A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. augusztus 15.

A Mesterségek Ünnepe nemcsak a hagyományos mesterségek, hanem a kézműves termékek seregszemléje is. Idén a Sajtudvarban várják a gasztronómia híveit, ott találkozhatnak a legszebb magyar tehén díját elnyert jószággal is.

Nem sok fesztivál dicsekedhet azzal, hogy 26. alkalommal is ugyanolyan érdeklődés kíséri mint a kezdetekkor. A Mesterségek Ünnepe a hagyományos szakmák, régi mesterségek találkozója, ahol a budapesti közönség is kipróbálhatja, hogyan és mivel foglalkoztak őseink. Olyan, lassan elfeledett mesterségek lesznek az idei programban, mint a halászháló-kötő, pintér, kötélverő, vagy a szappanfőző. Közel 800 mester mutatkozik be, hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, láthatunk és készíthetün, de megismerhetjük a szövés-fonás, kovácsolás, vagy éppen a tojásdíszítés mestereit is.

Bevált recepten, negyedszázada sikeres, minden létező elismerést bezsebelő fesztiválon nem szabad változtatni - vallja a sikersztorit 25 éve gondozó Népművészeti Egyesületek Szövetsége. De frissíteni, újítani igenis kell, így az idei, 26. Mesterségek Ünnepe 4 napján számos újdonság várja majd a rendezvény közel 80 000 látogatóját.

Újdonság:  Sajtudvar

A látogatók betérhetnek a Sajtudvarba is, ahol a magyarorszá.gi Sajtkészítők Céhének legkiválóbb mesterei mutatják be finomságaikat. Az ókortól kezdve ismert és kedvelt tejtermék, a világ egyik kedvence. Savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel vagy anélkül készül, tehenek, juhok, kecskék vagy éppen bivalyok jóvoltából. Meg persze a sajtmesterek keze munkáját dicsérve. Az idei fesztiválon lehetőségünk nyílik bekukkantani a sajtkészítés rejtelmeibe, hiszen a Kis- Közép- és Agrárvállalkozók Országos Szolgáltató Egyesülete jóvoltából most a leghíresebb magyar sajtkészítők és manufaktúrák mutatkoznak be a mesterségek kedvelőinek. A svájci vagy éppen a francia sajtokról lehet, hogy többet tudunk, mint a hazai termékekről, pedig a magyar kézműves sajtipar képviselői nagyban hozzájárulnak a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez, nagyszerű minőségű, változatos termékeikkel. Ők a napjainkban folyamatosan növekvő érdeklődést a kézműves élelmiszerek iránt örömmel veszik, és egyre magasabb színvonalon igyekeznek kiszolgálni fogyasztóikat. A termékek, azaz a finom sajtok mellett pedig a készítéshez szükséges eszközöket is bemutatják, sőt a hírek szerint a legszebb magyar tehén díját elnyert jószág is vendégünk lesz.

Töki pompos, dödölle, kürtőskalács, sült kolbász, saslik, sertéscsülök. Hagyománnyá vált, hogy ezek a népi ételek mind megtalálhatók a Budavári Palota előtti sétányon. Idén sem lesz másképp, már lehet gondolkodni, hogy ki, mikor, hol mit kóstol, melyik kedvenc helyre tér vissza. A mesterség-bemutatók mellett kirakodóvásár is van. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget.

Budavári Borfesztivál

Idén a Mesterségek Ünnepe a 20 éves Borfesztivállal ünnepli együtt születésnapját és ennek apropójából számos program fog kapcsolódni a borkultúra népszerűsítéséhez is. Lopózás, színező sarok, "palackozd magad" programok és gyerekborász képzés is várja a legfiatalabbakat.

Kézművesség, zene, tánc - minden, ami hagyomány. Négy napon keresztül szól a muzsika, folk- és világzene, váltják egymást a színpadon az ország, és olykor a világ legkülönbözőbb pontjairól érkezett néptáncegyüttesek. Mesterségek Ünnepe - 4 nap, amelyre egész évben készülnek mindazok, akik évről évre szeretnének egy kicsit belefeledkezni a hagyományok lenyűgöző hangulatába.

Vendégország: Szlovénia

A mesterségek ünnepén minden évben vendégül látnak más országból érkezett népművészeket, szakmájuk kitűnő művelőit. Idén Szlovéniából érkeznek nagyszerű mesterek, akik évszázados tapasztalatokat felhasználva felelnek meg a tradícióknak és a modern kor elvárásainak.

 

Augusztus 20.

2012-ben augusztus 17-én nyitja meg kapuit a rendezvény. A fesztivál csúcspontja, nemzeti ünnepünk, augusztus 20-a, ezúttal az esemény zárónapja is. A több évszázados hagyományt felelevenítve a táncosok és mesterek díszes aratókoszorús felvonulásával és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét ebben az évben is. Augusztus 20-án 15 órakor a Clark Ádám téren felállított színpadon ünnepélyes kenyéráldást tartanak, ezután a résztvevők a Lánchídon át a Bazilikához vonulnak, ahol Erdő Péter bíboros 17 órakor megszenteli a mesterek kenyerét. így aznap egészen biztosan rekord látogatószámra is számítanak a szervezők. 

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra