A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. október 11.

A gomba olyan, mint a svájci bicska: lehet vele szalonnát szeletelni, de ha az ember nem vigyáz, az ujját is lenyisszanthatja vele. Ez még a gyakorlott gombászokkal is előfordul... Gombásznak lenni életforma. Tartsanak velünk!

Ősz elején, amikor a friss avar még őriz valamit a nyár illatából, de hordoz már valamit a fáradt őszi esők aromájából is, boldog-boldogtalan gombászni indul – így tettek a Magyar Konyha munkatársai is. A neves gombaszakértő hírében álló Csathó Pál grafikusművész mellé szegődtünk röpke időre, hogy átéljünk valamit a gombászéletérzésből. Mert gombásznak lenni életforma.

A legtöbb amatőr gombász leginkább az őzlábat ismeri. „Én mindenkit nagyon óvok tőle. A nagy őzláb fantasztikusan finom, viszonylag jól felismerhető, de kategóriájában van jó pár mérgező is, és ezeket egy amatőr nem tudja megkülönböztetni. Tavaly itt alattunk, a réten kijött egy olyan fajta, ami elég komoly mérgező anyagokat tartalmazott – lefotóztam, feltettem a Facebookra, és magyaráztam mindenkinek, mi ez.
Aztán van karcsú őzláb, büdös őzláb, ember legyen a talpán, aki ezeket – mondjuk, még zsenge tojás formájukban, amikor épp hogy csak előbukkannak a földből – meg tudja különböztetni.”
A gomba olyan, mint a svájci bicska: lehet vele szalonnát szeletelni, de ha az ember nem vigyáz, az ujját is lenyisszanthatja vele. Hiszen még a gyakorlott gombászokkal is előfordul, hogy egy véletlen folytán olyan galambgombát is beleszeletelnek az ebédbe, amit előzőleg nem kóstoltak meg.

„A varashátú galambgombák csokra mellett nőtt egy jó kis piros galambgomba is. Csak annyit kellett volna tennem, hogy letörjek egy darabot a kalapjából, és megkóstoljam: csíp-e vagy sem, és egy ilyen tévedés az egész ebédet tönkreteheti.”

Az óriáspöfeteg a másik közönségkedvenc: na de hányan tudják, hogy nemcsak óriáspöfeteg van, hanem bimbós, sőt karbolszagú pöfeteg is, és egyáltalán nem mindegy, melyiket milyen állapotában szedjük le. „Ha hazahozom, kettévágom, és már sárga egy bizonyos részen, az azt jelenti: nem szabad megenni. Csak tökéletes hófehéren. Mert bizony az ördög a részletekben búvik meg.” Egy óriáspöfeteg darabja könnyen nagyobbra nőhet két kilónál – csakhogy él egy olyan törvény, amelyik nem engedi, hogy a gombász két kilónál többet szedjen egy nap. Felmerül hát a kérdés: mit csináljon, aki egy igazán óriási pöfeteget talál? Talán szeljen le belőle egy darabot, és hagyja ott?

A teljes, 7 oldalas cikket a Magyar Konyha Magazin októberi számában olvashatja!

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra