A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2016. október 6.

1100 ember sürög-forog már hetek óta, a hétvégén ünnepel Bodrogkeresztúr: a Mindenszent Havi Mulatság alkalmával minden évben hallat magáról a kis Bodrog-parti falu. Az idén hetedszerre megrendezett szüreti mulatság alkalmából 7 jó okot mondunk, amiért érdemes Bodrogkeresztúrra látogatni – nem csak ezen a hétvégén!

Úgy hírlik, hogy Bodrogkeresztúrral könnyű szerelembe esni. A gyönyörű táj és Tokaj kincse adott, a faluban pedig egy kivételesen összetartó, jó közösség kovácsolódott össze. A polgármester szavait idézve: „Mi azt valljuk, hogy nem versenyezni kell más településekkel. Hozzánk lehet jönni rövidnadrágban, lehet finom borokat kóstolni, szállást foglalni. Bodrogkeresztúr biztosítja a tokaj-hegyaljai miliőt, ahol meg lehet pihenni, és el lehet felejteni a rohanást”. Következzen hát a 7 érv Bodrogkeresztúr mellett.

1. Keresztúri Kincsestár

A településnek nagy múltja van, tárgyi leletek bizonyítják, hogy már az ősemberek is kellemesnek tartották ezt a helyet. A "Dereszla kincse" aranyékszerei pedig arról tanúskodnak, hogy már a bronzkorban öntőműhely működött a településen, és ezek csak a történet kezdetei. A keresztúriak úgy döntöttek, hogy ezt a gazdag múltat nem mutathatják meg poros vitrinek mögött: a községháza alatti hét helyiségből álló pincerendszerben egy korszerű, izgalmas múzeumot hoztak létre. A kiállítás interaktív, játékos elemeket sem nélkülöz, van egy különleges része 18 fiókkal, amelyekben egy-egy korabeli tárgyat lehet megfogni; a fiók kihúzásával pedig egy nagy képernyőn elindul a tárgyhoz fűződő történet.

2. Dűlőtúrák, kóstolók

Kommentár nélkül: Tokaj Nobilis, Füleky Pincészet, Patricius Borház, Dereszla Pincészet, Puklus Pincészet, Rozgonyi Pince, Bodrog Borműhely, Bott Pincészet.

3. Jó borhoz jó étel dukál

Ha Bodrogkeresztúr, akkor Lebuj Pincefogadó. A 10 legjobb magyar csárda közé is beválogattuk a legendás helyet, az étlapon Árgyélus-szelettel és juhtúrós sztrapacskával.
A Betlehem Pihenőház kívülről puritán, bent pedig nagy szeretettel várják a vendégeket, mangalicával és a Nyírség ízeivel, marhapörkölttel, túrós sztrapacskával.
A két helyi vendgélőn kívül vendégéttermek is érkeznek a a Mindszent Havi Mulatságra.
Top kategóriát és Itália ízeit szállítja Keresztúrra a 35 kilométerre lévő encsi Anyukám Mondta. A falutól hasonló távolságban elérhető a Disznókő-dűlői Sárga Borház, amelynek kiváló sült fogasát, báránykolbászát, Angus-marháját szokás dicsérni.
A bodrogkisfaludi BodrogSmooker karcos-füstös barbeque húsokkal járja az országot, ezen a hétvégén természetesen Bodrogkeresztúron állomásoznak.

4. Keresd a kézművest!

Keresztúr is büszkélkedhet kézzel készített és csomagolt helyi finomságokkal. A Csicsörke Lekvár csupa különlegességet kínál: ibolyás vilmoskörtét, kökénylekvárt, citromdzsemet vörösáfonyával, bonbonmeggyet, csipkelekvárt, lilahagymalekvárt. A Hegyalja Éléskamrája friss süteményekkel és kekszekkel vár, és két házi sajtkészítőt is meg lehet látogatni: az Ambrus Tanyát és a Szilágyi Tibort, aki a Zempléni Sajttal vár.

5. Ilyenünk is van már: Borecetmúzeum

Pontosabban lesz, mert ezen a hétvégén adják át az ország első és egyetlen borecetmúzeumát. A jól ismert kommersz ecetek után a valódi, minőségi borecetek és gyümölcsecetek kóstolásakor egyszercsak új értelmet nyer az ecet szó. Ez egy igazi finomság! Arra pedig büszkék lehetünk, hogy Magyarországon is készülnek prémium minőségű ecetek. Működik itthon Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete az ecetmanufaktúrák összefogására; ettől a  hétvégétől pedig már önálló múzeuma is lesz a borecetnek. Egy családi vállalkozás, a Tokaji Borecet Művek hozta létre, és többek között a saját borecetgyűjteményüket is megmutatják, a világ távoli pontjainbeszerzett ecetkülönlegességekkel.

6. Borajánlónk: Bott Judit - Bárdos Sarolta - Berecz Stéphanie: Három Grácia (2015)

A bodrogkeresztúriak életfilozófiáját mi sem fejezi ki jobban, mint a "három grácia" borai. A három borász hölgy külön-külön készíti el az alapborokat, majd egy éjszakába nyúló közös kóstoláson megkeresik a legszebb házasítási arányt. A Három Grácia bor mindhárom pincénél kóstolható lesz.
De szóljon a szakértő: “Ebben az évjáratban Bárdos Sarolta a Csirke dűlőről, Bott Judit a tarcali Előhegyről adott bele alapanyagot, Berecz Stephanie pedig a kassai hárslevelűjét hozta – barátnői kérésére. A tétel részben hordóban is érlelődött. Színe halvány citrom, illatában Stephanie hárslevelűje tündököl. A korty szikár, egyenes, határozott savgerinc köré érett alma és barack, illetve körte jegyei sorakoznak fel. A savak citrusosak, szép ásványosság ad további lendületet a hosszú kortynak. Nagyon szép, kimunkált tétel, mégis jól iható.”

7. Jó tanács városiaknak

Nem kell szégyenlősködni, ha magunkkal vinnénk a helyi ízekből feldolgozatlan formában is. Zamatos gyümölcsök, zöldségek érnek a szezonban, a helyieknek sem lesz ellenére, ha szeretnénk vásárolni. Mi pedig a gyümölcstermő fák, kertek ölelésében tehetünk szert közvetlenül a termelőktől, hiteles forrásból almára, birsalmára, dióra, szőlőre...

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra