A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. május 31.

A főzés kétségtelenül művészet, ami igényel némi tehetséget, azonban manapság már az sem teljesen mindegy, hogy milyen háztartási gépeket használunk.

Egy étel elkészítéséhez mindenek előtt szükség van egy jó receptre, természetesen kellenek megfelelő alapanyagok, és persze az sem árt, ha otthonosan mozgunk a konyhában, tisztában vagyunk mikor, mit, milyen arányban kell használnunk, és hogy az egyes hozzávalók kombinációi hogyan harmonizálnak egymással. De bármilyen ügyesek is vagyunk, a végeredmény nem csak rajtunk múlik. Az, hogy az étel miben készül legalább ilyen fontos, elég, ha csak a bográcsban rotyogó gulyásleves utánozhatatlan zamatára gondolunk. Egy sütő hasonlóan sokat tud hozzátenni a dologhoz. Aki az elmúlt néhány évben vásárolt konyhai berendezéseket, tisztában van vele, hogy ma már egy sütő olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nem csak leegyszerűsítik a főzést, de kiváló eredményt is garantálnak.

Az űrkutatástól a Forma 1-ig az élet majd minden területén mérnökök ezrei dolgoznak azon, hogy a csúcstechnológia segítségével még nagyobb teljesítményre, még jobb eredményre legyünk képesek. A fejlesztéseket újabb és újabb fejlesztések követik, a fejlődés vívmányai pedig szép lassan beköltöznek a hétköznapokba is. A konyhatechnológia sem kivétel, a néhány éve még csak professzionális konyhákban alkalmazott készülékek közül ma már jó pár az otthonokban is megjelent és senki nem lepődik meg azon, hogy egy jobb sütővel jobb étel készíthető. Azonban ez nem minden.

 Egy jó étterem egyik legfontosabb ismérve a beszerzése, vagyis hogy milyen alapanyagokat használnak. A legjobb szakácsok szinte kizárólag válogatott és mindig friss hozzávalókat használnak. Ez persze rendkívül időigényes és nem is túl olcsó mulatság. A legtöbb háztartásban nincs is lehetőség rá, hogy nap mint nap órákat töltsünk a tökéletes alapanyagok megvásárlásával, sőt a rohanó életvitelnek köszönhetően igyekszünk a lehető legkevesebb időt bevásárlással tölteni. Ez pedig gyakran vezet ahhoz, hogy a hűtőszekrény ajtaját kinyitva a néhány nappal korábban a hűtőbe helyezett friss gyümölcs vagy zöldség helyett egy fonnyadt, szinte azonosíthatatlan valamivel találjuk magunkat szemben, amit egy illatorgiának cseppet sem nevezhető fuvallat még borzalmasabbá tesz.

A technika azonban ma már ott tart, hogy képes mindezt meggátolni. Az élelmiszerek frissességének megőrzését alapvetően a hűtőszekrényben található mikroorganizmusok gátolják. A háztartásigép gyártók ezért mindent elkövetnek, hogy ezek számát csökkentsék a készülékekben. A Hotpoint például négy olyan technológiai megoldást is alkalmaz új generációs modelljeiben, amelyek jelentősen képesek meghosszabbítani az élelmiszerek frissességét. Az „Air” technológia a készülék ajtajának nyitásával járó hőmérsékletváltozás gyors visszaállítását teszi lehetővé, ezzel az állandó optimális hőmérsékletet biztosítja a hűtőben, továbbá egyenletes hőelosztást garantál és így megfelelő páratartalom szint érhető el, ami megóvja az élelmiszereket a kiszáradástól. A „Hygiene Advance” megoldás az ezüstionos bevonat révén segít meggátolni a mikroorganizmusok elszaporodását. A folyamat kialakulását azonban megakadályozni még így sem lehet.

Ezért rendkívül hasznos a Hotpoint által kifejlesztett „Active Oxygen” technológia, amely a természetben hatékony levegő- és vízszűrőként működő aktív oxigén molekulákat, vagyis az ózont használja. A készülékbe integrált ózongenerátor által a hűtőtérbe kerülő trioxigén molekulák elpusztítják a mikroorganizmusok 90 százalékát és semlegesítik a kellemetlen szagok 70 százalékát. Így a hűtő természetes módon óvja az élelmiszereket, amelyek akár kilenc napig is képesek megőrizni eredeti színüket és állagukat. Tekintve, hogy egy átlagos magyar háztartás esetében a heti egyszeri bevásárlás a leggyakoribb, az „Active Oxygen” technológia több, mint hasznos, hiszen segítségével megelőzhető, hogy jelentős élelmiszer mennyiség kerüljön a kukába, ami a pénztárcánknak sem mindegy.

Ha egy technológia új, akkor általában drága is, amit nem érdemes túlságosan zokon venni, hiszen a fejlesztések komoly költségeket jelentenek. Jelen esetben azonban a technológia nem csak a kiváltságosak számára elérhető, hiszen az EBYH 18323 F O3 típusú hűtő már akár 190 000 forint alatt is kapható, ami figyelembe véve a készülék előnyeit igazán méltányosnak mondható.

Persze a technika nem helyettesítheti az embert, legalábbis egyelőre, így még ha az innovatív megoldások sok kellemetlenségtől óvnak meg, kímélik a pénztárcánkat és segítenek abban is, hogy a rendelkezésre álló alapanyagokból a maximumot hozzuk ki, mesterszakáccsá nem tesznek. Viszont a főzés művészetéhez akár kedvet is csinálhatnak…

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra