Magyar ízek

Vásárhelyi István

2020. október 26.

Az októberi forradalom évfordulójának előestéjén a Rózsakert Étterem dunai panorámájáról a sötétedés miatt sajnos lekéstünk, de az óvárosban sétálva a kivilágított esztergomi bazilikát azért megcsodálhattuk.

Számos sikeres borvacsora után most új dologba vágtak bele. Vidra Péter séf a First sörei mellé alkotott menüsort, s elmondta, kifejezetten örült a kihívásnak, hisz így kicsit más irányból közelíthetett az ételekhez, és lazább, könnyedebb tányérokat alkothatott csapatával. A First képviseletében Dulai Dávid mutatta be a söröket, aki mesélt a többnyire borvacsorákon edukálódott hallgatóságnak a sörfajtákról és történetükről.


A First the Craft Beer Co. sörfőzdét 2017-ben a Budavári és Belvárosi Sörfesztivál szervezői, a Kurucz-testvérek (Dániel és Gergely) alapították Újpesten. A miskolci Zip’s által gyártott üzem az egyik legkorszerűbb Magyarországon, saját vízkezelő berendezéssel és modern palackozóval, valamint látvány taproommal és kerthelyiséggel is rendelkezik. Rendszeresen szerveznek főzdelátogató túrákat csoportoknak, meg-megújuló tematikájú sörbemutatókat és zenés gasztro-rendezvényeket is tartanak. Jelenleg Ábrahám Máté sörfőzőmester vezetésével főzik az alapsöreiket (APA, IPA, Pilsner, Witbeer, Belgian Cherry és Blueberry Ale) és sok más small batch (kis szériás 2-3000 literes főzet) sörükkel is jelen vannak a magyar craft-sörös szcéna élvonalában.Az első fogás a felvezetőnek megfelelően egy könnyű amuse bouche volt, füstölt marhanyelv friss reszelt tormával, házi wasabis majonézzel és birsalmasajttal. Hozzá egy ráhangoló sör, a First Pilsner érkezett, amit Jan Šuráň-nyal, a Cseh Kézűmves Sörfőzdék Egyesületének elnökével közösen fejlesztettek egyedi élesztőkultúrával és cseh, Saaz komlóval.

Ez a fogás mindjárt megadta az alaphangot, mert a torma és a wasabis majonéz jól harmonizált a zöldséges, enyhén borsos cseh komlóval, míg a pilzeni maláta diszkrét mézeskenyeres édessége jó alapot adott a birsalmasajt ízeihez. A marhanyelv összekötötte az édes és enyhén csípős ízvilágot - az étterem saját kovászolású és sütésű kenyere szimpatikus ráadás volt.

A belga típusú búzasör, a witbier egyre népszerűbb nálunk is.

A belefőzött narancshéj és friss koriander, valamint a belga búzaélesztő jellegzetes gyümölcsös észterei ihlették a hideg előétel ízeit.


A zellerrel marinált fogas a búzasör citrusosságával jól működött, míg a korianderes narancssaláta a witbier jellegzetes ízeivel volt szép összhangban.Bár már őszi az idő, a leves nem egy forró átmelegítő fogás volt, hanem inkább egy újabb hangulatkeltő felvonása a vacsorának. A First Evergreen kis szériás IPA, amit a világ egyik leghíresebb komlótermesztő helye, a Washington államban található Cascade-hegység lábánál található Yakima-völgy ihletett.

A hidegkomlózásnak is köszönhető trópusi gyümölcsaromák és a markáns keserűség rímelt a langyosan tálalt kókuszos-mangós sűrű levessel.


A fogást túrógombóc egészítette ki, míg a rózsabors enyhe fűszeressége a korty utóízében harmonizált a komlókeserűvel. Telitalálat!

Újabb kisszériás ale-lel folytattuk. A Countryside Buddha már egy nehézsúlyú, 8%-os Double IPA, ami szintén gyümölcsös, de a nagyobb mennyiségű maláta miatt teltebb és az édes-keserű kontrasztok jobban dominálnak az ízekben.

A komlók illatában is ott bujkáló szilva édes-pikánsan tette a dolgát, a sör krémességét és

a teltséget a puliszka, a zöldséges ízeket és a roppanós állagot az édeskömény adta hozzá.


Nem is gondoltam volna, hogy a füstösség ennyire jól állhat a dupla IPA ízének: a kamadóban készült BBQ tépett bárány izgalmas, merész és elgondolkodtató volt.

Főételnek Vidra Péter marhaszegyet készített mogyorómártással és steak-burgonyával. Mellé egyedi főzet érkezett, a First és a B Bop Fermentory gerilla-főzde közösen megalkotott mogyorós söre. A Praliné típusmeghatározását tekintve Hazelnut Praliné Crépe Stout, aminek alapja egy testes Oatmeal Stout, azaz zabpehellyel főzött erős fekete ale. A marhaszegy zamatos volt, de talán jobban összesimultak volna, ha egy kis sörrel vagy whiskeyvel besűrítik az amúgy gazdag és telt ízvilágú mártást.

A nehéz ételek után már senki sem vágyott még hangsúlyosabb sörre és desszertre, így a belga búza alapra készülő 4 százalékos meggyes Belgian Cherry és egy mákos kalácsos meggy-mousse torta kis gyümölcsvelővel könnyed, de ízes lezárása volt a vacsorának. Nem volt benne óriás meglepetés, de kreatív és ízletes kombináció volt.

Üdvösnek tartjuk, hogy egyre több séf ismeri föl a sörökben rejlő lehetőségeket. Az elmúlt tíz év szakmai fejlődése végre elhozta azt az állandó, magas minőséget, aminek köszönhető, hogy nemcsak a minőségi vagy fine dining éttermek itallapján találjuk meg a söröket, de

a tematikus vacsorákon vagy azokon kívül alapanyagként is a megfelelő helyre kerülhetnek a magyar főzetek.


A kis szériás, hordóérlelt, évjáratos sörök a különleges minőség mellett az exkluzivitást is elhozták, pont azt, amit ezek az éttermek megkívánnak. A Rózsakert követi a jó irányt, hisz őszi étlapján sem engedi el azokat a fogásokat, amelyek mellé craft sört javasolnak, így a sült császár lencse-variációkkal vagy a malaccsülök zellerrel és karamellizált répával biztosan betalál majd az esztergomi vendégeknél.