Szöveg: Lévai Anikó - Madary Orsolya - Fotók: Sebestyén László
2020. december 25.Amikor megtudtuk, hogy a sarutlan kármelita nővérek csokoládét készítenek a Mecsekben, nagyon megörültünk. Milyen izgalmas cikket írunk majd a karácsonyi számba a kármelita csokoládékról és süteményekről! Mert az köztudott, hogy sok édesség receptje érkezik kolostorokból, ha csak a lisszaboni Szent Jeromos-rend vaníliás kosárkáira vagy a francia Marguerite Gaillot és Marie-Elisabeth Morlot makaronjaira gondolunk.
Aztán elkezdtünk olvasgatni. Hamar kiderült, hogy a Kármel-hegyi remeték egyszerű, aszketikus életet éltek. Századokkal később a sarutlan kármelita nővérek is követték ezt a szemlélődő életformát, amelyben még az étkezés is szigorú szabályokhoz kötött. Szó sincs arról, hogy csokoládét ennének, sőt Spanyolországban 1949-ig a kármelita rendi fogadalom része volt, hogy csokoládét nem ihatnak, hiszen a kakaót afrodiziákumnak tartották.
Akkor miért készítenek csokoládét a magyarszéki kolostorban? Mirjam nővértől, aki két évtizeden keresztül volt a közösség perjelnője, megtudtuk, hogy mint minden kontemplatív, monasztikus rendnek, így a Kármelnek is az imádság és a munka harmóniája adja a ritmusát.
Az ősi regula előírja a kétkezi munkát,
hiszen az ima komoly szellemi erőfeszítés, a fizikai munka pedig segít fenntartani az egyensúlyt a test és a lélek között. Persze nem csak csokoládékészítés zajlik a kolostor falai mögött. Van kerámiaműhely, díszítenek gyertyákat, ikont festenek, imaszőnyeget szőnek, szappant főznek és állatokat is tartanak. De erről majd később mesélünk, először lássuk, hogyan töltik az adventi napokat Magyarszéken.![]()
ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS
Mint minden keresztény számára, a kármelitáknak is a karácsony és a húsvét az év legnagyobb ünnepe. Szeptember 14-én kezdődött a rendi böjti időszak, attól kezdve étkezésük még szerényebb, húst és édességet egyáltalán nem fogyasztanak. Régen a regula ennél is szigorúbb volt, 1962-ig, a II. vatikáni zsinat döntéséig egyáltalán nem fogyaszthattak húst, a kenyér ki volt porciózva, még vizet sem ihattak az étkezéseken kívül.
A magyarszéki nővérek nagyon sok főzeléket készítenek, hozzá lencséből fasírtot, tócsnit, bundás kenyeret vagy tojást esznek. De
ne gondoljuk, hogy hús és csokoládé nélkül nehéz az élet a kolostorban.
Beáta nővértől, a perjelnőtől megtudjuk, hogy a meghitt és a vidám hangulat egyaránt jellemzi a kolostori életet. Mert itt van például Szent Miklós napja, amikor Magyarszékre is ellátogat a Mikulás.
A nővérek kitisztítják a cipőiket, kiteszik este az ajtóba, és reggel a gitáros nővér – mert ilyen is van – vidám dallal ébreszti a kolostor lakóit. A novíciák jelmezbe öltöznek, és eljátsszák a Szent Miklós misztériumjátékot, a csokoládéműhely pedig ilyenkor a nővéreket is meglepi csokimikulással.
A karácsonyi szertartás hajnalban körmenettel kezdődik. A nővérek gyertyával a kezükben, énekelve vonulnak a kápolnába, ahol a zsolozsma keretében eléneklik a Martirológiumot, ami a Megtestesülés titkának az ünnepélyes meghirdetése.
![]()
A pékségben előző nap elkészült a kalács, ez az ünnepi reggeli. A karácsonyi ebéd kivételesen húsétel, esetleg töltött káposzta, szenteste pedig régi hagyomány a mákos guba, amelynek receptjét még Lucia nővér hagyományozta a kolostorra.
![]()
December 25-től nyolcnapos rekreációs időszak következik, amikor az egész éves szigorú napirendet feloldják, és az imádság mellett a közös játék, éneklés is szerepet kap. Ki gondolná, hogy a gyerekek kedvencei, a Tabu, a Tick Tack Bumm vagy a Honfoglaló társasjáték a kolostorban is nagy népszerűségnek örvend? Ilyenkor abbamarad a munka, és a 21 szerzetesnővér jókedvvel ünnepli Jézus születését. Aztán elérkezik január 1. és visszaáll a szokásos kármelita napirend, amelyet Avilai Szent Teréz adott a megreformált nővérközösségeknek.
Az első magyar kármelita kolostort Sopronbánfalván alapították, a pécsi Kármel pedig 1936-ban jött létre. De nem sokáig volt együtt a közösség, mert 1950-ben, a szerzetesrendek feloszlatásakor a nővéreket ponyvás kocsin éjjel egy gyűjtőhelyre szállították. Néhány hónap múlva le kellett venniük a habitust, és világi megélhetés után kellett nézniük. Egy maroknyi nővér a pécsi püspökség ostyasütőjében kapott munkát. Negyven évvel később, 1991-ben kapták vissza a lepusztult kolostort, ami ekkor már nem volt alkalmas a rendi életre.
![]()
Hosszas keresés után 2002-ben Magyarszék mellett találták meg azt a területet, amit az eladott kolostor árából és a francia föderáció segítségével meg tudtak vásárolni. 2019-ben fejezték be a kolostor építését. Vendégházukban 25 lelkigyakorlatozót tudnak fogadni, még a vírusos időkben is látni az erdőben sétáló, meditáló vendégeket, akik teljes ellátást kapnak, részt vehetnek a zsolozsmákon és a szentmiséken.
Palesztinában, a Kármel hegyén időtlen idők óta éltek istenkereső remeték. Őket tartják a kármeliták őseinek. Szemlélődő, imádságos életmódjuk sok Szentföldre látogató zarándokot vonzott. A 13. század végén a szaracénok elűzték őket a Szentföldről, így Európában telepedtek meg. A kármelita rend reformjára a 16. században került sor. Avilai Szent Teréz, a sarutlan kármeliták megújítója tudatosan kis közösségeket alapított, hogy ezáltal megőrizzék családias jellegüket. Eredetileg 13 nővérben maximálta a közösségek létszámát, később 21-re emelte a létszámot.
A CSOKOLÁDÉMŰHELY
De hogyan is néz ki egy átlagos nap a magyarszéki Kármelben? A kármelita apácák klauzúrában élnek és szoros napirendet követnek. Negyed 6-kor kelnek. Az 5.45-kor kezdődő reggeli zsolozsma után egy óra csendes belső imát végeznek a kápolnában. 8 órakor szentmisén vesznek részt. ![]()
A reggeli után negyed 10-től 12-ig dolgoznak, majd a déli zsolozsmát követően ebédelnek. Az étkezések alatt felolvasás van. A közös mosogatás közben kötetlen beszélgetés folyik fél 2-ig. Utána ismét munkaidő következik, majd 4 órától Szentírás-olvasás, 5 órától vesperás, belső ima, vacsora. Ezután Szent Teréz előírása szerint rekreációra gyűlnek össze a közösségi teremben, ahol, mint egy nagy család, kötetlenül beszélgetnek. A napot a késő esti befejező ima, a kompletórium zárja.
![]()
A csöndet munka közben is őrzik. Így van ez a csokoládékészítő műhelyben is, amely tavaly óta − miután az ostyasütést abba kellett hagyniuk − fontos bevételi forrása a magyarszéki Kármelnek. Mirjam nővér egy perjelnői találkozón hallott először francia nővérek által készített csokoládéról. Több ilyen kolostort is meglátogatott, és a közösség elhatározta, hogy itthon is létrehoznak egy ilyen műhelyt.
Három nővért beírattak a Csokoládé Akadémia kurzusára,
ők egy év alatt elsajátították a bonbonkészítés csínját-bínját. Franciaországban gépsorokon készült a csokoládé, Magyarszéken ragaszkodtak a kézműves termékekhez, így hagyományosan készülnek a formázott, vágott bonbonok, táblás csokoládék.![]()
Készítenek szaloncukrot és Szent Miklós-figurát is. Minőségi belga csokoládét használnak ét-, fehér és tejcsokoládé változatban, a bonbonok alkoholos, karamellás, kávés és gianduja-ízekben készülnek, de legnagyobb sikere a francia recept szerint előállított ropogós mogyorós bonbonnak van. Karácsonyra kísérleteznek gesztenyés változattal is.
A termékek a webshopon keresztül megvásárolhatók, sőt díszdoboz is készült hozzájuk, saját logóval. Utóbbi Ferenc testvér munkája, aki korábban a pécsi egyetem művésztanára volt, de néhány éve már remeteként él. A neves festő- és szobrászművészhez köthető a kápolna díszítése is, amely valószínűleg egyedülálló az egész világon. Már csak ezért is érdemes megnézni a sarutlan kármelita kolostort.
Gyönyörű őszi időben látogattunk a kolostorba, és ahogy kiszálltunk a kocsiból, őzlábgombát pillantottunk meg a réten. Hamar kiderült, hogy aznap valóban őzláb volt az ebéd a kolostor lakóinak és a vendégeknek, de szoktak tintagombát és vargányát is gyűjteni. Mi
nagyon ízletes, házilag készült sült rackakolbászt kóstoltunk,
a nővérek számára ez csak ünnepnapokon szerepel az étlapon. A konyha felelőse Hedvig nővér, de minden héten más főzi az ebédet, párolt zöldséget, burgonyát, tojást, néha párolt halat tartalmaz a menü. A kenyér a saját pékségben készül, kiflit is szoktak sütni, ünnepekre pedig kalácsot dagasztanak. Itt készül az eladásra is gyártott „sablé”, egy vajas keksz is, amelynek receptje Svájcból érkezett.
RACKÁK, HUNCUT KECSKÉK ÉS A SZAMÁR
De sorolhatnánk a meglepetéseket. Mint több más kolostorban, Magyarszéken is tartanak állatokat, méghozzá racka juhokat. Ötvenhárom anya és három kos fogad bennünket a kolostor bejárata mellett. Hasznos állatok, mert fűnyíróként is szolgálnak amellett, hogy húsukból kolbászt készítenek a nővérek. Évente egyszer megnyírják az állatokat, a gyapjúból szűr készül.
![]()
A rackák mellett hucul lovak is legelnek a birtokon, szintén biofűnyíró szerepkörben. Volt hatvan kecske is, amelyek Beáta nővér elmondása szerint huncutok voltak, mindent megrágtak, elszöktek, felmásztak a vendégek autóira és a fejésükkel is nagyon sok volt a nyűg. ![]()
![]()
Szintén gondot okozott az egyetlen szamár, amely folyton felsétált a portára, benézett az ablakon, egyszer pedig kiszökött a 66-os útra, ahonnan Veronika nővér alig tudta visszahajtani a kamionok és autók közül. Így elbúcsúztak a csacsitól. Viszont a mai napig ötven tyúkot tartanak, ez biztosítja az egyik fontos alapanyagot, a tojást. A járvány előtti időkig a tejet a magyarszéki tehenészetből hozták, de ez most szünetel, s emiatt a sajtkészítés is.![]()
A kolostor életében fontos szerepet játszik a közös munka. Együtt bálázzák a szénát, a juhok eledelét, együtt magozzák a meggyet, szilvát, és a lekvárkészítés is közös munka. Volt, hogy ezer üveggel is eltettek a szilvalekvárból, mert a kolostor körül hatalmas gyümölcsöskert terül el. Előző héten épp leszedték az almát, egész héten almalekvár és almalé készült. A nővérek ebből a préselt almaléből biztosítják téli vitaminszükségletüket.
![]()
Mint szinte minden szerzetesi kolostorban, így a Kármelben is van gyógynövénykert. Citromfű, fodormenta, borsmenta és levendula terem, amiből teafüvet szárítanak. Ezt is árusítják a boltjukban. Megélhetésük érdekében több terven is törik a fejüket. 2017-ben két hektáron „kezelt makkot” telepítettek, amiből néhány év múlva reményük szerint szarvasgombás erdő lesz.
Hónapokig kalákában kapálták, gyomlálták a csemeték közti területet.
Egy mogyoróbokor alatt már találtak is egy nyári szarvasgombát, amelyet Hedvig nővér vajjal kevert össze, és mindannyian megkóstolták.
Magyarszéken a sarutlan kármelita nővérek hűek maradtak a szerzetesi hagyományokhoz. Ősi regulájukat követve „csendben dolgozva a maguk kenyerét eszik”. Igen, készül csokoládé a kolostor falai között, mert amint Szent Teréz mondja: „A fazekok közt is ott jár az Úr.”
MÁKOS GUBA
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3/4 kocka friss élesztő
- 6 dl langyos tej
- 1 csapott tk cukor
- 1 púpozott ek só
- 2 ek étolaj vagy egy kicsi olvasztott vaj
- 15 dkg mák
- 1 l tej
- 1 ek vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítése:
Az élesztőt kevés cukorral a felmelegített tejben felfuttatjuk, majd a liszthez adva sóval, olajjal rugalmas tésztát dagasztunk. Meleg helyen, konyharuhával lefedve addig kelesztjük, míg duplájára nő (kb. egy óra), majd kis cipókat formálunk a tésztából, és vékonyra nyújtjuk. A kinyújtott tésztából kifliket formázunk, és tepsiben, sütőpapírra téve még kb. fél órát kelesztjük.
Előmelegített, 180-200 °C-os sütőben 25 percig sütjük. A sütés idejére érdemes egy hőálló tálban vizet tenni a sütőbe.
Amikor kihűltek, ujjnyi karikákra szeljük, egy napig szikkasztjuk, majd tepsibe rakjuk, kevés olvasztott vajjal meglocsoljuk és meleg sütőben megpirítjuk.
A tejet a vajjal, cukorral és vaníliás cukorral felmelegítjük. A mákot hagyományos, kézi mákdarálón, frissen daráljuk le. A kiflikarikákat egyesével a tejbe forgatjuk, majd a cukrozott darált mákba hempergetjük úgy, hogy minden oldalukat beburkolja a mák. Az így meghempergetett kiflikarikákat kivajazott tűzálló tálba szedjük, és sütőben átmelegítjük. Mézes tejet adhatunk mellé, ha valaki édesebben vagy szaftosabban szeretné.
AZ ÖSSZEÁLLÍTÁS TÁMOGATÓJA A
![]()