A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

A szekszárdi bor idei nagy pillanatai

Magyar Konyha

2016. december 15.

Párbajozó bikavérek, pop-up borbár, boros piknik Budapest belvárosában. Szekszárd 2016-ban jól szuperált.

Közeleg az év vége, számot vet mindenki, hogy mit hagy maga mögött az óévben. Egy borvidéken rengeteg dolog történik – és nem csak a szőlőben –, lássuk, mi minden történt Szekszárdon!

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

Február végén megrendezték a már hagyományosnak számító Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ezúttal is a Corinthia Hotelben, de annak a jóval tágasabb és elegánsabb báltermében. A kóstolót megelőzően a szaksajtó ízelítőt kapott a 2013-as szekszárdi bikavérekből, amikre jó kritikákat kaptak ("ugyan még fiatalok a borok, de van bennük potenciál").

Fuxli

Hagyományosan márciusban mutatkoznak be a friss Fuxlik, így volt ez idén is. A 2015-ös évből igazán jó borok születtek, frissek, gyümölcsösek, olyanok, amilyennek egy igazi Fuxlinak lennie kell.
Budapesti Borbár Túra


Június elején, az első Budapesti Borbár Túrán – amelynek koncepciója az volt, hogy 22 budapesti borbár a 22 magyarországi borvidékből egyet-egyet vendégül lát – a szekszárdiakkal a 0,75 Bistro és Borbárban találkozhattak az érdeklődők. Itt délutántól késő estéig a Vida Borbirtok, az Eszterbauer Pincészet és a Heimann Családi Birtok borait lehetett kóstolni, valamint a megjelent borászokkal beszélgetni.


Iván-völgyi Kadarka Túra


Az Iván-völgyi Kadarka Túra minden évben az egyik legsikeresebb rendezvénye a borvidéknek, amelyre hamar elfogynak a jegyek. Két napon át várták a bortúrázókat a házigazda borászatok (Heimann Családi Birtok, Fekete Borpince, Sebestyén Pince, Tüske Pince, a Németh János Pincészet) és a náluk vendégeskedő pincészetek (Takler Borbirtok, Mészáros Borház, Schieber Pincészet, Vesztergombi Pince, Pastor Pince), a túrához idén pedig a Kávé Háza is csatlakozott. Az Iván-völgyi pincék borokkal és finom ételekkel kínálták a látogatókat, akik a nyárhoz illő, könnyedebb kadarka, valamint siller-, rozé- vagy fehérborok közül választhattak.

Wine Bike Piqniq


A Wine Bike Piqniq eseményeit már két éve rendezik meg, a fővároson kívül tartottak a szervezők pikniket Egerben, Berlinben, de még San Franciscóban is. Ez egy munka utáni, laza program, ahol a résztvevők kedvenc boraikat és a saját maguk által készített ételeket hozzák és kínálják a többieknek. Ehhez csatlakozott augusztusban néhány szekszárdi borász, és a Belváros szívében, a Szabadság téren egy-egy borukat mutatták be. A Sebestyén Pince friss rozéja, az Eszterbauer Borászat Fuxlija, a Vida Borbirtok itt debütáló Kékfrakkos cuvée-je, a Heimann Családi Birtok szintén újdonság SXRD bora, a Takler Pincészet Kékfrankosa és Németh János Kadarkája mind-mind nagy sikert aratott a piknikezők körében.Bikavér-szabályozás

Az ősz kezdetén emelkedett a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírásba foglalt szabályozásnak megfelelően a vörös házasítás legalább 50%-át kékfrankos és kadarka adja, ebből a kékfrankosnak minimum 45%-ot, a kadarkának minimum 5%-ot kell kitennie.
Arculatpályázat

Az év folyamán számtalan közösségi projektet igyekeztek megvalósítani. Úgy gondolják azonban, hogy a borvidék hosszú távú marketingprogramja szempontjából a legfontosabb talán az az arculatpályázat, amit az ArtHungry kreatív online közösséggel együtt írtak ki. A nyertes alkotópáros Nagy Dániel és Lakosi Krisztián a pályázati győzelmet követően most kezd bele a részletek kidolgozásába. A borászok már alig várják, hogy használhassák az új arculatukat!