Magyar ízek

PR-cikk

2020. december 14.

A gyulai gasztronómiáról a legtöbbeknek először talán a kolbász vagy a pálinka jut eszébe. Ennél azonban sokkal több kincset kínál a város környéke: a Körösök árterében találjuk a mályvádi erdőt, mely Magyarország egyik legérintetlenebb tája és hihetetlenül gazdag vadállománnyal büszkélkedik.

A kitűnő wellness és gyógyvíz-szolgáltatásokon felül rengeteg látnivaló és programlehetőség vonzza a látogatókat az enyhe klímájú, hangulatos dél-alföldi fürdővárosba. A gazdag történelmi múlt, a pezsgő kulturális élet egyedi hangulatot kölcsönöz a településnek. Ha Gyula szóba kerül, nem maradhatnak említés nélkül a vadas finomságok sem, amelyek autentikus ízekkel teszik teljessé a viharsarki gasztronómiát. 

A gyulai Várfürdő


Az Almásy-kastély 8,5 hektár területű ősparkjában található Várfürdő az Alföld legmodernebb strand- és gyógyfürdője: 19 medencéjével az országban is kiemelkedőnek számít. Gyógy- és élménymedencék, gyermek víziparadicsom, pezsgő- és hullámmedencék, valamint óriás- és kamikázecsúszdák találhatók benne.

Fontos kiemelni a 25 méteres tan- és az 50 méteres versenyuszodát, amelyek télen is használhatók. Az Aquapalota wellnessközpont szombati napokon a gyógyfürdő zárása után is látogatható. A Várfürdő vize alkáli-hidrogénkarbonátos-kloridos gyógyvíz.

A magas ásványianyag-tartalma miatt barnás árnyalata van. A gyógyvíz 1958. szeptember 17-én tört először felszínre: hat kútjuk közül a legmélyebb 2500 méter! A víz mozgásszervi megbetegedésekre, balesetek utáni rehabilitációs kezelésekre, helyi idegbántalmakra és gyulladásos nőgyógyászati betegségekre alkalmazható kiváló hatással.


Hogy otthon is megtapasztalhassuk a mályvádi ízeket, a magyar vadakra alapú konyhát, érdemes kipróbálni a gyulai Hunguest Hotel Erkel éttermének receptjét, ahol a klasszikus tárkonyos őzragulevesen, valamint a tejfölös-tepertős sztrapacskával kínált dámszarvaspörkölt túl

emlékezetes pikáns vaddisznóragut is készítenek dödöllével.

Az ünnepre készülve most ennek az elkészítését mutatjuk be.

Adag 4 főre

A ragu elkészítése


0,3 kg vöröshagymát felkockázunk, sertészsíron megpirítjuk, majd hozzáadjuk az 1 kg felkockázott vaddisznóhúst. A húst lepirítjuk, ízlés szerint sóval, borssal, babérlevéllel, tárkonnyal, kakukkfűvel ízesítjük és egy kanál mustárt adunk hozzá. Készre főzzük és a végén egy tejfölös habarással besűrítjük.

A dödölle elkészítése


0,8 kg burgonyát megtisztítunk, összevágjuk karikára, sós vízben megfőzzük. A főzővízzel együtt összetörjük és 0,3 kg lisztet hozzákeverünk: sűrű állagú masszát kapunk. Kanál segítségével nagyobb galuskákat szaggatunk és sertészsíron a serpenyőben megpirítjuk. Külön sertészsíron egy kis apróra vágott vöröshagymát is lepirítunk majd ebbe forgatjuk bele az elkészült dödöllét.

Mit kell tudni a vaddisznóról?


Vadászatuk Európában intenzív, ennek ellenére a kondában élő vaddisznó terjeszkedése és mezőgazdasági kártétele növekszik. Mivel az állományok évről évre változnak, nehéz pontosan meghatározni a faj elterjedését – szinte mindenütt megtalálható, ahol kiterjedt lombos és elegyes erdők húzódnak, ahol az állatok nem csak védelmet, de táplálékot is találnak.

Hazánkban a vaddisznó erősen elszaporodott, nem csak a nádasokban, de éjszakánként az erdőkkel övezett városokban – például Budán is megjelenhet. Mivel nagyon közeli rokona a házisertésnek, gasztronómiai értéke szintén kiváló. Mivel táplálékukat elsősorban a természetben szerzik, ezért húsuk is ízgazdag, koleszterinben szegényebb.

Mivel a vadhúsok kevesebb vizet tartalmaznak, mint a tenyésztett rokonaiké, sütéskor sem veszítenek annyit tömegükből, sőt, a koncentrált ízeket is sokkal jobban megtartják – az ünnepi asztal dísze, az adventi időszak emlékezetes vacsorája lehet a jól elkészített vaddisznó.

A cikk a Hunguest Hotels Zrt. támogatásával jött létre.