A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. május 1.

Van egy különleges magyar juhfajta, amiről hosszú ideig semmit sem tudtunk. Pontosabban ismét van egy újabb különleges magyar juhfajta, amiről ma már egyre többet tudunk: a gyimesi racka. Első számú szakértőjének sokan Földi Gyulát tartják.

Rackaként két, egymással közeli rokonságban nem álló magyar juhfajtát nevezünk. A hortobágyi vagy magyar racka korábban magyar juh néven volt ismert és az egész országban, így a hegyvidéki területeken is elterjedt volt. Eredete a honfoglalásig vezethető vissza. A gyimesi racka ezzel szemben Erdély olvasztótégelyében alakult, s a fajta azonosításra alkalmas első leírása is a XX. századra tehető. Mai formájának kialakulásában így szerepet játszott a románok curkánja, valamint a cigája is. A magyar és a gyimesi racka együtt tartásának első írásos forrása egy 1860-as években született szabályozás, amely a Hortobágyon az erdélyi és a magyar juhoknak a merinótól elkülönített legeltetését írta elő.

És milyen fogások készíthetők rackajuhból? Erre Katona István, a Hortobágyi Csárda konyhafőnöke válaszolt. Az általa készített Rackajuhpörkölt juhtúrós puliszkával felér minden eddig ismert birkapörkölttel.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra