Magyar ízek

MKO

2021. július 9.

2021. július 19-én a hagyományos helyszínen, a Várkert Bazárban kerül sor a Dining Guide Év Étterme Gálára. Az éttermek munkáját tesztelő csapat még tavaly az év végi lezárások kezdett dolgozni, és idén a nyitás után folytatta a munkát, így alakult ki a díjazottak listája, a korábbi évekhez hasonlóan Fausto Arrighi, Michelin exdirektor közreműködésével.

Július 20-án, másnap pedig megjelenik a TOP100 Étteremkalauz, amely kategóriánként tematizálva ajánl a látogatóknak olyan helyeket, ahová érdemes ellátogatni, hiszen sokan már alig várták, hogy végre kimozdulhassanak, és gasztronómiai élményeket gyűjthessenek.

A Dining Guide a hazai topgasztronómia elismert személyiségeit kérte fel, hogy osszanak meg néhány gondolatot a magyar gasztronómia jelenlegi helyzetéről. Budapesti és vidéki éttermek séfjei és tulajdonosai, köztük Michelin-csillagos fine dining helyszín és családi vendéglő vezetői szólalnak meg az összeállításban. Abban szinte mindannyian egyetértenek, hogy

az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a magyar gasztronómia, sok a jó séf és a jó étterem is.

Kitűnő minőségű, izgalmas alapanyagok váltak elérhetővé, nem véletlen, hogy ezek között világszerte is népszerű lett néhány.

Mindenki megtalálhatja közöttük azt, amivel szívesen dolgozik, illetve ami a véleménye szerint leginkább meghatározza, hogy mely régióban készül az adott étel, hol található az étterem. A hagyományok megőrzése, elfeledett ízek felidézése mellett pedig egyre több innovatív megoldás születik a kreatív elgondolások nyomában. Ebben a magyar séfek mindig is erősek voltak, az elmúlt években pedig nagyon sokat léptek előre ezen a téren.


„Egyre több séf ismeri fel, hogy jó a magyar konyha. Nagy múlttal és nagyon nagy receptbázissal rendelkezik, ezért könnyebb is meríteni belőle. Évszázados hagyományaink vannak, bőven van mihez visszanyúlni, van miről sztorizni.”

– mondta el a videóban is szereplő Széll Tamás.

Sárközi Ákosnak is határozott véleménye van: „Ízekben gazdag konyha a magyar. És én ezt szeretem benne a legjobban. És abban a régióban, ahol mi dolgozunk, Budapesten, mindenki arra törekszik, hogy elfogadtassa ezt az ízekben gazdag magyar konyhát a vendégekkel”.

A videó szereplői:

Dudás Szilárd: Anyukám Mondta – tulajdonos
Gerendai Károly: Costes Group – alapító
Győrffy Árpád: Four Seasons – executive chef
Hamvas Zoltán: Bocuse d’Or – elnök
Herczeg Zoltán: Dining Guide – felelős kiadó
Mede Ádám: Laurel Étterem – séf
Nyíri Szása: Arany Kaviár Étterem – tulajdonos/séf
Pesti István: Platán Gourmet – séf
Rácz Jenő: Rumour by Rácz Jenő – tulajdonos/séf
Rosenstein Tibor és Róbert: Rosenstein Vendéglő – tulajdonosok/séfek
Sárközi Ákos: Borkonyha – séf
Szulló Szabina – Széll Tamás: Stand és Stand25 – tulajdonosok/séfek
Tóth Szilárd: Salt – tulajdonos/séf