A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Cikkek

Magyar Konyha

2012. augusztus 10.

Alig fél órára Budapesttől, az etyeki Öreghegyen, szőlőtőkék között, romantikus környezetben fekszik a Hernyák Birtok. Tavaszig csak borkóstolókat tartottak, májusban viszont Ruprecht László irányításával megnyílt a Manga étterem. Ahogy ők nevezik: Mangalica referencia étterem.

Tavaszig borkóstolóra várták a vendégeket a Hernyák Birtokon, az etyeki domboldalon, de mivel a család barátja Ruprecht László séf, az EU-elnökség gasztronómiai tanácsadója, hamar megszületett az ötlet: az idilli környezet kiváló helyszín egy hangulatos vendéglőhöz. Nem hagyományos étteremre gondoltak, hanem egy olyan vendégszerető helyre, ahol az asztalok körül baráti társaságokat ültethetnek le. Így is lett. Megnyílt a Manga, amelynek jellegzetessége nem csupán az, hogy előre be kll jelentkezni, hanem a kínálata mondhatjuk úgy, hogy "egysíkú". A fogások mind mangalicából készülnek. Aki itt végigeszi a menüsort, egy életre megtanulja mi a különbség a közönséges sertés és a vaddisznó rokonának tartott mangalica húsa között. A hagyományos sertés vesepecsenyéből például nem lehet olyan ízletes, jó állagú bélszínt készíteni, mint a mangalicából. Aki idegenkedik a disznóhús szagától és ízétől, itt megfeledkezik róla. A Manga referencia étteremben, a mangalica Debrecenből érkezik, Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke garantálja a hús minőségét. 

Családias hangulatban zajlik a vacsora, maga Ruprecht László szolgálja fel az ételeket, a házigazdák, Hernyák László, Vali és fiúk Tamás segédkezik a kiszolgálásban. A júliusi menü a következő volt: Mangalica rilette kétféleképpen, zöldfűszeres zöldség pürékkel, Zöldborsos zöldborsó krémleves, korianderes mangalica pofával és Rozmaringos mangalica szűz paprikás újburgonyával, karalábé krémmel. Mindegyik fogás magáért beszélt. Három fogás ára 5600 Ft, négy fogás 6500 Ft.

A vacsorához természetesen Hernyák borokat kínálnak. A birtok kézműves habzóborát, Sauvignon blanc-t, Pinot noirt és Zöldveltelínit. Mint említettük, vacsorázni bejelentéssel lehet, a szezonális menüt minden alkalommal előre egyeztetik a vendégekkel, de az arra járókat szívesen vendégül látják egy kis pástétommal, mangalicatepertővel, sajtokkal és persze borkóstolóval.

A Mangában összesen három nagy asztal van, amelyet húsz fő tud körül ülni, a birtok azonban sokkal több vendéget fogad: Borkóstolóra nyáron akár nyolcvan főt, télen ötvenen férnek el a pincészetben.  

Ajánlásnak pedig szerepeljen itt Ruprecht László gondolata: "Mindig is szerettem azokat a tevékenységeket, amik kicsit az ember lelkét is megérintik. Számomra ilyen a főzés öröme. Ez egy olyan alkotó "munka", melynek a végén szembesülhetünk a másoknak nyújtott élményadás örömével."