Sümegi Noémi
2019. április 1.Nem lehetett volna szebb napot, jobb időt találni arra, hogy az idén kétéves Római-parti Piac szintet lépjen, és a sok kézműves finomság mellett február közepétől igazi piaci kosztot is kínáljanak a vásárlóknak. Hurka, kolbász, kiflibe töltött pörkölt, kürtőskalács várja a látogatókat a padlizsánkrém, a panyolai szilva és a sokféle sajt mellett.
Nemcsak az első tavaszi napsugarak, hanem a messzire szálló illatok is kicsalogathatták Aquincum vagy Kaszásdűlő lakóit a Római-partra: a Duna-parttól egy ugrásra ugyanis termelői piac működik, a hasonló kézműves termékeket áruló találkozási pontok legjobb hagyományait követve.
Babakocsit toló kisgyerekes családok, apák karjukon kosárral, nézelődő fiatalok és idősebbek sétáltak ráérősen a Nánási Udvarban, és miután vásároltak, letelepedtek a raklapokból ügyesen összeállított asztalokhoz, és forró teát vagy tahitótfalui forralt eperbort kortyolgattak, hozzá pedig választottak valami harapnivalót is a kínálatból. Nagy Gerda, a piac megálmodója szerint ugyanis nem piac a piac gasztrosarok nélkül, így aki kilátogat a III. kerületi Nánási útra, az mostantól biztosan nem marad éhen.
A piac egyébként a lehető legjobb helyen van: egyrészt eleve gasztrokörnyezet veszi körül, egy reggelire már be lehet térni a szomszédos Bagettóba, ahol kávék, kencék, szendvicsek várják a korán kelőket, 11-kor pedig kinyit a Gombro’c étterem is, ahol begombócozhatunk.
A piac körül ezenkívül van játszótér, síiskola és közvetlen lejárat a Duna-partra, ahol tavasztól szintén beindul a gasztroélet. Szóval sok minden van a környéken, de ilyen termelői piac még nem volt. Ehhez tették hozzá jó érzékkel a szervezők azt a néhány alapelemet, amely ide vonzza és itt is tartja a látogatókat: a gyerekeket, ha megunták a csúszdát, havonta egyszer pónilovaglás, valamint kézműves foglalkozás várja, a szülők pedig nyugodtan élvezhetik a séta és a vásárlás örömét, hiszen itt, szombat délelőttönként, tényleg nincs hova sietni.
Magolaj, fürjtojás
Lássuk hát a piac kínálatát! Nincs áttekinthetetlenül sok árus, de minden élelmiszerből – hús, tojás, méz, tejtermékek, lekvár, szörp, biolevek, többen vidékről jönnek a fővárosba, van közöttük olyan, akit Budapesten kizárólag itt lehet megtalálni.
Borbás Béla egyenesen Panyoláról jött a fővárosba, az ukrán–román határszélről, a Szamos- és a Tisza-parti gyümölcsösökből, és az üvegeiben hagyományos módon készített szatmári szilvalekvárt árul. Ő jár a legmesszebbről ide. Natúr, vegyszermentes gyümölcsökkel dolgozik. A szilvalekvár az az igazi, tradicionális, rézüstben főtt fajta, amelyben egyáltalán nincs cukor, de mégis édes, és megáll benne a kanál. Nem is főzik ezt, inkább öregítik, ahogy Béla magyarázza, harminc órán keresztül, folyamatos kevergetés mellett.
Családi vállalkozásban értékesítik a szomszédos asztalnál kapható őrségi olajokat, amelyek Kerkaújfaluban, Göcsej és az Őrség határán készülnek természetes alapanyagokból, mesterséges adalékok hozzáadása nélkül. Maguk termesztik a tököt és a többi alapanyagot, a fő profiljuk a tökmagolaj, de van mák-, szőlő-, máriatövis-, dió- és lenmagolajuk is. Az olajok mellett szárított vargánya és gombapor is sorakozik az asztalon.
Szemben pöttyös fürjtojások kelletik magukat dobozban, de ez még semmi: az apró, fehér gömböcskék különféle ízesítésben befőttesüvegekben is kaphatók. Nagy Zoltán fedi fel a Madárkás Kert „tojásbefőtteinek” titkát: fürjeket tartanak Isaszegen, Zoltán pedig kitalálta, hogy a savanyított vonalat erősíti. A céklás-ecetes fürjtojás receptjéből kiindulva megalkotta a paprikás, currys, kakukkfüves, fokhagymás és a kapros-ecetes változatot is – hidegtálak, előételek, saláták remek alapanyaga lehet.
Különlegességük még a füstölt fürjtojás: megfőzik, megtisztítják, besózzák, leszárítják és utána füstölik, majd hidegen sajtolt napraforgóolajban teszik el. Készítenek tésztát is, negyven fürjtojást használnak egy kiló liszthez. A fürjtojás sárgája krémesebb, a fehérje pedig picit keményebb, mint a tyúktojásé. A spárga buggyantott fürjtojással Zoltán szerint egészen kiváló, jól kiegészítik egymást.
Kovászos kenyér
Nagykáta mellől érkezett a piacra Gulyás Gergely, aki feleségével, Melindával és kétéves kislányukkal termel egy hektáron ökológiailag tiszta, vegyszermentes zöldségeket, mindig azt, aminek a szezonja van. Most például édesburgonyát hozott, abból viszont négyfélét. A narancssárgának sütőtökös íze van, a fehér kicsit édesebb és magasabb beltartalmi értékkel bír, a rózsaszín kevésbé édes fajta, a lila pedig intenzív, gesztenyés ízű. Utóbbi szintén édes, és magas a beltartalmi értéke, ráadásul másfél méter mélyen terem a talajban. Csupa különlegességgel foglalkoznak, idén 120-féle paradicsomuk lesz.
A zöldségeket föl is dolgozzák, a kínálatban most éppen zakuszka, babos zakuszka, padlizsánkrém, szilvalekvár, levesekbe és főzelékekbe való ecetes tárkony, ketchup, paprikalekvár, lecsó, savanyított cékla, meggybefőtt, sárga paradicsomlé, céklalé, kakukkfűszirup és bazsalikomszörp szerepelt. De készítenek szószt kemencében sült paradicsomból, és szörpből is vagy öt-hatfélét. Nem véletlenül hívják őket úgy, hogy Szorgos Gazda.
A Misleny Ízműhely házaspárja, Juhász János és Juhászné Rádics Ágnes Kozármislenyben termeli vegyszermentesen a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyekből aztán aszalványokat készítenek, és ezeket is feldolgozzák. Hidegen és melegen is felhasználható pástétomokat, reggeli szendvicskrémeket készítenek zöld-, csicseri- és sárgaborsóból, lencséből, májbabból. Van házi ketchup saját paradicsomból, és különféle
édességek aszalt gyümölcsökből, például datolyaszilvából.
A piacot körbejárva számos más termékkel is találkozhatunk: van dabasi csirke, kaphatók a Mózes Méhészet mézei, különféle biolevek (alma, cékla, homoktövis, paradicsom), és egy különleges fokhagymalé is.
A mányi Kecskeház és Sajtműhely hosszan érlelt sajtokat, rouge flórával érlelt lágysajtokat, camembert-t, chervé és crottin sajtokat, valamint alpesi stílusú és gouda jellegű érlelt sajtokat árul, de a piacon láttunk körözötteket, élő flórás ivójoghurtokat, joghurtdesszerteket, vajkrémeket, faszénen füstölt sajtokat is. Kapható Tusják-féle házkolbász, pálinka, Panni házi szörp és lekvár, gyömbéres és levendulás keksz. Zöldséget két helyen vásárolhatunk, az Élő Tisza Szövetkezetnél és Ökrös Gergely asztalánál, de a legnagyobb sor talán a csepeli Panelpék kovászos kenyereiért és péksüteményiért állt.
Rétes és mangalica
Aki megéhezik, csipegethet és haza is vihet édességeket: gyümölcssajt számtalan változatban kapható (áfonya, fekete áfonya, birsalma, kökény, sárgabarack), mandulával, datolyával, mazsolával ízesítve. A halva és a rahát (más néven lokum, szultánkenyér vagy turkish delight) Kolozsvárról érkezik, de Németh Zsolt asztalán van tej- és étcsokis almacsipsz is. Mellette házi fánk és házi rétes, sokan ezt is helyben majszolják el.
Aki komolyabb harapnivalóra vágyik, az is számos lehetőség közül választhat. Kéthetente árul itt a Fábry Show-ból is ismerhető Gulyásbomba csapata, ők kísérletezték ki a kiflibe tölthető pörköltet: ezt a sajátos magyar street foodot négyféle ízben (csirke, sertés, marha, vega) lehet kérni. Kürtőskalácsot a Sekler Cake árul, frissen készül minden darab. A Római-parti Piacon szombat délelőttönként tényleg nincs hova sietni.
Káptalantótiból érkeztek a mangalicás fiúk, akik 15 éve foglalkoznak mangalicával és szürke marhával. Magyaródi Tibor agrár- és kertészmérnök elmondása szerint évi 140 marhát és 6-700 disznót vágnak, és ezt dolgozzák föl: van náluk a pultban disznósajt, kenőmájas, hurka, kolbász, vastagkolbász, szalámi, virsli, debreceni, valamint a hagyományos füstölt áru, sonka- és szalonnafélék. Emellett februártól már sült kolbászt és hurkát is árulnak házi savanyúsággal, valamint szürkemarha-hamburgert.
Specialitásuk, hogy minden töltelékbe tesznek a mangalica mellé egy kis szürke marhát, hogy a mangalica zsírosságát ellensúlyozza. A sült kolbász illata vetekszik a kürtőskalácséval, nem csoda, ha senki nem siet haza, megtelnek a raklapból épített székek, asztalok.