A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A jó kenyeret mindenki megérdemli

Magyar Konyha

2019. június 19.

A kenyér egyszerű dolog, mondhatnánk, hiszen csak liszt, só meg víz kell hozzá. Ezt az állítást az ipari sütödék előszeretettel cáfolják meg, mikor vegyi anyagok és adalékok garmadájával megpocsékolják a tésztát.

Az otthon sütőknek sem könnyű az élete – annak ellenére, hogy kevés összetevő kell, a hő, az alapanyag, vagy épp a páratartalom nagyon fontos. A jó kenyérhez élő, friss és erős kovász is kell: sokan már itt feladják,

a háziállatként gondozandó, rendszert igénylő élő anyag eltántoríthat a kísérletezéstől.

Azonban az, hogy fórumok, netes csoportok és személyes találkák szerveződek az igazi kovászos csodák köré, világosan kirajzolja, hogy bőven élnek közöttünk olyanok, akiknek fontos a mindennapi kenyér minősége.

Mivel az utóbbi évtizedek nem a purista pékipari hozzáállásról szóltak, hanem az adalékos profitmaximalizálásról, a kenyérsütés tudása erősen megkopott – a dédnagymamák nem adhatták át a tapasztalataikat, az iskolákban nem oktatták a szakma archaikus oldalát. Aki ma idehaza kovászos kenyeret süt, az vagy külföldön tanulta, vagy önszerveződő társaságok egymásnak átadott információit használja.

A Boook kiadó, ha valamit a piacra dob, nem bízza a véletlenre, nem jellemző rájuk a félmunka – a frissen megjelent kenyeres könyvük szerzője Déri Szilvia, azaz Házisáfrány, az ismert blogger. Remek arányérzékkel úgy raktak össze egy kiadványt, hogy azoknak,

akik nem akarják elkezdeni a deepwebet piszkálni a kovász titkos lélektana miatt,

ideális és teljesértékű legyen.

Remek stílusban, szép képekkel illusztrálva mindenkit beszippant a Kovászkaland: pont annyira tudományos, hogy mindent megértsünk, de annyira olvasmányos is, hogy ne riassza el azokat, akik még sosem hallottak az élesztőgombákról vagy a tejsavas erjedésről.

A könyv tetemes részét nem a receptek teszik ki, hanem a technológia bemutatása, a trükkök és praktikák, hogy jó kovászunk legyen. Ha az megvan, akkor kinyílik a világ: a második fele a Kovászkalandnak már azoknak szól, akik megszelídítették ezt az ősi háziállatot.

Ha jó kenyeret szeretnének sütni,

ha olyannal etetnék családjukat, amibe nincs semmi felesleges adalék,

érdemes elcsapni Déri Szilvia könyvére. Úgy gondolom, Tóthné Libor Mária, azaz Limara – Házi pékek alapkönyve óta nem nagyon született még magyar szerzőtől ilyen kompakt, de használható bevezető a kovászos sütésbe, igaz, ez annál személyesebb, barátibb hangvételű.

Online rendelve 4390 forint – tíz semmilyen bolti kenyér ára. Érdemes ennyi kiadni érte, mert ha megbarátkozunk a kovásszal, a dagasztással és a veknik világával, nem csak az életünk, hanem az emésztésünk is sokkal jobb lesz.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra