A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2013. augusztus 21.

A szegediek nem bírják megunni a halászlevet. Évente – különösen karácsonykor – több ezer adag halászlét visznek az itteni halászcsárdákból szerte az országba, Talán mert ekkor a halászléfőzés Erdei Ferenc által leírt „törzsi hagyománya” is átélhetővé válik.

Szeged konzervatív város – gasztronómiai szempontból mindenképp. A forgalom felét biztosan a szegediesen passzírozott halászlé teszi ki, s ebben nem is nagyon tudnak tévedni. Igaz, a kifinomultabbak megérzik, hol készítik fagyasztott halból a kedvencüket, tudják, melyik csárda színvonala esik, és melyik éppen a felkapott, a vendégkör nagyságán ez nem látszik. Vannak, akik a Frank Sándor vezette Fehértói vagy a (Sótartónak becézett) Roosevelt téri Halászcsárdára esküsznek, mások inkább kiautóznak Algyőre vagy a Lencsés tóhoz. A szegedi kínálat másik jellegzetes étele a békacomb.

A vendéglátóhelyek jórészt a Fehértói Halgazdaságból (SzegedFISH Kft.) szerzik be a halat. Az itteni halászlé titka abban rejlik, hogy a szikes talaj miatt nem lesz pocsolyaízű a hal. Fontos hozzávaló a jellegzetes, kissé édeskés makói hagyma, és a lassan újra magára találó szegedi paprika. Hogy a passzírozás szokása honnan ered, arról megoszlanak a vélemények. A XIX. század végi szakácskönyvekben – Czifraytól Rézi néniig – még nincs szó róla, pedig utóbbi a Szegedi szakácskönyvet írta meg. Egy biztos: a halászok nem passzírozták a halat, erre sem idejük, sem módjuk nem volt. Van, aki szerint vendéglátós találmány, hogy azok a halak (kárász, keszeg) se vesszenek kárba, amelyek az alaplé ízéhez kellenek, mások a polgári életformával hozzák összefüggésbe, amikor már személyzet dolgozott a konyhán. Megint mások szerint a szegénység volt az oka, hogy ne vesszen kárba semmi, de van, aki a biztonságosságot emeli ki, hogy még véletlenül se akadjon valaki torkán a szálka.

Udvariasan azt mondják, „ízlés dolga”, de nekik a bajai halászlé „ritka”, a leve nem elég tartalmas. „Hogy »melyk dicsőbb, melyk nagyobb« – azt szubjektív alapon nem lehet eldönteni” – írja Erdei Ferenc. Szerinte halászlét főzni nemcsak alkalmi mesterkedés egy-egy hétvégi kirándulás alkalmával, hanem népi szertartás, aminek hagyományai, megszentelt törvényei vannak. Ünnepi esemény, „törzsi szertartás, törzsként akár családi, akár munkahelyi, akár baráti kollektívákat értve.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra