németek tésztát, a cigányok pedig pacalt fogyasztottak leginkább.

A kiegyezés éveiben Pesten huszonhat lacikonyha működött, 16 keresztény, 10 pedig zsidó tulajdonban - zömük a Szénapiacon vagy a Duna-parton volt.

1892, Millenniumi kiállítás: Ős Budavári Kolbászgyár - Würsten Fabrik pavilon.  Látják, pilseni sör is volt a kolbász mellé! Forrrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára

1939: remeknek tűnő kolbász a zsírpapíron, álva, kalapban - steetfood, mi más? Forrás: Fortepan

1945: Zsír nincs, disznótoros az akad. Forrás: Berkó Pál

1957: Manapság kicsit forgalmasabb a József körút 44. előtt. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára.

1959: szerelmesen nézik a kolbászt, érthető. Ajka, Csingervölgy, bányásznapi ünnepség. Forrás: Bauer Sándor

 1959: zsíros boldogság ez. Ajka, Csingervölgy, bányásznapi ünnepség. Forrás: Bauer Sándor

1958: Kossuth Lajos utca 99/a, hentesüzlet. Vajon minden hentesbolt így nézett ki akkoriban? Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György felvétele  

1959: Soroksári út, Közvágóhíd, az Élel­mezésügyi Minisztérium Hús­ipari Igazgatóságának országos kiállítása. Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény / Sándor György felvétele

1960: Györ. Lacikonyha a virágpiacon. Forrás:Konok Tamás id.

1960: A budapesti Belvárosi Üzemi Vendéglátó Vállalat húsfeldolgozó üzeme. Mit mondana ma a Nébih a hiányzó csempére és rozsdás berenezésekre? Fotó: Bauer Sándor

1967: Elegáns munkaruha a lacikonyhában is, ez igen! Forrás: Bauer Sándor

1967: Boldog pár sörrel, tortával, hurkával és kolbásszal.

1969: előkészítő konyha, hurkák, kolbászok, szalonnák meg a kötelező kaszinótojás. Forrás: Bauer Sándor

1970: a kolbásztöltő méretből ítélve ez egy komoly vállalati pillanatkép. Forrás: Bauer Sándor

1970: A legendás leányfalusi pecsenyesütő. Forrás: Bauer Sándor

1971: Nagykanizsa, piactér. A városban a mai napig jól működő, pezsgő piacos élet zajlik. Forrás: MHSZ

1976: Zala megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalat (Zalahús), kolbász füstölés előtt. Forrás: Magyar Hírek folyóirat