A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A debreceni grizzly

Magyar Konyha

2012. június 4.

avagy: Miért érdemes elmenni a Budapesti Pálinkafesztiválra?

-          Mit adhatok?
-          Hát, nem is tudom... sokfélét kóstoltam már...
-          Akkor talán egy Szomolyai Cseresznye?
-          Az már volt, inkább valami zamatosabbat.
-          Gönci Barack?
-          Nem is tudom... esetleg van valami újdonság?
-          Debreceni Grizzly?
-          Hú, jól hangzik! Abból kérek!

Hogy miképp folytatódott ez a párbeszéd a Budapesti Pálinkafesztiválon, azt majd később, most inkább arról néhány szó, hogy miért is érdemes ellátogatni egy ilyen rendezvényre:Gyakori ellenérv, hogy az egymást érő, különféle fesztiválok, kirakodóvásárok, seregszemlék és ünnepek olyan mértékben felhígították a mezőnyt, hogy ma már termelőnek, kereskedőnek és fogyasztónak is egyre kevésbé érdemes részt vennie ezeken. Van ebben némi igazság, hiszen már a Nagy Növényhatározóban is nehezen találunk olyan gyümölcsöt vagy zöldségfélét, amelyhez ne kötődne legalább egy, de inkább több fesztivál az ország különböző részein. Ugyanez a helyzet az egyéb élelmiszerekkel, mézzel, lekvárral, sajttal, kenyérrel, kolbásszal, szalonnával, csokoládéval, aztán a honos állatainkkal: halakkal, mangalicával, szürkemarhával és egyebekkel, végezetül mindezek "kombinációival és végtermékeivel" a pörkölthöz, gulyáshoz, halászléhez, kocsonyához, lecsóhoz és egyebekhez kötődő seregszemlékkel. Ráadásul gyakran ugyanazok a termelők vonulnak ki a különféle vásárokra, így már tényleg meggondolandó, hogy érdemes-e rövid idő alatt több rendezvényre is ellátogatni.

Pálinkafesztivál is több van, és persze az ilyen-olyan egyéb vásárokon is gyakoriak a pálinkásstandok, amelyek között egyre nehezebb eligazodni... talán ezért jó, ha vannak olyan seregszemlék, amelyeken a lehető legszélesebb körből kerülnek ki a résztvevők.

Az egyik ilyen, a Budapesti Pálinkafesztivál, amely 2012. májusában immár a hetedik alkalommal, négy napon keresztül fogadta a látogatókat a budai várban. A rendezvényen több mint huszonöt kiállító, pálinkafőzde és kereskedő kínálta finomságát a Hunyadi és az Oroszlános udvarban. A hagyományos, kisüsti pálinkák mellett az érdeklődők megismerkedhettek az innovatív, új lepárlási technikák legújabb eredményeivel és végtermékeivel is, és a választékon végigtekintve újra bebizonyosodott a régi mondás igazsága: "Amiből lekvárt lehet főzni, abból pálinkát is."

 A fesztivál immár évente más-más tematikát követ. 2012 a barack éve, így a rendezvény egyik különlegessége az év barackpálinkájának elkészítése jelentette. Ezt a - limitált mennyiségű - italt a Békési, Csalló, Gusto, Harmatrázó, Hegyközi, Rézangyal, Rex, Schiszler, Szalontai, Villányi és Zwack főzdék készítették el, prémium kategóriájú párlataik házasításával, ezért a fesztiválon kiemelt helyet kaptak a  barack éve ihlette ételspecialitások. A különféle standokon lehetőség nyílt más, kiváló minőségű húsfélék és sajtok kóstolására is.

És mi volt a desszert? Természetesen pálinkás finomságok! A Choco Me Manufaktúra pálinkával ízesített, gyömbérrel, kandírozott gyümölcsökkel, és fűszerekkel "megbolondított" ét-, tej- és fehércsokoládé remekein kívül most először lehetett megkóstolni a Konyha Szigetek Gaszroműhely standján Módos Anikó pálinkás macaronjait, amelyek nemcsak gyönyörűek, hanem nagyon finomak is!

Mindezek mellett a főszerep persze továbbra is a pálinkáké maradt, így a legfőbb program ezek kóstolása, új ízek keresése volt. A beszámoló elején említett, félrehallott debreceni grizzly ugyan nem került a pohárba, de a fekete ribizli pálinka igen, és kóstolás közben sok minden kiderült róla - nemcsak íze és illata alapján, hanem a beszélgetésekből is. A pálinkafesztivál ugyanis kitűnő alkalom arra, hogy a termelők, a főzőmesterek személyesen találkozhassanak a fogyasztókkal, és elmondhassák egymásnak tapasztalataikat. A pultok környékén most is feltűntek olyan "szupersztárok", mint a pálinkafogyasztók és a termelők között is köztiszteletnek örvendő Békési Zoltán vagy Márton János, akik szívesen meséltek munkájukról, szenvedélyükről, a pálinkafőzésről.

A négynapos rendezvény így vált részben ismeretterjesztő programmá, a kísérő zenei műsorok által pedig kulturális és szórakoztató eseménnyé is.