A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A pálinka legyen része a főzésnek is!

Magyar Konyha

2019. december 10.

Pálinka éjszakája néven új kezdeményezéssel jelentkezett a Pálinka Nemzeti Tanács. Az elmúlt évtizedben eme különleges nemzeti italunk végre visszanyerte méltó rangját, köszönhetően a szigorú törvényi szabályozásnak, a termelők szakmai elkötelezettségének és a fogyasztók kitüntető figyelmének. Pálinkát – mértékkel - fogyasztani ma már nem ciki, nem valami lenézett vagy gyanús dolog. Ideje volt tehát megtenni a következő lépést, hogy a pálinka már ne csak aperitif italként jelenjen meg a gasztron

Pálinkát – mértékkel - fogyasztani ma már nem ciki, nem valami lenézett, gyanús dolog. Ideje volt tehát megtenni a következő lépést, hogy ne csak aperitif italként jelenjen meg a gasztronómiában, hanem mint a kreatív főzést kiegészítő vagy inspiráló alapanyag is.

Az akcióval hagyományt teremtenének: fő céljuk, hogy a modern gasztronómiával egymásra találva a pálinka ne csak italként, hanem alapanyagként és fűszerként is a séfek figyelmének középpontjába kerüljön. 
Az eseményhez bármelyik étterem csatlakozhat. A feladat mindössze annyi, hogy

a helyben kitalált és megalkotott menü elkészítésekor teremtsenek összhangot az ételek,

és a hozzájuk kínált pálinkák között. 2019-ben a négy vidéki étterem állt a kezdeményezés mögé.

A mosonmagyaróvári Gaben étteremben Andorka István konyhafőnök irányítása mellett a tárkonyos vadraguleveshez kisüsti szilva-, a szarvasgerinchez szeder-, knédli főételhez szeder-, a flódnihoz pedig almapálinkát illesztettek.

A Szentgotthárdhoz közeli Rönök Székely tanya csárdájában is újragondoltak néhány hagyományos ételt. Így került a zelleres fetasajttal készülő chillipálinkás sültpaprika-krémleves mellé a birsalma-, a balzsamecetes zölddiós pálinkamártással, burgonyagratinnal lassan sütött mangalicaszűzhöz a feketeribizli-, a kéksajtos körtés cikóriasalátával tálalt gyömbéres szilvapálinkával pácolt bőrös csirkemell kiegészítéséül pedig a vilmoskörtepálinka. Desszertjükhöz, amely mézeskalács-pálinkás pohárkrém volt, aszalt ágyas gyümölcsökkel kajszibarack-pálinkát kínáltak.

A csákvári Publo étteremben a vaddisznószüzet házi burgonyafánkkal és szilvapálinkával flambírozott gyümölcsmártással, a karamellizált körtét

vilmoskörte-pálinkás mascarponés pohárkrémmel szolgálták fel.

Nagykanizsán a KNYSA Kitchen & Bar menüsoráról annyit tudunk, hogy a holland kecskesajtot feketeribizli-pálinkával, a rosé kacsamellet füstölt batátával és cigánymeggy-pálinkával, a panna cottát pedig vadkörte-pálinkával szolgálták föl.

A Pálinka éjszakája budapesti gálavacsorájának séfje Hódosi Máté öt fogásos menüsort állított össze. A meggyes kacsamáj ballotine-hez meggypálinka járt. A leves birsalma veloute, fluid cékla, marha bon-bon összeállításához birsalma-pálinkát ajánlott. A főételként felszolgált vaddisznónyak szilva, vargánya és knédli kíséretében szilvapálinka érkezett. A frissítő kajszi sorbethez kajszipálinka, a záró desszerthez, ami feketeribizlis „Rigó Jancsi” volt, természetesen feketeribizli-pálinka került.

Arról is meggyőződhettünk, ez a szeszes ital milyen kiváló koktél-alapanyag. Az Olivér fantázianevű ital alapja természetesen az Irsai Olivér pálinka; jég, gyömbérsör, és némi citrus került a tökéletes összeállításba.