A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

10 magyar Instagram profil, amit érdemes követni

Magyar Konyha

2019. január 19.

Ha van terület, ami hemzseg a megörökítésre alkalmas pillanatoktól, az a gasztronómia. Lehet nem egyetérteni az “előbb fotózunk, aztán eszünk” jelenséggel, de ez az iparág most tényleg mindenkit érdekel. Művészi tányérok, konyhai életképek, vagy séfek bulváros megmozdulásai – az éhes rajongótábor szívesen nézelődik, kattint, követ.

A szemet gyönyörködtető alkotások trendi gyűjtőhelye az Instagram, vagyis a négyzetes képmegosztó app. Egy professzionális Instagram profil karbantartása ugyan igényel némi hozzáértést, de nem megugorhatatlan, és egy jól karbantartott gasztro-profilt nyálcsorgató élmény végiglapozni.

Ennek ellenére a hazai éttermek egyelőre nem éreztek rá az ízére, gyakori melléfogás a silány képminőség, a kínos jópofáskodás, “hostess wanted’ jellegű posztok, vagy a személytelen ételfotó-sorozat. Szerencsére kivétel is akad, az alábbi listába azokat válogattuk, akiknél a színvonalas vizuális megjelenés egyedi hangvétellel és egységes koncepcióval társul, amelyeket tényleg érdemes követni.

1.Kővirág Étel - Ital - Ágy  @kovirag

Egyértelműen a hazai legjobb. Zakar Kata és Mészáros György köveskáli csodavilága Instagramon is hívogat. Legyen szó ételről, enteriőr hangulatról, ünnepvárásról, a tájról, vagy csak a balatoni időjárásról; minden egyes kép után erős vágyat érzünk, hogy azonnal indulhatunk a Káli-medencébe. Lapozgatás mellé a képaláírásokat is érdemes olvasni, csak úgy, léleksimogatás gyanánt.

Kő vendégház#kovirag#kővirág#köveskál#kalimedence#instamood#white#interior#travel#instravel

KŐVIRÁG ÉTEL-ITAL-ÁGY (@kovirag) által megosztott bejegyzés,

2. Dobrumba - @dobrumba

Urban nomad életérzés gyönyörű kerámiákkal, fém tálkákkal, mood képekkel és úti fotókkal - Laki Eszter tervezőgrafikusi látásmódja nem csak a berendezésen hagyott nyomott. Az étterem a grúz, örmény, török, libanoni, izraeli, tunéziai, marokkói konyhát ötvözi, az Instagram oldal pedig színekben és hangulatban idézi ezt az izgalmas kultúra egyveleget. Mi pedig először az éttermet keresnénk fel, majd tennénk egy hátizsákos körutat az Atlasztól Ararátig, a Boszporusztól Gibraltárig.

Jeges presszó, sakk, hétvége

Dobrumba (@dobrumba) által megosztott bejegyzés,

3. Stand - @standrestaurant

Szulló Szabina és Széll Tamás éttermének Instagram oldala pont olyan, mint a tulajdonos séf páros: precíz, maximalista és elegáns. A váltakozó színes és fekete-fehér fotók fő témája a koncentrált konyhai alkotómunka. Jól elkapott spontán pillanatképek, a hangulat egyszerre feszült, tisztán érezhető az üzenet: beengedlek, de annyira azért mégse, nézhetsz, de ne zavarj. Ettől pedig még érdekesebb az egész.

Art, as we know it! #standrestaurant #hungariangastronomy #budapest #finedining #moderngastronomy

Stand Restaurant Budapest (@standrestaurant) által megosztott bejegyzés,

4. Tiszavirág Szeged -  @tiszaviragszeged

Inspiráló mood és enteriőr képek, művészi beállítású tányér-, és alapanyagfotók. Egységben tartott, színes és színvonalas profil, sokkal több mint egy igényes ételfotó galéria, de persze annak se utolsó. További ötletekre, utazásra sarkall.

5. Czakó Kert - @czakokert

Egy francia kisvárosi bisztró életérzését nyújtja a tabáni Czakó Kert instája. Az időjárásjelentő teraszos, vagy éppen piaci életképek, a sütemény és ételfotók mind azt sugallják, hogy a Czakóban üldögélve még a rossz idő is kellően hangulatos lehet.


Czako Kert (@czakokert) által megosztott bejegyzés,

Czako Kert (@czakokert) által megosztott bejegyzés,

6. MÁK - @makbistro

A flegmaságban van valami vonzó, főleg, ha igényességgel társul. A Mák Instagram oldalával pont ezt a helyzet, az attitűd nem lenne feltétlenül vonzó, de mégis az. A beállított és elkapott konyhai életképek és ételfotók élményszámba mennek. A lazaság nem erőltetett, de lehetnének ennél is bevállalósabbak. Már, ha akarnának.  

MÁK (@makbistro) által megosztott bejegyzés,

MÁK (@makbistro) által megosztott bejegyzés,

7. Vendéglő a kisbíróhoz - @vendegloakisbirohoz

A vendéglők szelleméhez híven itt a konyha mellett a pincérek is masszív szerephez jutnak. A képek nagy része a vendégtér elkapott pillanatait őrzi. Magyarosch helyett magyaros, fehérabroszos, fehér tányéros, jókedvű, az ételfotók kifogástalanok, az oldal kiváló illusztrációként szolgálhatna “a mai magyar konyha” leírás mellé.  

@vendegloakisbirohoz által megosztott bejegyzés,

@vendegloakisbirohoz által megosztott bejegyzés,

8. Babel - @babelbudapest

Elegáns és izgalmas konyhai fázisképek, gyönyörű színek és inspiráló tányérok.  Szerencsére az utóbbi időben leszoktak a self-promó típusú bejegyzésekről, és a képek újra arról szólnak, amihez igazán értenek: az étel maga.

Babel Budapest (@babelbudapest) által megosztott bejegyzés,

9. Esca - @escastudiorestaurant

A tulajdonos - séf, Fehér Gábor felfedezőútja és konyhai kalandozásai, amit mi lépésről lépésre nyomon követhetünk.

ESCA Studio Restaurant (@escastudiorestaurant) által megosztott bejegyzés,

ESCA Studio Restaurant (@escastudiorestaurant) által megosztott bejegyzés,

10. IGEN - @igen_italia

Nem megszokott képi világ. Olasz konyháról van szó: letisztult, minimalista, sallangmentes, némi groteszk humorral fűszerezve. A budapesti IGEN Instagram oldalán a nápolyi pizzák fotói nem tündökölnek vérvörös paradicsomi színekben, ennek ellenére alaposan megmozgatják a fantáziát…

IGEN (@igen_italia) által megosztott bejegyzés,

IGEN (@igen_italia) által megosztott bejegyzés,