A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. július 3.

"Áldott a Tisza tája, Magyarország Kánaánja!" - írta Juhász Gyula és sokan nem is tudják milyen fantasztikus kincsek rejtőznek a Magyarország második legnagyobb folyójának két partján. Tolcsva, Tiszatelek, Tiszacsege, Poroszló, Szolnok, Nagykörű, Algyő, Szeged. Halászcsárdák, éttermek, halsütők. Több mint negyven oldal a Tisza gasztronómiájáról.

Tavaly sokan a Magyar Konyha nyári lapszámával a kezükben indultak a Balatonra, ezért idén úgy döntöttünk: nemcsak a magyar tengert járjuk újra körbe, feltérképezzük a Tisza gasztronómiáját is. Fantasztikus kincsekre bukkantunk. Négy régióra osztottuk a Tisza magyarországi szakaszát és megkerestük a legizgalmasabb helyeket, termelőket, csárdákat, beszélgettünk halásszal, révésszel és tokaji borásszal.

Tokaj-Hegyalja

Északon, Tokaj-Hegyalján talán a kifinomult borkultúrának is köszönhetően fővárosi mércével mérhető fine dining éttermek várják a látogatókat - vidéki kedvességgel és bájos közvetlenséggel. Emellett megszállott termelők készítenek olyan különlegességeket - édes mustból borecetet, ibolyás vilmoskörte lekvárt, vargányás sajtot, levendulás gyógyszirupot -, hogy már csak emiatt is turisztikai célponttá válhatna a környék.

A Sárga Borház különös világa, Tokaji Borecet manufaktúra, Túrák a Tisza mentén

Tisza-tó

Dél felé csorogva a Tisza-tó varázslatos vidékére érkezünk, ahol mintha megállt volna az idő. Senki nem siet, a tempó valahogy a vízen való közlekedéshez idomult. A halak és a madarak kimondhatatlanul gazdag élővilága remek szórakozás - ki ne hagyja senki a csónakos túrákat, amelyekre a kikötőkben lehet jelentkezni.

A Tiszacsegei halászcsárda, A Tisza gesztenyéje, a sulyom, Rétesház Poroszlón.

Szolnoki régió

A hal ezen a tájon mindennapi eledel, ám ha lejjebb evezünk, Szolnok térségébe, ott érdekes módon már más a helyzet: egy helyi baráti társaság halkolbásszal és más hasonló készítménnyel próbálja több halevésre bíztatni a magyarokat. Szolnok térségében szinte missziót végeznek azok, akik a helyi hagyományokat ápolva szedik a nagykörűi cseresznyét, készítik a különleges pálinkákat, ültetik a fűszernövényeket.

Misszionáriusok a Tiszán, Nagykörű kincsei, Grósz Tamás fűszerkertje, Liliomfi étterem.

Szeged

Nem kell halfogyasztásra bíztatni a szegedieket! Ott szinte nem is esznek mást, csak halászlevet, természetesen passzírozva. De jöhet a halpaprikás is túrós csuszával, vagy a számtalan sült hal, bármilyen formában. Halászcsárdába járni Szegeden életforma. A londoni olimpiára készülő kajak-kenu válogatottunk is jórészt a Tiszán edz, mégis meglepett bennünket az a felkészültség és szeretet, ahogy a tiszai halakról, ételekről beszélnek. Ki hitte volna, hogy a megszámlálhatatlan olimpiai és világbajnoki győzelem mellett horgász- vagy főzőtudományukra is büszkék, és arra, hogy "tiszai emberek"! A Tisza jó embereket, jó ételeket, felfedezésre váró kikötőket, felejthetetlen nyári kalandokat kínál.

A Tisza kulináris térképének elkészítésekor összeállítottuk azt is, hogy mely éttermekbe, cukrászdákba érdemes a Tisza partján betérni. Hol kapható jó sült hal, melyik halászcsárdában készítik a legjobb halászlevet?

Top 10 halászcsárda, Top 10 étterem, Top 10 cukrászda és Top 5 halsütő a Tisza partján.

Mindez a Magyar Konyha július 4-én megjelent számában.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra