A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 15.

Április 16-20 között a METRO Vevőakadémia tankonyháján (a Bocuse d'Or szakácsverseny magyar elődöntőjének helyszínén) külföldi diplomáciai képviseleteken dolgozó magyar séfeknek tartott szakácstréninget a Külügyminisztérium megbízásából a Magyar Konyha magazin.

A képzésen 17 szakács vett részt, akik a külképviseleteken képviselik a magyar kulináriát. A tréning célja a külképviseletek gasztronómiai szolgáltatásai színvonalának emelése volt. "A szakácsok nagyon fontos háttérdolgozói a diplomáciának - mondta a sajtótájékoztatón Németh Zsolt külügyi államtitkár - hiszen a kapcsolat a diplomácia és a gasztronómia között igen szoros." Köztudott az a tény is, hogy a gasztronómia az országimázs építésének egyik leghatékonyabb eszköze. Fontos dolgok gyakran dőlnek el a fehér asztal mellett - véli Brillat-Savarin francia gasztronómus is.

fotó: Székelyhidi Balázs

A tréning öt napig tartott és fő témái a következők voltak: mangalica, marhahús és steaksütés tudománya, szárnyasok (csirke, kacsa, galamb, gyöngytyúk), halak és a tenger gyümölcsei (vörös tonhal, kék- és feketekagyló, lazac, tintahal), valamint borkorcsolyák, a bor és az ételek párosítása. Szakoktatók voltak: Bicsár Attila, Takács Lajos, Vomberg Frigyes, Kalla Kálmán, Ruprecht László és Bérczi Róbert a Metro Vevőakadémia állandó séfje. A borokról Gál Helga sommelier, a Külügyminisztérium bor és gasztronómiai tanácsadója beszélt.

A különböző alapanyag és termékbemutatókat többek között Tóth Péter a Mangalicaszövetség elnöke (mangalica), Tóth Gusztáv (spanyol, portugál, francia olivaolajok), Pödör Kriszta (magolajok és balzsamecetek), Sándor Tamás bükki sajtmester (zsendice és társai, néhány szó a magyar sajtról), valamint Szabó Péter halkereskedő, a Halak című kislexikon társszerzője tartották.

A külképviseleteken dolgozó szakácsokat vendégül látta a Michelin csillagos Onyx étterem, ahol a séfek megismerkedhettek Szulló Szabina konyhafőnökkel, Pintér Katalin tulajdonossal, valamint "kikérdezhették" az étterem sous-séfjét Széll Tamást is a Bocuse d'Or szakácsverseny kulisszatitkairól. (Mint köztudott Széll Tamás az első magyar szakács, aki kivívta a jogot a világ legrangosabb szakácsversenyének döntőjén való részvételre.)

Merényi Viktor, a washingtoni magyar nagykövetség séfje aki márciusban elnyerte az amerikai fővárosban működő diplomáciai képviseletek szakácsainak versenyenyén, az Embassy Chef Challenge Nagydíját, gratulált a kezdeményezéshez és javasolta, hogy a külképviseleteken dolgozó séfek indítsanak egy honlapot, ahol folyamatosan tájékoztatják egymást eseméyekről és receptekről.

A képzésen elkészített ételek receptjeit hamarosan olvashatják a Magyar Konyha honlapján.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra