Zirig Árpád
2018. május 18.Tegnap, május 17-én délután kezdődött el a Gourmet Fesztivál, a hazai étel-ital szakma legizgalmasabb összeborulása. Kicsit persze esett, de az kötelező: nézzék meg képriportunkat, ha mindent nem is kóstoltunk meg, pár jó tippünk azért akad a kilátogatóknak.
Ugyan az encsi Anyukám Mondta idén nem jött el, más is gondoskodott a hagyományos pizzákról. A kemencében több, mint 400 °C volt.
A gyöngyösi Bori Mami étterem megtalálta a jó irányt: vidéki magyar konyha ötletesen és mégis tisztelve a hagyományokat. Zsendicegombóc, kakashere és kakastaraj. Remek volt.
Igazi hagyományőrző nénikkel készítették a csipetkét a Bori Maminál - a nemzetköziséget a tintahal tintája adja, a hazai klasszikus ízeket meg az éticsiga.
Puliszka ugyancsak Gyöngyösről, eperrel és a hozzá passzoló fehércsokival.
Aki nem hiszi el, annak megmutatják, hogyan szagatták a hagymányőrző nagymamik az isteni tésztát.
Remek illatok szálltak a Babka felől, muszáj volt követni, megkeresni, mi finomság sül a parázs felett. Bárány kebab a válasz.
Halfasírt a Kapj rá! kampány standjánál - mivel ingyen volt, elég sokan rákaptak.
A TV2 új főzős műsorát is a helyszínen promózták.
A Michelin-csillagos Costes Downtownban dolgozott korábban sous chefként Tischler Petra - most vidámságával a Gastrohack x Füstölgő sarok BBQ nyeles gombócait ragyogta be.
A vasárnapig tartó fesztivál egyik idei fő témája a gombóc: láttunk sokat, de nyeleset csak egyet!
Az első nap még nem voltak sokan, de ahogy elmúlt öt óra, egyre többen egyenesen ide jöttek a munkából.
Keményfa lapokra rögzítve sütötték az illatos halat - messziről odacsalt minket.
Fiala Borcsa (WMN.hu) szoknyája abszolút pezsgőképes volt!
Pesti István (Platán étterem, Tata) a Kreinbacher pezsgők mellé készített falatkákat: a malachússal töltött wontont nem érdemes kihagyni!
Csirkeszárfilé pankómorzsában - nem tipikus gombóc, de annál tökéletesebb a pezsgő mellé. Pesti Tatán is tudja, mi a csízió!
A Szuent Jakab kagyló kevésbé magyaros, de annál finomabb: sós ízével tökéletesen passzolt a Piper Hiedsieck 2014 Essential pezsgőjéhez, ami blanc de blancs, vagyis 100% chardonnay-ből készült.
Ez az palackdizájn az idei filmfesztivált köszönti Cannes-ban - a Piper régóta összefonódott a filmvilággal.
Kecskehúsos gombóc, kellel, isteni jus-vel: a Panificio il basilico nem csak a tésztához ért.
A Panifico pizzáján a bivalymozzarella szimbolizálta a gombócot.
A süteményük is jól sikerült: a mille feuille tésztája ropogós volt, a krém meg pont annyira édes, hogy ne váljon geil masszává a szájban. Ötös!
160 éves a Gerbaud: egy új csokikeverékkel ünnepelnek, ami sütiben és táblában is elérhető!
A szemet megtévesztően kicsike: több méretben készül az ünnepi csokijuk.
A Kiosk hagymás-kaviáros falatja az év savanyúsága.