A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2014. augusztus 26.

"A budakalászi Schieszl Vendéglő és Borház falai között egyszerre él a százéves múlt és a szorgos jelen, a kézműves hagyomány és a XXI. századi technológia, a családias figyelem és a legnagyobb rendezvények profi kiszolgálása, a sváb és a magyar történelem." Sümegi Noémi riportja.

"A budakalászi Budai útról ma is csak annyi látszik a Schieszl Vendéglőből, mint száz évvel ezelőtt: egy pici, vadszőlővel befutott kertajtó. A homlokzat sem hivalkodó, és nem reklámtábla csalogatja ide a vendégeket, hanem a szájhagyomány. Márpedig aki így érkezik, az nem lutrira, hanem meggyőződésből tér be, azt azonban még ő sem tudja, milyen meglepetések várnak rá. Mert a barátságos kerthelyiség és étterem mögött olyan - sváb precizitással működő - gazdaság biztosítja a hátországot a jobbnál jobb, házi alapanyagokból készült falatokhoz, amit nemcsak az egyes fogásokban érzékelhet a látogató, hanem körbe is járhat. A gyerekek megnézhetik a tyúkokat és a nyulakat, ehetnek a gyümölcsfák terméséből, a háziasszonyok megcsodálhatják a veteményest és a fűszerkertet, de vannak itt férfias látnivalók is: borospince, sonkaérlelő, füstölő.

Ahogy a tulajdonos beszél a borokról, a tájegységekről, a pince és a család történetéről, a vendég olyan maradandó élményhez jut, amire nem is számított, és amire biztosan szívesen emlékszik majd vissza."

A Schieszl család és a budakalászi svábok történetét a Magyar Konyha szeptemberi számában olvashatja!