Magyar Konyha
2017. november 2.A hurka, a kolbász és a sült húsok hozzá tartoznak a hazai gasztronómiához. Tekintettel a hagyományokra, azt is mondhatjuk, ez a igazi magyar streetfood – a csodálatos Fortepan archívumban néztük meg, hogy alakult az elmúlt évszázadban a lacikonyha.
Honnan a név? Ebben máig nincs megegyezés – egyesek Dobzse Lászlót csúfolják vele, állítva, hogy a király annyira elszegényedett, hogy szakácsot sem tartott fenn, hanem utcai kifőzdékből hozták ebédjét. Mások a naptárhoz kötik: a vidéki háztartásokban László-naptól (június 27.) kezdve telepítették ki a konyhát a házból a szabad ég alá.
Egy biztos, a régi Pesten a szegényebb réteg gyakran étkezett Lacikonyhán:
a magyarok sült húst, a szlovákok kását, krumplilevest, a németek tésztát, a cigányok pedig pacalt fogyasztottak leginkább.
A kiegyezés éveiben Pesten huszonhat lacikonyha működött, 16 keresztény, 10 pedig zsidó tulajdonban - zömük a Szénapiacon vagy a Duna-parton volt.