A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2015. január 6.

Megjelent a Magyar Konyha első kötete. A 20 séf, 100 recept – Nem csak ínyenceknek című könyv bemutatóján, a Gerbeaud Arany Szalonjában húsz híres magyar séf tartotta a kezében a 300 oldalas, interjúkat és recepteket tartalmazó kötetet.

Az egyik asztalnál a legviccesebb magyar séf, Bíró Lajos ugratja Gianni Annonit, az olasz konyha legjobb magyarországi nagykövetét. Tőlük pár méterre a pannonhalmi apátsági étteremben alkotó Gyurik Gábor beszélget a „Minden kóser, ami jó” elvet valló Rosenstein Tiborral. Mellettük az első Michelin-csillagos magyar séf, Szulló Szabina társalog Sárközi Ákossal, az idén szintén csillaggal kitüntetett Borkonyha főnökével. Egy kicsit távolabb a Fertőrákosról érkezett borász-szakács, Ráspi József cserél eszmét az encsi Anyukám mondta éttermet alapító két Dudás-testvérrel. Az ország gasztroelitje ad egymásnak randevút a Gerbeaud cukrászdában, és mindezt azért, mert a Magyar Konyha összehozta őket.

A négy éve az ország egyetlen gasztro-kulturális magazinjaként újraindított lap karácsonyra rukkolt elő 20 séf, 100 recept – Nem csak ínyenceknek című könyvével, mely a lap hasábjain bemutatott konyafőnökökből és ételkölteményeikből közöl egy csokorra valót. A kötet bemutatóján kiderült, hogy nemcsak papíron hozta őket össze a Heti Válasz családjához tartozó Magyar Konyha – az életben is valódi közösséggé kovácsolta őket.

A könyvben szereplő séfek szinte részesei a szerkesztőség életének. Amint Vinkó József főszerkesztő rámutat: ők főzik le Rejtő Jenő regényeinek sosem volt fogásait, ők állnak a tűzhely mögé, ha egy lehetetlen ételkölteménnyel kell előrukkolniuk a címlapfotózáshoz, és ők találnak ki fantáziadús fogásokat a „Terítéken” rovatban bemutatott alapanyagokhoz. És nem pénzért, hanem azért, mert közös ügyet szolgálnak a lappal: a minőségi magyar konyha népszerűsítését. Lévai Anikó szerint sikerrel: a szerkesztőbizottság elnöke a könyvbemutatón úgy vélekedett, az elmúlt években felébredt Csipkerózsika-álmából a magyar gasztronómia.

A Magyar Konyha legveszélyesebb tulajdonsága, hogy még azokat is megfertőzi a minőségi alapanyagok, természetes ízek, kézműves termékek, ízlésesen tálalt fogások szeretetével, akik – akárcsak e sorok írója – finoman szólva sem a konyha ördögei. A kötetet lapozgatva nekik is megjön a kedvük a főzéshez. Ne riassza el őket, ha első pillantásra bonyolultnak tűnnek a fotókról visszaköszönő ételek: a részletes, bolondbiztos receptek kiváló sorvezetőt jelentenek. Aki pedig mégis bizonytalan, üsse fel a Magyar Konyha Főzőiskola rovatát – utána már tényleg semmi sem választja el attól, hogy saját készítésű borsos stefániát tálaljon fel vajas-petrezselymes tarhonyával családjának karácsonykor.

A 20 séf, 100 recept - Nem csak ínyenceknek című kötet megrendelhető a konyv.valasz.hu oldalon, illetve megvásárolható e-könyvként a Digitalstandon.

Videóriport könyvünk bemutatójáról:

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra