A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Magyar ízek

Mikola Tamás

2016. szeptember 20.

A kézműves sörök forradalma új fejezetéhez érkezett. A mozgalom nevében is szereplő jelzőt ugyanis feltörekvő főzdék egy frissen alakult csoportja már cikinek érzi. Ezért „kraft” néven létrehoztak egy saját sörkategóriát, amivel rendesen fel is kavarták az állóvizet. Palotaforradalom a sörforradalomban? Mi lesz veled, kézműves? A kraft ötletgazdái mellett a sörforradalmat elindító bloggert is kérdeztük.

Kicsi, független és hagyománykövető. Ezek a hivatalos ismérvei a kézműves sörfőzdének. No nem a magyarnak, hanem az amerikainak. Ez ugyanis a Brewers Association meghatározása, amely szervezet az USA-ban gyártott, több mint 3400 sörmárka előállítóinak közel 99 százalákát tömöríti. A szövetség kritériumokat (például maximum 6 millió hordós éves termelés, minimum 75 százalékos saját tulajdonrész a főzdében, alapanyagok használatának szabályozása) is meghatároz, hogy mely üzemek jogosultak termékeiket az USA-ban craft beernek nevezni.

Bart Dániel (Fotó: Ajpek Orsi)

Az angol szó tükörfordításaként született évekkel ezelőtt a magyar kézműves sör kifejezés, a "keresztapa" a hazai sörforradalmat elindító blogger, Bart Dániel volt. A kifejezést definiáló, az amerikaihoz hasonló kritériumok viszont idehaza nem születtek. Bart értelmezését, miszerint a kézműves sör lényege a manufakturális jelleg (azaz a sörfőző mester odafigyelése), valamint az elkészült ital egyedisége, kezdetben mindenki értette és elfogadta. Ennek a hőskornak azonban úgy tűnik, egyszer s mindenkorra vége.

A bödönben főzött már kényelmetlen

“Túl sokszor előfordult már, hogy a barátaim kipróbáltak egy kézműves sört, és nagyot csalódtak” – mondja Szilágyi Tamás, a KRAFT sör vs. Kézműves sör kiáltvány megfogalmazója, miért is léptek a tettek mezejére. A Mad Scientist sörfőzde tulajdonosa egy újonnan alakult, négy kisüzem összefogásával létrejött csoport nevében írta az új sörkategória, a kraft alapító levelét.

A Mad Scientist csapata (Fotó: Mad Scientist Facebook)

„Ha valaki kézműves címszóval hibás sört kap, nem azt fogja gondolni, hogy az a konkrét sör a rossz, hanem hogy a kézműves általában. Örökre elmehet a kedve a kísérletezéstől. Elképzelhető, hogy egy kraft kategóriás sör sem fog ízleni neki, de biztosan nem azért, mert hibás vagy romlott lenne” – magyarázza ars poeticájukat Pein Ádám, a négyek egyike, a kőbányai Főzdeparkba 2014-ben elsőként beköltözött MONYO Brewing Co. sörfőzde vezetője.

A kraft lényege tehát, hogy a sörfogyasztó jó alapanyagokból, nagy szakértelemmel előállított terméket kap, amelynek biztosított az állandó magas minősége. “Túl tág már a kézműves kategória, a bödönökben főzött PET palackos kiszerelésűektől egészen a minőségben legkülönlegesebbekig” – magyarázza Szilágyi. „ Boldog-boldogtalan benne van, és ez nekünk már kényelmetlen” – teszi hozzá Pein.
Palotaforradalom a sörforradalomban? Mit szól ehhez a kézműves kifejezés megalkotója?

Kézműves, újhullámos, kraft

„Kétségtelen, hogy eléggé lejáratódott, ezért évek óta gondolkodom már én is, hogyan lehetne leváltani ” – állítja Bart Dániel, aki nem csak a kézműves sör elnevezés atyja, hanem a Főzdefeszt létrehozásával a megújuló hazai sörszcéna arca is lett.
„Ötleteltünk az interneten más lehetséges elnevezésekről. Sok minden felmerült, így például a kraft is, de én nem tartottam elég pontosnak és erősnek – mondja a blogger. „A kézműves ugyanakkor nem egy márka, hanem köznév, ami jelöl valamit, és mivel bonyolult értelmezni, persze sokan ki is használják. De én tudom a valódi jelentését, és csak azért, mert egyesek visszaélnek vele, még nem akarnám mindenáron lecserélni.” – tesz tanúbizonyságot a kézműves mellett Bart, de azért hozzáteszi: „Egyébként egy ideje már az újhullámos sörök elnevezést kezdtem használni, de hát ez is inkább egy leírás, és nem szlogen...”

A kraft kezdeményezést hitelesnek és támogatandónak tartja, ami szimpatikus főzdék ügyes ötlete arra, hogy megkülönböztessék magukat. Ugyanakkor nem gondolja, hogy a kraft valaha is leváltja majd a kézművest, ezért szerinte nem is célszerű túldimenzionálni. Idővel eldől majd, hogy mennyire válik be. De nem mindenki gondolta így. Voltak, akik egészen vehemensen reagáltak.

Náluk van a bölcsek köve?

„Hullámlovagok, akik... telefröcsögték a médiát a kisüzemi és a kézműves sörfőzdék... gyalázásával. Akik azt gondolják, hogy náluk van a bölcsek köve” – fakadt ki a kraftosokra Gyenge Zsolt,a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke a szervezet Facebook oldalán. Azt is a reformerek szemére vetette, hogy az egyesület üzemeiben szerzett korábbi tapasztalatok és ott kapott tanácsok nélkül el sem tudtak volna indulni, ezért több szerénységre és alázatra szólította fel őket. A Fóti Kézműves Sörfőzdét is tulajdonló Gyenge szerint „annak van joga kritizálni, aki már valóban sokat tett le a közös asztalra”, és a kraftosokat azzal is megvádolta, hogy mások lejáratásával próbálnak piacot szerezni, mert a raktárban porosodó készletekből nem lehet finanszírozni a beruházások hatalmas költségeit. Egyúttal felszólította őket, hogy hőzöngés helyett vegyék ki a részüket a közös feladatok elvégzéséből.

Szilágyi Tamás számított ugyan ellenérzésekre, de ez a heves reakció azért meglepte. Állítja, hogy nem valakik ellen, hanem egy közös ügy érdekében hozták létre az új sörkategóriát. Pein Ádám szerint is csak félreértésről lehet szó, amit már igyekeztek is tisztázni, mert senkivel nem szeretnének háborúzni. Azóta az indulatok csillapodtak. Szilágyi elismeri, hogy valóban a kisüzemi főzdék söreit kortyolgatva nőttek fel, és csatlakoztak aztán újoncként a Bart Dániel által elindított, és ma már a nevével fémjelzett sörmozgalomba. Minden tiszteletük mellett ugyanakkor azt érzik, hogy eljött az ideje a kézműves mellett egy új jelzőt meghonosítani. A krafttal mindössze annyit tesznek, hogy meghatározzák a sztenderdeket. Egy kézművesnek titulált magyar házi sör PET palackban például nem kraft. „A sörforradalommal egészen biztosan nem azt akarták Barték sem elérni, hogy az ilyen alacsony minőségű söröket kézműves jelzővel felcímkézve aztán ötszörös áron lehessen eladni. Ha valami, hát akkor ez a "hullámlovaglás" – utal vissza Gyenge Zsolt kritikájára Szilágyi.

A sörszcéna többsége ugyanakkor pozitívan ítéli meg a kraft mozgalmat – habár a legfontosabb kérdések még megválaszolásra várnak.

Ezekről cikkünk folytatásában olvashat, amelyből az is kiderül, hogy kiteheti-e a kraft sört a tűző napra egy hónapra, és megveheti-e valaha 300 forintért palackját? »» Elolvasom a cikk 2. részét!