A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2018. március 23.

Március 22-én A SVÉT és a Magyar Konyha magazin közös rendezvényén termelők, szakácsok, gasztronómiai szakemberek vitatták meg, hogyan jussanak el a minőségi termékek az éttermek konyhájára.

A piac konyhája című konferenciára a meghirdetése után egy héttel már betelt a jelentkezés.

Ez a tény jól mutatja, hogy milyen igény van az ilyen jellegű találkozókra, ahol a szakácsok és termelők a színpadon és a nőzőtéren, előadások és kerekasztal-beszélgetés formájában vitathatják meg, hogyan jussanak el a minőségi magyar termékek a jó éttermek konyháira.
A címet – mint arra Vinkó József, a magazin főszerkesztője rámutatott – Paul Bocuse első könyvéből kölcsönözték, hiszen a nemrég elhunyt francia séf is az éttermét körülvevő régió helyi piacon kapható minőségi alapanyagaira építette konyháját. A konferencia háziasszonya Borbás Marcsi, a Gasztroangyal című tévéműsor műsorvezetője volt.

Borbás Marcsi, a konferencia műsorvezetője

Ruprecht László, a SVÉT elnöke előadásában rámutatott: Magyarországon történelmi okok miatt közel száz éve nem működik az igazi regionális konyha. A Stílusos Vidéki Éttermiség nevű egyesületet azért hívták életre a legjobb vidéki éttermek, hogy ezt megpróbálják újjáéleszteni, segíteni a szakácsoknak, hogy megtalálják a környék legjobb alapanyagait. Ennek elősegítésére a SVÉT olyan virtuális piac és hozzá tartozó budapesti raktár kialakításán dolgozik, ahol a séfek 10-15 termelő portékáiból vásárolhatnának.

Ez lesz a SVÉTASZTAL.

Ruprecht László (SVÉT)

Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa arról beszélt, hogy a balatonszemesi vendéglőben több évtized munkájának köszönhetően megvalósult, hogy az alapanyagok többsége Somogy-megyéből, helyi termelőktől származik. Kiemelte a séfek munkájának és kitartásának jelentőségét (példaként felhívta színpadra Jahni Lászlót, az étterem séfjét) és a termelőknek azt üzente, hogy keressék meg ők is az éttermeket.

Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke

Az Európa Rendezvényhajón megrendezett konferencián több mint 150 résztvevő volt, 18 termelő állította ki termékeit.

A standokon már az előadások alatt sok névjegy cserélt gazdát.

A konferencia több előadója – mindenekelőtt Balogh-Nagy Erzsébet keleméri juhtenyésztő – kiemelte egy államilag akkreditált minőségi tanúsítvány bevezetésének szükségességét

a francia Label Rouge mintájára, amit legalább hét-nyolc éve hiába sürget a szakma. További konstruktív javaslat volt, hogy a gazdák állami támogatásánál legyen szempont a minőség is, de akár adókedvezményeket is kapjanak a jó termelők.

Balogh-Nagy Erzsébet (Keleméri Farm)

Sáfrány László, szilvásváradi pisztrántenyésztő emlékeztetett arra, hogy Kalla Kálmán, a Gundel híres szakácsa már a kilencvenes években járta az országot és személyesen felkereste a termelőket, állattenyésztőket. Azóta

egy kezén meg tudja számolni, hány séf járt nála Szilvásváradon, a pisztrángtelepen. 

Sáfrány László szilvásváradi pisztrángtenyésztő

A Svétasztalhoz hasonló kezdeményezést mutatott be a konferencia résztvevőinek Debreczeny Balázs, a Foodhub.hu alapítója is.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője és Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke

 A szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránt létavértesi tormatermelő és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő vehette át a 2017-es Magyar Konyha Termelői Díjat

Lévai Anikótól, a lap szerkesztőbizottságának elnökétől és Vinkó József főszerkesztőtől.

A Szabó családnak immár negyedik generációja őrli a búzát és a tönkölyt a hengermalomban. Az alapító unokája, Szabóné Szabó Piroska és dédunokája, Harmati László által vezetett cég adalékok nélküli finom-, rétes-, kenyér- és tönkölylisztjével, valamint tönkölydarájával a boltok polcai mellett többek között a Marmorstein pékség termékeiben találkozhatunk. 

Kalla Roland átveszi a termelői díjat

A Magyar Konyha Termelői Díjak, Zubek Csilla kerámiaművész alkotásai:

Heit Lóránd kapta a Magyar Konyha Termelői Díj emlék plakettjét – Zubek Csilla kerámiaművész alkotása

 Kalla Roland kapta a Magyar Konyha Termelői Díj emlék plakettjét – Zubek Csilla kerámiaművész alkotása

 Szabó Malom kapta a Magyar Konyha Termelői Díj emlék plakettjét – Zubek Csilla kerámiaművész alkotása

 

Szabóné Szabó Piroska, Harmati László, Kalla Roland, Heit Szilvia és Heit Lóránd vehette át a 2017-es Magyar Konyha Termelői Díjat (b.-j.)